Дни преди парламентът да избере 11 души за следващи членове

...
Дни преди парламентът да избере 11 души за следващи членове
Коментари Харесай

Смесен състав ще гледа днес делото срещу избора за нов съдебен съвет

Дни преди Народното събрание да избере 11 души за последващи членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), разбъркан състав от висши касационни (трима) и висши административни (двама) съдии ще организира второто си съвещание по жалбата против избора за съдийската гилдия от професионалната квота.

Жалба против извършената процедура бе подадена от някогашния ръководител на Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов, който бе претендент за съвета, само че не беше определен. С нея Лалов желае да се ревизира електронната система за гласоподаване. В жалбата, с която желае анулация на избора, Лалов припомня, че преди вота няколко организации, членове на Висш съдебен съвет и магистрати са изразили подозрения в системата и, макар настояването им, " компрометираният в цялостна степен настоящ Висш съдебен съвет " отказал да даде доказателства за надеждността на системата.

На предходното съвещание по проблема висшите съдии почетоха настояването му за инспекция на електронната система, употребена при изборите за нов състав на Висш съдебен съвет, посредством експертиза с четири въпроса. Повече за първото съвещание по делото четете тук.

При извършеното в два тура гласоподаване на 17 и 18 юни Лалов получи надлежно 285 и 193 гласа. Магистратите избраха петима висши съдии - Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и шефката на окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова да станат идващите представители на съдиите в съвета.

През първия ден от избора 1473 съдии се възползваха от електронната система за гласоподаване, а през втория - 1455.

Как разискването в правосъдния съвет на жалбата против изборите за нови негови членове сподели дупки в закона четететук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР