Дни преди агресията на Путин Българската общност в Таврия (Запорожка

...
Дни преди агресията на Путин Българската общност в Таврия (Запорожка
Коментари Харесай

Неверни твърдения изнесе Костадин Костадинов по БТВ

Дни преди експанзията на Путин Българската общественост в Таврия (Запорожка област)  се поклони пред паметта на Васил Левски. Под егидата на Бердянското българско сдружение «Родолюбие» с ръководител Лариса Савченко се организира митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски в гр. Бердянск. Ученици от Българското неделно учебно заведение «Васил Левски» описаха за великото дело на Апостола, рецитира се стихове, отдадени на Левски, пяха се патриотически песни.

Бюст-паметникът на Васил Левски е открит в гр. Бердянск през 2007 година по самодейност на Асоциацията на българите в Украйна и  Бердянското българско сдружение «Родолюбие».

Всяка година на това място българската общественост в града свежда глави пред святото дело  Апостола на българската независимост.

" Училищата работеха и се развиваха допреди окупацията. Хората и в този момент се пробват да работят онлайн и да преподават на децата български език. Дори през вчерашния ден говорихме с шефовете на учебните заведения по какъв начин са нещата. Хората доста старания поставят и децата желаят да учат български език. Много работа свършихме ", съобщи пред ФрогНюз Олга Колот, шеф на българското неделно учебно заведение в Николаев и учител по български език в Черноморския държавен университет.

В Запорожка област, една от окупираните украински терирории, Русия е забранила да се учи български език, като неделните учебни заведения и центрове са затворени.

Голяма част от българите там са оставени на ръба на глада, откакто локалната власт е изкупила продукцията им на безценица.

Корави, същински българи - по този начин разказва хората в българска кръв в Запорожката област проф. Михаил Станчев, който съумя да избяга от ракетите в Украйна. Много негови другари и сътрудници обаче още са в Запорожието.

" Основната част са селскостопански служащи. Българинът е работен човек. Селата са прибрани, уредени. Абе, наши хора, какво да ви кажа ", показа българският преподвател в университета в Харков - проф. Станчев, пред Bulgaria ON AIR.

Той съумява все по-рядко да се свърже с българските си другари, споделя че заглушават връзките им. Но е схванал, че им е подложен ултиматум.

" Имах шанса преди няколко дни да се чуем, безшумно умерено, хората си работят, в учебните заведения са им дали опция да си завършат, само че от 1 септември всичко по съветски стратегии. Който желае работи, който не, го уволняват и им докарват учители от Русия ", добави той.

31 са българските села в тази област, в която се намира Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, която е под контрола на Русия, и станала причина за страхове от нуклеарната злополука. Все отново българските села са пощадени от ударите, защото са по на юг. И въпреки не в обсега на ракетите, 10-те неделни учебни заведения там въпреки всичко се оказват в обсега на съветската агитация.

" По информация, която получих, руснаците са споделили - тъй като това е отвън учебната стратегия, желаете или не, ние няма да поддържаме това. И хората са се принудили да закрият учебните заведения ", акцентира проф. Станчев.

А животът за българите в Украйна към този момент е на ръба на оцеляването. Особено за тези, които се занимават със земеделие. Освен че съветските ракети са унищожили земите им, реколтата им се изкупува за копейки.

" Един мой прочут фермер сподели, че цялата му годишна продукция е взета за без пари. Той идва вкъщи и споделя: " Искам това и това, на ти толкоз. И му давам рубла и половина за кг. А една рубла през днешния ден нищо не коства. В магазините, на пазарите, всичко нарастна двойно, дори тройно ", разясни професорът.

На референдума за присъединение към Русия са задължени и нашенци да гласоподават.

От началото на спора през 2014 година на място в района в Източна Украйна се прави мониторинг от интернационалните организации като Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за човешките права и самостоятелни правозащитни организации като Амнести Интернешънъл, напомня инспекция на. Според докладите, които годишно отразяват наблюденията им, има доказателства, че в региона се нарушават човешките права и се правят закононарушения – от противозаконни арести до тормоз. Мониторингът обаче потвърждава, че тези закононарушения се правят и от проруски, и от проукраински въоръжени групи. Няма доказателства, че закононарушенията даже се доближават до такива, които биха могли да бъдат избрани като геноцид по дефиницията на Конвенцията на Организация на обединените нации.  

По данни на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за човешките права и Международната спешна група, от 2014-а насам в Източна Украйна са починали сред 13 000 и 14 000 души. Информацията, която се разпространява от Кремъл, че това е броят на цивилните жертви в Донецк и Луганск не дава отговор на истината.

От началото на спора през 2014 година броят на цивилните жертви възлиза на 3400 души. 2084 от тях са починали преди оповестяването на примирието, подписано в Минск през февруари 2015 година Това пресмятане включва и 298-те жертви от сваления през юли 2014 година аероплан MH17 на Malaysia Airlines. От данните ясно се вижда, че в интервала сред 2016 година и 2021 година цивилните жертви в района понижават фрапантно.

По данни от отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за интервала 2017-2020 година, броят на цивилните жертви е 946 души. Според отчета на ОССЕ, от тях 227 души са били на територията, следена от украинското държавно управление, а доста повече – 657, в териториите под контрола на про-руските сепаратисти. От цивилните жертви в региона, 625 са били ранени или убити от артилерийски обстрел, а 312 от мини и други експлозиви – т.е. по време на деен боен спор. От военните жертвите за интервала от 2016 година до 2020 г са към 4100 от украинска страна и към 5650 от въоръжените проруски военни формирования.По данни на International Crisis Group в интервала от началото на 2020 година до момента, цивилните жертви в Донбас са главно съсредоточени в граничните сред двете страни на спора региони, където към момента от време на време се водят открити престрелки. Броят на жертвите, показан от тези данни, включва и цивилните, които са починали по време на сражения, в резултат на попадане на мини и други военни експлозиви, както и тези, които са умряли от естествена гибел, чакайки по гранични пунктове за прекосяване от едната към другата страна на отцепените територии.

International Crisis Group означават, че процесът по изчисляването на броя жертви в Донбас е бил доста комплициран. Основната причина за това е, че информацията, която дават сепаратистките управляващи в Донецк и Луганск за жертвите в следените от тях територии е неразбираема и незадоволително съответна. Отчетен е и фактът, че по време на боен спор, информацията за броя на жертви доста постоянно се политизира от всяка от страните.

Кой прави закононарушения в Донбас?

Оценката на Международния углавен съд (МНС) за протичащото се в Източна Украйна от февруари 2014 година насам в действителност е, че съществува боен спор – по едно и също време цивилен и интернационален. През 2016 година интензитетът на военни дейности в района към този момент слага конфликтите под юрисдикцията на закона за въоръжените спорове. Според МНС въоръжените сепаратисти са задоволително проведена група и употребяват тежко военно въоръжение, с цел да бъдат класифицирани като страни в революция. Паралелно с това, на територията на Донбас работят и въоръжените сили на Украйна, както и тези на Русия, което трансформира спора и в интернационален. 

Според същия отчет наличната информация за събитията в Източна Украйна демонстрира, че членовете на въоръжените антиправителствени групи са направили повече и по-сериозни закононарушения от украинската войска на територията. 

В доклада на Амнести Интернешънъл от 2020 година за обстановката в Източна Украйна се отбелязва, че достъпът на правозащитните организации до териториите, следени от проруските сепаратисти е извънредно стеснен. Оскъдната информация, която доближава до наблюдаващите потвърждава, че прекосяването на границата сред следения от сепаратистите регион и териториите във властта на украинското държавно управление е било съвсем невероятно. Ограничения са били налагани на пенсионери, които е трябвало да получат пенсията си от украинските управляващи, както и на хора, които се нуждаят от медикаменти, които страната им обезпечава, поради възбрана да минават на украинска територия. 

Руският дипломат в Съединени американски щати Анатоли Антонов подкрепя твърдението на Кремъл за осъществен геноцид в Донбас с доказателства за “масов гроб, в който са заровени съвсем 300 души в Луганск, убити единствено тъй като съветският е майчиният им език ”. Това изказване на Антонов е подвеждащо. Луганск е един от градовете, който е център на военните дейности през 2014 година, първата година на войната – преди уговарянето на помирение с Минското съглашение. Тогава умират и рускоговорящи, и украиноговорящи цивилни. По това време жертвите са толкоз доста, че ковчезите им се слагат в всеобщ гроб. Тези убийства са осъществени по време на открития боен спор в Донбас, когато няма никакви доказателства коя от двете страни е направила закононарушението. 

Вярно ли е, че никой не обръща внимание на Донбас?

Не. Службата на висшия комисар по правата на индивида към Организация на обединените нации има задача в Източна Украйна и публикува доклади за обстановката в Донбас всяка година. Отправени са обвинения в закононарушения, осъществени против цивилното население и против Украйна, и против Русия.

В докладa, който прави оценка на интервала от 2014 до 2021 година е маркирано, че от украинска страна е проявено предпочитание за гонене на причинителите на закононарушения в региона на Донбас. Според Върховния комисариат украинската прокуратура е разследвала десетки случаи на убийства, мъчения и други похищения върху цивилното население в сепаратистките региони. Поради усложнения достъп до тези територии обаче тези следствия рядко са водили до правосъдни каузи. От друга страна, “съдебните институции ”, открити в самопровъзгласилите се самостоятелни републики на Донецк и Луганск са разследвали някои закононарушения, само че по информация на представителите на Организация на обединените нации на място, тези следствия са били изборни и са липсвали каквито и да било резултати от тях.

Обвиненията на Кремъл, че украинските управляващи правят геноцид в Донбас можеха да бъдат направени от самата съветска страна доста от дълго време и по дипломатическата процедура. Русия можеше да съобщи на Организация на обединените нации доказателствата, с които разполага и да изиска да бъде стартирано следствие. Москва не подхваща никакви сходни стъпки за осемте години, в които твърди, че закононарушенията на украинците в Донбас се неглижират от интернационалната общественост. 

Обвиненията на Москва в “геноцид ” не са нещо ново

Путин е правил сходно обвиняване в геноцид и преди – през 2008 година, преди да стартира войната в Грузия. Тогава изказванията, които сега са отправени към украинските управляващи – за съзнателно изтребване на съветското население в Донбас, са ориентирани към грузинските управляващи за живеещите на територията на Южна Осетия етнически руснаци. 

Престъпления, които да дават отговор на дефиницията на геноцид в Южна Осетия, не са открити. 

На територията на Източна Украйна, се правят закононарушения и от съветските сили, и от украинските. Твърдението, че управляващите в Киев правят геноцид против съветското малцинство обаче е подвеждащо и неподкрепено от доказателствата, които дават интернационалните правозащитни организации, които работят на територията на Донбас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР