Дни преди края на жътвата на маслодаен слънчоглед България отчита

...
Дни преди края на жътвата на маслодаен слънчоглед България отчита
Коментари Харесай

Слънчогледът е с 15% повече от миналата година: Има ли кой да го купи?

Дни преди края на жътвата на маслодаен слънчоглед България регистрира доста добра годишна продукция, която е с 15% по-голяма от прибраното по същото време на предходната година. Последните данни на Министерството на земеделието демонстрират, че към 29 септември т.г. в хамбарите са влезнали 1 934 895 тона маслодайно семе от ожънати 8,5 милиона декара. Общо напролет бяха засети малко над 9,1 млн. декара, напомнят от ведомството.

Големият проблем е, че тази продукция не се изкупува, защото през лятото рафинериите и търговците изпълниха складовете си с украински слънчоглед, който сякаш беше предопределен за други страни в Европейски Съюз и за трети страни, нуждаещи се от тази суровина, разяснява sinor.bg.

Родните фермери са на прага да продават семето на безценица, само че това ще ги тласне към банкрути, тъй като есенната сеитба като в никакъв случай до момента ще бъде тройно по-скъпа поради цените на торовете и горивата.

Как при тази обстановка казусът със свръхпредлагането на семе ще бъде решен, към този момент никой не може да планува.

Докато жътвата на слънчогледа е пред края си, при царевицата прибирането към момента не е завършило, сочи земеделската статистика. Към края на септември са прибрани 1 674 347 тона царевица от 3,5 млн. дка, съставляващи 66,4% от засетите площи. Спрямо същия интервал на предходната година добивите от декар са по-ниски с цели 16,7%. Затова и упованията са за по-слаба годишна продукция през тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР