Дни преди вота, още един предизборен проблем. Мъж се опита

...
Дни преди вота, още един предизборен проблем. Мъж се опита
Коментари Харесай

Предизборни неволи: Трудноподвижни хора в Бургас не могат да гласуват

Дни преди вота, още един избирателен проблем. Мъж се опита да помогне на възрастните си трудноподвижни съседи да гласоподават с преносима изборна кутия. Администрацията в Бургас обаче му отхвърли.

" На първия етаж живеят Иван и Каля. Иван е на 91 година след инсулт, Каля е 89, на четвъртия етаж живее Яни, който е над 85-годишен, на петия етаж е Дора над 80-годишна ".

Така артистът Златко Гулеков разказва съседите си от входа, събира заявки от тях и от своите родители, с цел да гласоподават вкъщи си и ги подава ден преди крайния период. Отказват му поради липса на медицински документи, че са мъчно преносими и поучават да ги изпратят електронно.

" Сега вие представяте ли си по какъв начин тези старци с аналогови телефони ще стартират да си снимат епикризите, да ги прикачат към някакъв имейл и да ги пращат на общината, това е цялостен парадокс ", споделя Златко Гулеков.

Така 92-годишният Иван Стоянов за първи път в живота си няма да гласоподава. Той е с инсулт и диабет, споделя, че не може да върви.

" Синът е в Америка, да печели. Дядото колкото да върви и аз колкото да ходя ", описа Каля Стоянова.

Изборният закон и наредбите на ЦИК са безапелационни, заявката би трябвало да е съпроводено с медицински документ, който да удостоверява усложненията в напредването.

" Няма по какъв начин, просто тъй като някой е решил, че това ще е в облекчение на някой различен, да го направи, аз персонално не утвърждавам и събирането на персонални документи на възрастни хора ", съобщи Елка Василева, ръководител на РИК-Бургас.

" Тази основана система дискриминира ли възрастните хора, лишава ли ги от конституционното право, което е общо право на глас?! ", пита Златко Гулеков.

Според него във всеки вход на блока, в който живее, има сред 5 и 8 доста възрастни хора.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР