Дни след 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит –

...
Дни след 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит –
Коментари Харесай

101 далматинци се завръща по повод ЧРД на Доуди Смит

Дни след 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит – на българския пазар се появява първокласно издание на обичания петнист разказ " 101 далматинци ". Той слага начало и на новото издателство за детски книги " Рижко ", което дава обещание стойностни заглавия и отлична направа на налични цени. Красивите илюстрации и пролетната корица на " Далматинците " са дело на младата художничка Мила Янева-Табакова, а романът е в иконичния превод на Жечка Георгиева, който в този момент е ревизиран.

Новото издание на " 101 далматинци " предлага добре позната и обичана по целия свят история. Един ден кутретата на далматинците Мисис и Понго мистериозно изчезват. Петнистите четириноги са уверени, че смразяващата Злобара де Мон е забъркана в закононарушението, само че за жалост, стопаните им мисис и мистър Душкинг даже не подозират.

 

На Мисис и Понго се постанова да се оправят с рисковата обстановка сами, само че не напълно… тъй като в избавителната задача се включват всички кучета в Англия! Идея за книгата си Доуди Смит черпи от действителността – викторианската къща, в която живеят стопаните на далматинците, към момента се намира в Лондон. През 2020-а публичното внимание бе ориентирано към нея, откакто тя бе оповестена за обмен за първи път от 40 години. Английската писателка, която е живяла наоколо до постройката, всеки ден е минавала около нея със своите 9 петнисти любимци и по този начин се е въодушевила да напише най-известния си разказ.

 

Публикуван в оригинал през 1956-а, " 101 далматинци " е преиздаван неведнъж на разнообразни езици, а през годините е бил обект и на многочислени акомодации. Най-известните са в киноиндустрията: още през 1961-ва се прави анимационен филм, който и до през днешния ден е измежду най-успешни продукции на Уолт Дисни. През 1996 година феновете по целия свят се радват на игрална версия на кучешката история, а през 2000-та се появява даже продължението " 102 далматинци ". През 2021 година още веднъж " Дисни " прави нов прочит на историята в игралния филм " Круела ", който споделя предисторията на злодейката и дава отговор на въпроса за какво героинята ненавижда далматинци.

 

Криминалната комедия е с присъединяване на звезди като Ема Стоун, Ема Томпсън и Джоел Фрай и пожъна голям триумф измежду феновете, а получи и голям брой номинации за най-престижните кино награди. Доуди Смит (1896 – 1990) е британска писателка, авторка на бестселъри в жанровете детска литература, любовен разказ и записки. Тя е измежду най-успешните драматурзи на своето потомство, а доста от пиесите и романите й са екранизирани. През 1940-а емигрира дружно със брачна половинка си в Съединени американски щати заради пацифистките им възгледи, които основават усложнения на двойката.

 

Там тя написа първия си разказ " Моят палат " (1948), който незабавно се трансформира в бестселър, а през 1956-а излиза и " 101 далматинци ", който трайно я подрежда измежду легендите в детската литература. Страстна почитателка на Джейн Остин, Смит попълня библиографията си и с голям брой сполучливи любовни романи. С първата си книга екипът на " Рижко " си слага амбициозната задача да възпитава усет към положителната литература.

 

 

" Целта ни ще е да публикуваме както нови заглавия от международната литературна сцена, по този начин и да възраждаме класики " – споделя основната редакторка на " Рижко " Николета Руева и добавя: " Ще се стараем книгите ни да се харесват на деца от разнообразни възрасти, тъй като техните усети и потребности са доста разнообразни от тези, които ние сме имали. Същевременно няма да залитаме в крайности и ще се придържаме към класическа линия, която и родителите биха одобрили ". " Рижко " е план на " Кръг " – едно от най-прогресивните издателства у нас през последните години, което стана известно с деликатно подбрания си азбучник и прецизното осъществяване на всяко заглавие.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР