Дни преди премиерното представление всички места бяха разпродадениТвърде тесен се

...
Дни преди премиерното представление всички места бяха разпродадениТвърде тесен се
Коментари Харесай

Орфей завладя русенската публика

Дни преди премиерното зрелище всички места бяха разпродадени

Твърде стеснен се оказа салонът на Държавния куклен спектакъл в Русе, с цел да побере всички искащи да се насладят на премиерното зрелище на „ Орфей “, което се игра в два следващи дни – на 4-и и 5-и ноември. Дни преди този момент обаче всички места бяха разпродадени, а тези, които съумяха да се снабдят с билет дефинираха спектакъла като трогателен и вълнуващ.

Специални поздравления към актьорите и екипа, които стоят зад пърформанса, бяха отправени и от името на регионалния шеф Анатоли Станев. „ Настоящият театър е следващата опция да си напомним някои от най-важните житейски уроци, като в същото време се окажем на едно митично и завладяващо странствуване “, се споделя в написаното от Станев. Той пожелава на екипа на културната институция безстрашие и им благодари за приноса към моралното развиване на района. „ Знам какъв брой доста труд полагате, с цел да ни накарате да се зарадваме, благодаря ви. Изкуството е постоянно и ние имаме все по-осезаема потребност от него “, добавя още регионалният шеф.

„ Орфей ” е спектакъл-паноптикум, формиран от монументални визуално-пластични картини, спектакъл-мозайка, съчетаващ спектакъл на придвижването, игра с маски, кукли и театрални знаци. Митът за Орфей и Евридика пресъздава тематиката за раздялата и гибелта, за силата и слабостта на човешката душа. Постановката внушава, че въпреки да е божествено творение, индивидът е единствено една искрица светлина измежду необятното звездно небе.

Тракиецът Орфей е фамозен с божествената си заложба на непостижим музикант, артист и стихотворец. Неговият облик носи в себе си трагичното несъгласие сред силата и слабостта. Той умира трагично, само че с достолепието на рицар. Рицар, чиято мощ е музиката. Неговото оръжие и щит са божествената заложба и златната лира на Аполон. Така се оказва, че музиката е изкуство, което допира и извисява индивида до божественото съвършенство. Музиката и любовта са подарък и мощ от боговете. Любовта е неподвластна даже на гибелта.

Музикалната картина на спектакъла е построена от най-популярните тематики и арии в операта на Глук „ Орфей и Евридика “, както и авторска музика. Спектакълът, който е с времетраене от към 70 минути, е отдаден на 260-годишнината от основаването на фамозната барокова опера на Глук.

Постановката „ Орфей “ ще се играе още веднъж на 9-и, 23-и и 24-и ноември от 19:00 часа. Билети могат да бъдат закупени от касата на Държавния куклен спектакъл.

Сценарият и режисурата на постановката е на Тодор Вълов, сценографията на Наталия Гочева, за музиката, музикалната акомодация и звуковата картина е виновен Пламен Мирчев – Мирона, а художествено осветяване е от Ивайло Марков. В представлението вземат участие актьорите – Христина Стоянова, Радинела Тотева, Светлина Станчева, Ивета Маринова, Любен Русенски, Васил Маринов, Димитър Пишев, Мартин Пашов. Няма по какъв начин да не се спомене и работата на художественото ателие – Георги и Таня Пасеви, Диляна Асенова, Евгения Лачева и шивашкото ателие – Теодора Бонева. Звукът пък е поверен на Илиян Венков, осветлението на Правдомир Топалов, театралното обслужване на Емил Маринов, Мирослав Стоянов, Нури Акиф, а графичното оформление и плаката на Силвия Чепарова. Фотограф е Димитър Митев, а филмовият откъс е дело на Венцислав Тодоров.

Припомняме, че преди по-малко от месец екипът на Държавния куклен спектакъл в Русе се завърна с четири награди от XVIII Международен куклен фестивал „ Златният делфин “. Всички те бяха свързани със спектакъла „ Пинокио “ по Карло Колоди и бяха връчени на Пламен Мирчев – Мирона за музикална среда, на Наталия Гочева за сценография, на Светлѝна Станчева за поддържаща женска роля, която изигра Лисицата в спектакъла, както и на Мартин Пашов за водеща мъжка роля. Той се превъплъти в облика на самия Пинокио.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР