Дни преди началото на летния туристически сезон плажове във Варненска

...
Дни преди началото на летния туристически сезон плажове във Варненска
Коментари Харесай

28 плажа във Варненска област са без стопани заради високите такси на концесията

Дни преди началото на летния туристически сезон плажове във Варненска област може да останат без концесионер. Само през предходната година 24 плажа са останали без стопани. През 2021 година 28 са плажовете без стопани, съобщи в регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.
Още по тематиката
" По сходство на предходната година още веднъж Камчия, част от Шкорпиловци и обичайно Карадере, където неналичието на инфраструктура може би е главният детайл, поради който няма наемател или концесионер плажът. Добрата вест е, че Камчия, която е разграничена на пет отрязъка, за трите от тях има сега открита процедура за отдаване на плажа чартърен, нека да се откри собственик ", сподели още Пасев.

Според него обаче концесионер или наемател на тези плажове няма да се откри, тъй като излиза прекомерно скъпо.

" Говори се от години, че ще се промени наредбата и няма да е на квадратен метър пясък, може би би трябвало да се направи райониране, не може да съпоставяме Албена и Златни пясъци с курорт като Камчия, където няма и хотели, няма инфраструктура. Така че би трябвало да е по-ниска таксата на Камчия ", безапелационен беше регионалният шеф.

През годините много се е намалявала таксата, само че все пак към момента няма наемател на този плаж.

Добрата вест е, че Фичоза и Черноморец са си намерили наематели, а те са доста посещавани освен от варненци, само че и от цялата област.

При вчерашното си посещаване във Варна министърът на туризма в оставка Марияна Николова съобщи, че в Народното събрание е импортирано предложение да се промени законът за Черноморското крайбрежие и по този начин ще се даде опция на концесионерите, които понижат цените на чадъри и шезлонги, да заплащат по-малка концесионна такса.

" Тази мярка ще работи, в случай че несъмнено, бъде изпълнена. Защото и предходната година имаше такова заричане, ние платихме още февруари месец 2020 година наемите си, след това намалихме със 70-80% цените на чадъри и шезлонги и останалите неща, които са съпътстващи, само че все пак към този момент повече от година парите ни не са възобновени. Така че едно е, когато нещо е дадено, друго е, когато е осъществено на процедура ", разяснява концесионерът Дирон Ръсовски.

Той чака един сложен летен сезон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР