Дни преди срещата на върха за климата, свикана от ООН,

...
Дни преди срещата на върха за климата, свикана от ООН,
Коментари Харесай

Ройтерс: Бури, наводнения, свлачища, пожари – къде бяха най-екстремните климатични събития през 2023 г.

Дни преди срещата на върха за климата, свикана от Организация на обединените нации, която тази година ще се организира в Дубай, организация Ройтерс прави преглед на едни от най-екстремните метеорологични събития, които се случиха през първата половина на 2023 година Бури, наводнения, пожари, починали, ранени и останали без дом.

Осем години след Парижкото съглашение прогрес липсва, а прозорецът постепенно се затваря

2022 завърши с исторически виелици и зимни стихии, които държаха Северна Америка в капан. Губернаторът на Ню Йорк дефинира бурята като " епично “ и „ протичащо се един път в живота " метеорологично злополучие. Най-жестоката вихрушка, връхлетяла Ню Йорк през последните 45 години, беше част от по-широк фронт на зимна стихия и арктически нахлувания, които доведоха до минусови температури чак на юг до границата с Мексико в продължение на дни. Десетки бяха починалите. Тези събития минаха и в идващия месец.

Януари

Наводнения и свлачища в Калифорния

Масивна тихоокеанска стихия отприщи мощни ветрове, поройни дъждове и изобилен сняг в Калифорния при започване на януари, прекъсвайки електрозахранването на десетки хиляди домове и прекъсвайки придвижването по пътищата с неочаквани наводнения, свлачища и съборени дървета.

Минус 50 градуса в Якутск

Температурите паднаха до минус 50 градуса по Целзий на 15 януари в Якутск по време на извънредно дълго захлаждане в сибирския град, прочут като най-студения на Земята. Разположен на 5000 км източно от Москва във постоянно замръзналата земя на съветския отдалечен изток, жителите на миньорския град постоянно виждат термометърът да пада много под минус 40.

Силен сняг в Япония

Обилен сняг покри необятни елементи от Япония в края на януари, затрудни трафика, анулира и стотици полети, наруши пътуването с влакове и аргументи гибелта на най-малко един човек.

Това е най-студената зима в страната за последните години

160 души починаха в Афганистан

Повече от 160 души починаха в Афганистан през януари в най-лошата зима от повече от десетилетие. Жителите на страната не можеха да си разрешат гориво за отопление на домовете си при температури много под нулата.

Февруари

Леден дъжд и арктически мраз в Съединени американски щати

В Тексас и в елементи от южната част на Съединени американски щати февруари донесе дни на мразовит дъжд, суграшица и струпване на лед, причинявайки всеобщи спирания на електрозахранването и рисково хлъзгави пътища в района.

Мощен арктически мраз връхлетя и североизточната част на Съединени американски щати. До минус -47 по Целзий паднаха градусите в планината Вашингтон в източния щат Ню Хемпшър.

През 1934 година са регистрирани рекордно мощни пориви напразно от 371 км/ч

Разрушения след циклон в Нова Зеландия

Циклон удари Северния остров на Нова Зеландия на 12 февруари и аргументи големи опустошения. Министър-председателят Крис Хипкинс го дефинира като най-голямото естествено злополучие на Нова Зеландия от най-малко едно потомство.

Свлачища и наводнения в Бразилия

Масивни дъждове предизвикаха свлачища и наводнения в крайбрежните градове на най-богатия щат в Бразилия в края на февруари. Град Сао Себастиао в Алагоас даде най-вече човешките жертви. Те бяха регистрирани 56 смъртни случая.

Снимка: Ройтерс

Рекордни горещини в Австралия

Части от източната част на Австралия, в това число Сидни, записаха най-горещия ден от повече от две години - на 6 март с температури над 40 градуса по Целзий.

Мощен циклон в Перу

В Перу мощен циклон аргументи проливни дъждове, поразявайки стотици домове и причинявайки огромни вреди в северните региони на латиноамериканската страна.

Циклонът Фреди остави опустошения след себе си, откакто мина през Малави, Мозамбик и Мадагаскар - първо в края на февруари, преди да се върне още веднъж през март. Над 2 милиона души бяха наранени, като над половин милион останаха без дом, а над 1000 души починаха. Къщи, пътища и инфраструктура бяха отнесени,

Март

Пожар в Испания

Първият огромен горски пожар в Испания за годината беше в източната част на Валенсия в края на март. Той унищожи повече от 3000 хектара гора и принуди 1500 поданици да изоставен домовете си. Необичайно сухата зима в елементи от южната част на европейския континент понижи влагата в почвата и породи страхове от повтаряне на събитията от 2022 година, при които 785 000 хектара бяха унищожени в Европа.

Бури в Мисисипи

В Мисисипи стихии убиха 26 души и унищожиха домове и имущество. Ролинг Форк - град с към 1900 поданици в западната част на Мисисипи, беше най-тежко обиден, като стволовете на дърветата се счупиха като клончета, а колите бяха изхвърлени настрана като играчки. Водната кула на града лежеше изкривена на земята.

Мощната стихия е минала 274 км, унищожавайки всичко по пътя си

Снимка: Ройтерс

В Калифорния към 12 000 души бяха принудени да се изтеглят след наводнения.

100 горски пожара в Астурия

Повече от 100 горски пожара избухнаха в северната част на испанския район Астурия в края на март, множеството от тях съзнателно стартирани от подпалвачи, до момента в който температурите означиха рекордно високи стойности.

Торнадо в Арканзас

Свирепо торнадо връхлетя Арканзас на 31 март. Най-малко двама души бяха убити, а десетки ранени. То порази покривите и стените на голям брой здания, прекатурна транспортни средства и събори дървета и електропроводи.

Торнадо в Арканзас

Свирепо торнадо връхлетя Арканзас на 31 март. Най-малко двама души бяха убити, а десетки ранени. То порази покривите и стените на голям брой здания, прекатурна транспортни средства и събори дървета и електропроводи.

Април

Наводнения в Перу

Северните региони на Перу бяха мощно наранени от стихии при започване на април. Последваха навонения и сривания на здания.

Рекордни температури в Аризона

Нов температурен връх беше подложен във Финикс - столицата на американския щат Аризона на 11 април. Температурите доближиха до 37 градуса по Целзий.

Гръмотевични стихии, градушка, мощен дъжд и голям брой торнада вилняха в Средния запад на Съединени американски щати на 19 април.

Май

Наводнения и свлачища в Руанда и Конго.

Проливните дъждове провокираха наводнения и свлачища в Руанда при започване на май. 130 души бяха умъртви, а над 5000 останаха без дом.

Наводненията убиха повече от 400 души при едно от най-смъртоносните бедствия в новата история на Конго.

В нашето семейство загубихме шест души, в къщата ни пет деца са мъртви и майка ни също, което

Наводнения и свлачища и в Нова Зеландия

В Нова Зеландия мощен дъжд и гръмотевични стихии предизвикаха неочаквани наводнения и свлачища в Северния остров на страната през май.

Гореща вълна в Испания

Гореща вълна и суша обгърнаха Испания през май. Резервоарите за вода бях цялостни под 50% от потенциала си. Земеделските производители в Каталуния проведоха митинг с постепенно придвижване на трактори против засушаванията.

Сняг в Испания

Сняг падна в елементи от Северна Испания на 12 май след месеците без дъжд и с високи температури.

Горски пожари в Канада

Бушуващи горски пожари провокираха всеобщи евакуации и понижено произвеждане на сила в Канада в средата на май. Широко публикуваните пожари означиха натоварен старт на сезона на горските пожари в Алберта. Повече от 30 000 души бяха принудени да изоставен домовете си.

Наводнения в Италия

Наводненията убиха минимум 14 души в северната италианска област Емилия-Романя, като предизвикаха вреди за милиарди евро. Особено тежко беше наранено селското стопанство.

Рекордни температури във Виетнам

Рекордни температури в столицата на Виетнам Ханой. Уличното осветяване беше изключено с цел да се поддържа националната електроенергийна система, откакто охладителните уреди бяха необятно влезнали в приложимост.

Високи температури в Пекин

Високите температури в Пекин накараха управляващите да издадат предизвестие за заплаха.

Юни

Циклон в Индия

Циклон доближи индийското крайбрежие на Гуджарат покрай границата с Пакистан на 15 юни. Силни ветрове и пороен дъжд удариха крайбрежните региони на двете страни. Покриви на къщи бяха отнесени, а дървета и електрически стълбове изкоренени, оставяйки хиляди без ток. Най-малко двама души починаха, откакто бяха отнесени от наводняване.

Циклон в Бразилия

Най-малко 11 души бяха убити в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул, откакто извънтропичен циклон връхлетя района на 16 юни.

Гореща вълна в Съединени американски щати

Продължителна гореща вълна обгърна южните щати на Северна Америка. Те бяха над 38 градуса с особена мокрота.

Жега в Пекин

Температурите скочиха до 40,2 градуса в китайската столица Пекин.

Юли

Мусонни дъждове наводниха елементи от Северна Индия през юли. Количеството им беше с 13% над междинните.

Наводнения в Съединени американски щати

Проливни дъждове отприщиха неочаквани наводнения в североизточната част на Съединени американски щати в средата на юли, реките излязоха от коритата си. Жена почина пред очите на годеника си.

Гореща вълна в Южна Европа

Южна Европа беше наранена от интензивна гореща вълна през юли. Топлото лятно слънце, съчетано с парещ въздушен фронт от Северна Африка, повиши температурите до 43 градуса в испанската столица, до момента в който страната претърпява втората си гореща вълна за годината.

Жега в Атина

Средата на юли Гърция затвори античния Акропол през най-горещата част от деня, с цел да отбрани туристите.

Жега в Саудитска арабия

С рекордно високите температури в доста райони жителите на Саудитска Арабия се бориха с парещата горещина. Температурите в столицата Рияд доближиха до 48 градуса.

Пожари от Испания до Сирия

Големи региони към Средиземно море бяха обхванати от интензивна гореща вълна през юли. Пожарникарите се бореха да потушат смъртоносни пожари в район, разпрострян се от Испания до Сирия.

Пожар на Родос

Пожар избухна на гръцкия остров Родос на 18 юли. Раздухвани от мощни ветрове, пламъците се разпространиха към източния и южния бряг, който е посипан с морски курорти. Гърция заяви, че е направила най-голямата евакуация, предприемана в миналото в страната.

„ Животът ми завърши. Таверната ми, фермата, къщата на майка ми, моят дом в селото – всичко изгоря “, споделя Димитрис Хаджифотис

Пожари в Сицилия

Южният италиански остров Сицилия беше унищожен от горски пожари, които убиха трима възрастни, до момента в който горещата вълна и мощните стихии на север взеха други жертви.

Пожари в Алжир

Най-малко 34 души починаха при пожари в Алжир.

Пожари в Испания и Португалия

В края на юли Испания и Португалия се бореха с нови пожари.

Пожари в Сирия

Пожари бушуваха и в Сирия. Те бяха подклаждани от мощни ветрове на фона на високи температури.

Горски пожари в Гърция

Горските пожари в Гърция бушуваха две седмици. Пет души починаха, бяха разрушени домове и предприятия. Огънят на Родос опустоши 10% от територията на острова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР