Дни преди конференцията на външните министри този месец Китай уведоми

...
Дни преди конференцията на външните министри този месец Китай уведоми
Коментари Харесай

Смут в Джакарта: Къде изчезна китайският външен министър?

Дни преди конференцията на външните министри този месец Китай уведоми домакина Индонезия, че ще смени представителя си заради " непредвидени условия ". Това провокира ужас в Джакарта поради нужната смяна на размера на обичайния подарък за присъстващите - риза, оповестява " Ройтерс ", написа.

Цветната горна дреха от батик трябваше да получи китайският външен министър Цин Ган, който не е виждан от близо месец и ще пропусне най-малко още една значима среща - тази в Южна Африка идната седмица.

Правителството твърди, че Цин краткотрайно се е отдръпнал по неуточнени здравословни аргументи. Съобщения, свалени от формалните стенограми и непубликувани в държавните медии, обаче породиха спекулации в страната, която е известна с неналичието на бистрота по отношение на персоналния живот на своите водачи.

Информационният вакуум задълбочи опасенията измежду някои дипломати и наблюдаващи по отношение на тайното взимане на решения от Китай в миг, в който страната се стреми да се свърже още веднъж със света след години на изолираност, провокирана от COVID-19.

" Изчезването на Цин в действителност основава доста неустановеност и комплициране по отношение на последователността, стабилността и надеждността на вземането на решения от Пекин ", съобщи Юн Сун, шеф на китайската стратегия в центъра " Стимсън " във Вашингтон.

" Ако заместник-лидер на национално равнище може просто да изчезне без доста пояснения, на хората им е мъчно да се доверят и да разчитат на всеки китайски водач или длъжностно лице и на техните позиции ".

На въпрос на ежедневната конференция на външното министерство през днешния ден по отношение на положението на Цин и по кое време ще се върне към отговорностите си, представителят Мао Нин отвърна сбито: " Нямам информация по този въпрос ".

Вчера Китай заяви, че Ван И - по-слабият и по-нисък предходник на Цин, който в последна сметка облече небрежно прекроената риза в Джакарта - ще съставлява Китай и на срещата на БРИКС в Йоханесбург на 24-25 юли.

Освен отсъствието му в Джакарта, изгубването на Цин от дипломатическата сцена повдига въпроси и по отношение на графика за други задължения.

Продължителното неявяване ще " обърка други страни, които желаят да изградят канали за връзка с Китай ", предизвести Уен-Ти Сун, политолог от Австралийския народен университет.

" Предсказуемостта и прозрачността са от значително значение за контролиране на разговора и за създаване на доверие, като и двете са основни детайли за стабилно съдействие ", считат дипломати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР