Дни преди първи март настроението традиционно е приповдигнато. От всеки

...
Дни преди първи март настроението традиционно е приповдигнато. От всеки
Коментари Харесай

Пуснаха джендър мартеници за Баба Марта

Дни преди първи март настроението обичайно е приповдигнато. От всеки ъгъл ни посрещат сергии, отрупани с усукани бели и червени конци. И макар снегът и минусовите температури, опашки от клиенти не липсват - едни преглеждат в търсене на подобаващата мартеничка, други пазарят на едро, а трети - са просто традиционалисти.

И до момента в който амулетът за здраве от дълго време е станал по-скоро мода, то в последните години разумно мартеничката излиза и оттатък обичая - политически водачи, именити реалити звезди и занимателни изречения към този момент красят накита.

Социалните и публични мнения по политически тематики не остават по-назад. Отражение на един неотдавна неприет, само че нашумял законопроект, пък е новата наклонност в украшенията за празника. Народните герои, вплетени в мартеничката - Пижо и Пенда, към този момент имат другар/ка - Дженда, написа epicenter.bg. Идеята идва от Истанбулската спогодба и понятието "трети пол ", чието проекто приемане от Парламента у нас провокира вълна от мнения. Основна сцена на недоволството, несъмнено, стана обществената мрежа, която беше залята от колажи, саркастични намеци и иронични забележки.

Ето какво пишат потребителите на Facebook, станали очевидци на "мартеничката от третия пол ":

"Пижо,Пенда и Дженда! Юруш на новите мартеници! ", гласи пост на дама, разгласила и фотос на двама международни модели от мъжки пол, облечени в дълги поли, съпроводен с колаж на Пижо и Пенда.



В същия подтекст е и идващият коментар: "Туко-що баба пристигна и сподели: Тая година няма единствено Пижо и Пенда, има и Дженда! ".

Изобретателността не стига дотук. Шегаджия от Пазарджишко село даже е направил трите човечета - Пижо, Пенда и Дженда и ги е провисил от прозореца на дома си, с цел да поздрави съселяните си с идния празник.



Друг консуматор пък отбелязва, че джендърството не се свежда единствено до един тип, та по тази причина трябвало да има общо 31 разновидности на пола: "Е, по какъв начин единствено добавка на един, та те са 31 типа ", написа саркастично в поста на дамата, която прибавя и фотография на въпросните типове мартеници.

Шегите не престават и с мнения от рода на: "Дженда звучи като женски жанр, римува се дори с Пенда. Кво шъ праи Пижо? Кой с кого? ", риторично пита трети. "Палавник огромен се оказа Пижо ", дава отговор различен.

Снимка на действителната "джендър мартеница ", която се продава по сергиите, е публикувана преди дни в мрежата. На нея с изключение на обичайните бели и червени конци са употребявани и лилави за изработката на човечето от трети пол.



Ето по какъв начин с смешки и закачки една сериозна за цялото ни общество тематика завладя даже празник, обвързван с основаването на страната. Ето по какъв начин традицията в никакъв случай няма да бъде същата, а злободневните въпроси ще намират израз даже в националните традиции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР