Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях. 17:54Даниел

...
Дневник следи важните политически новини и реакциите по тях. 17:54Даниел
Коментари Харесай

Политическото напрежение: "Демократична България" възрази срещу "назначението" отсега на негови хора на постове

Дневник " следи значимите политически вести и реакциите по тях.

17:54Даниел Вълчев: С присъединяване на Герджиков в изборите се появи същинска надпревараДеканът на Юридическия факултет в Софийския университет Даниел Вълчев изрази удовлетворение от решението на ректора на висшето учебно заведение Анастас Герджиков да се включи в президентските избори.

 Даниел Вълчев
© Надежда Чипева, Капитал

Даниел Вълчев

Според него в този момент вотът ще бъде доста по-интересен и ще се получи същинска конкуренция. Пред Би Ти Ви Вълчев добави, че е значимо да се направи разграничаване сред президентските и парламентарните избори и хората да не се поoдават на " фенски пристрастия ", а да помислят кой би представял България най-добре пред света.

" Поне още две кандидатури заслужават интерес. Те са на Лозан Панов и на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов. Двамата ще имат едно по-радикално говорене и то няма за цел да разшири електоралната им база, а да укрепи избрани настройки измежду избрани хора, които ще припознаят в говоренето им това, което изпитват ", сподели още Вълчев.
17:40Преподавател е претендентът на Вътрешна македонска революционна организация за президентКандидат-президентската двойка на Вътрешна македонска революционна организация включва преподавателя по Нова история във Великотърновския университет доцент Милен Михов и журналистът Мария Цветкова, оповестиха от партията.

 Политическото напрежение:
© Вътрешна македонска революционна организация

Според информацията те са били номинирани от Националния юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация и българи от Северна Македония.

Доцент доктор Милен Михов е бил народен представител в 43-ото и 44-ото Народно заседание. Той е фамилен, с три деца и с трима внуци. Мария Цветкова е фамилна с едно дете. Има 20-годишен ефирен опит в вести и журналистика. Била е депутат в 44-ото Народно заседание.17:34Боряна Димитрова: Президентската акция стана забавна и с отворен край  Политическото напрежение:
© Анелия Николова
" Президентската акция от скучна и предрешена се трансформира в забавна, оспорвана и с отворен край. Това е с помощта на включването на двойките проф. Герджиков и Невяна Митева и Лозан Панов и Мария Касимова- Моасе ", сподели през днешния ден пред БНР Боряна Димитрова, шеф на " Алфа Рисърч ".

Според нея оригиналност е опцията президентският избор да въздейства на парламентарния, с изключение на упованията за назад въздействие. Димитрова означи като любопитен факт, че и трите водещи кандидатпрезидентски двойки идват от институции, които по определение са политически самостоятелни.

Според нея главен фокус, през който ще бъдат гледани претендентите в президентската акция, ще е стремежът да се отиде оттатък партийното опълчване. Боряна Димитрова уточни още, че в бъдещия парламент " ИТН " няма да е от партиите, от които ще зависи образуването на държавно управление.17:26Лозан Панов отговори на " номинацията " за основен прокурор  Политическото напрежение:
© Юлия Лазарова
Издигнатият от " Правосъдие за всеки " за претендент за президент Лозан Панов отговори през " Facebook " на концепцията на Кирил Петков, водач на " Продължаваме промяната ", че е разумно.

През профила на " Правосъдие за всеки " Панов споделя, че промяната на основния прокурор Иван Гешев с Лозан Панов не взема решение проблемите.

" Влизам в президентската конкуренция тъкмо, с цел да извадя България от подтекста на този вид политически пазарлъци, които доведоха до зависимостите освен в правосъдната система, само че на всички основни
институции, достигнало до цялостното им преодоляване ", показва Панов.



15:02ГЕРБ би подкрепила Панов на балотаж, в случай че Герджиков отпадне на първия тур  Политическото напрежение:
© Лили Тоушек
Ако ГЕРБ завоюва парламентарните избори с разлика пред втория от 0.5-1 процентни пункта, не би пробвала да сформира държавно управление. При преднина от 5-6 мъчно би избягала от отговорност и ще направи опит. Това съобщи пред " Свободна Европа " заместник-председателят на партията Томислав Дончев.

Той добави, че в случай че в идващия парламент пътят е към обединяване, ГЕРБ ще работи за подобен диалог, а според от равнището на депутатите може и да го инициира. Дончев би взел участие и в подобен за правосъдната промяна, само че има проблем когато тя се свежда единствено до промяна на основния прокурор Иван Гешев.

Дончев разяснява и условието, посочено от Кирил Петков за диалог сред неговата групировка и някогашните ръководещи – ГЕРБ да се отхвърли от " всичките големи обири, които са се случвали през миналите години ". " Самочувствието да си повсеместен честен императив и да караш другите да се разкайват в името на високите идеали, които следваш, е леко съмнително ", сподели той.

По мотив президентските избори и поддръжката за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, Дончев съобщи, че персонално ректорът на Софийския университет би следвало да води диалог за поддръжка с други партии, да вземем за пример Движение за права и свободи. В случай, че Герджиков не завоюва или не доближи до втори тур, ГЕРБ е доста по-логично да поддържа Лозан Панов, сподели Дончев. Според него по всяка възможност няма да се стигне до такава догадка.

Ако втората политическа фигура след Делян Пеевски, която излезе от разкритията по " Досиетата Пандора " се окаже от ГЕРБ, партията ще се раздели с него, сподели още Дончев.14:13Денков: Спорна е концепцията, че Герджиков може да сплоти даже академичната общественост  Политическото напрежение:
© Анелия Николова

Най-малкото противоречива е концепцията, че проф. Анастас Герджиков може като кандидат-президент да сплоти дори академичната общественост - това съобщи пред публицисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по отношение на подкрепената от ГЕРБ номинация на ректора на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Според просветителния министър всеки, който се яви на президентските избори, би трябвало да отговори на въпроси, свързани с функционалностите на страната, като разделяне на управляващите, с изразходването на обществените средства, с ремонтите и строителството, и " какво вършим с служителите на реда, които биха студенти под колоните на Министерския съвет ".

" Всеки, който се яви, като претендент на партиите, които ръководеха страната в същото време, би трябвало да отговори на тези въпроси ", акцентира Денков. И добави: " Аз съм част от тази просветителна система, знам какъв брой преподаватели и учители, и ректори, в това число, и преподавателите във висшите учебни заведения, имат проблем с тези въпроси и желаят да чуят отговорите. Така че концепцията, че той (проф. Анастас Герджиков) може да сплоти, даже академичната общественост, за мен е най-малкото противоречива ". Вчера Денков сподели, че.

Попитан какво счита за него като експерт, министърът сподели, че Герджиков е " доста добър експерт, доста добър ректор ". " Ние сме работили дружно по доста въпроси. Както споделих, аз не чаках да се яви човек от академичната общественост в тази позиция ", уточни проф. Денков.13:36БСП и регионалният шеф на София в спор за " Позитано " 20  Политическото напрежение:
© Надежда Чипева, Капитал

Българска социалистическа партия изиска оставката на регионалния шеф на София Митко Михайлов, който пък разгласи, че е жертва на некадърен сюжет, част от предизборната акция на ГЕРБ.

В писмо до медиите социалистите упрекнаха Михайлов, че им е начислил противозаконен наем за прилагане на централата им на " Позитано " 20 и го заплашиха със съд. От левицата припомниха, че партиите, получили над 1% на последните избори, употребяват без наем държавни здания. На умишлен брифинг Михайлов разгласи, че Българска социалистическа партия не е застрашено от изпъждане от постройката и предстоят диалози, в които да се изяснят събитията с наема й. Михайлов, който беше назначен от първото служебно държавно управление на Стефан Янев, посочи, че казусът е основан и наследен от предходното управление на регионалната администрация, назначено от ГЕРБ.

По тематиката реагираха и от президентството: " Във връзкa c пoрeднaтa дeзинфoрмaция, тирaжирaнa в мeдиитe, прecceкрeтaриaтът нa прeзидeнтcкaтa инcтитуция утoчнявa, чe твърдeниятa, чe БCП щe бъдe изгoнeнa oт пaртийнaтa цeнтрaлa ca цeлeнacoчeнa мaнипулaция и чacт oт прeдизбoрнaтa кaмпaния ", се споделя в oфициaлнo cъoбщeниe oт прeccлужбaтa нa президента.12:03Румен Радев съобщи, че юмрукът му " сплотява към полезности "  Снимката е от лятото на 2020 година по време на всеобщите митинги против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.
© Георги Кожухаров

Снимката е от лятото на 2020 година по време на всеобщите митинги против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

Очаквам акция на хрумвания, а не компромати, с цел да може всеки претендент да разкрие оптимално кой в действителност защо се бори и по какъв начин ще го реализира. Това сподели в Стара Загора президентът Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат на изборите " 2 в 1 " на 14 ноември.

Очаквам резултатът от тези избори да докара до дефинитивно разкъсване с проваления управнически модел. Обществото ни чака институциите ни да продължат да работят в посока възобновяване на държавността, премахване на корупцията, разкъсване с всевъзможни олигархични зависимости, отваряне на хоризонти за съвременно развиване на България " - това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Стара Загора, запитан кого дефинира като главния си съперник на идните президентски избори.

Попитан за символиката на вдигнатия си пестник, с който стана известен по време на митингите при започване на митингите от лятото на 2020 година против кабинета " Борисов " и основния прокурор Иван Гешев, Радев съобщи: " Този пестник сплотява българите към полезности, дава религия, че можем дружно да намерим решение на всички провокации, с цел да имаме една сполучлива България ", съобщи президентът.

Той разяснява и новите разкрития по досиетата " Пандора " и информацията, че измежду българите там е името на Делян Пеевски.

Подробности четете. 10:33 " Зелено придвижване " поддържа единомислещо кандидатурата на Лозан Панов  Кандидат-президентската двойка Лозан Панов - Мария Касимова получи поддръжка от
© Дневник

Кандидат-президентската двойка Лозан Панов - Мария Касимова получи поддръжка от " Зелено придвижване "

Една от обединенията в обединяването " Демократична България " - Зелено придвижване, е решила единомислещо да поддържа кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, оповестиха пред " Дневник " от придвижването.

Кандидатурата им е издигната от предприемчив комитет от 37 души, който бе регистриран в понеделник в Централната изборна комисия. Очаква се цялото обединяване " Демократична България " да застане зад Панов и Моасе.

Крайният период за издигане на претенденти за президент от партиите и обединенията изтича на 12 октомври.10:18Според Хаджигенов единственият съперник на Румен Радев е Лозан Панов  Политическото напрежение:
© Юлия Лазарова

Единственият съперник на Румен Радев е Лозан Панов - това е мнението на Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! ". " Сега стана борба, другояче преди Радев трябваше да се бие самичък със себе си. Герджиков какво прави там, като се изключи че ще измие срама от очите на ГЕРБ и ще отнесе каквото може в отрицателен проект. От него има смисъл тъкмо колкото имаше от Цецка Цачева, никакъв, кръгла нула. ГЕРБ не издигна претендент, тъй като Борисов ще изгуби, а него го е боязън, първичен боязън ", съобщи пред Българска национална телевизия Хаджигенов.

Той добави, че би желал да види Радев и Панов в спор, след което ще вземе персонално решение за кого да гласоподава в последния миг. " Радев не направи нищо свястно против Гешев. Парламентарният избор ни е по-голям. ГЕРБ продължава да кадрува и да назначава калинки, ГЕРБ на никое място няма да се върне. Ако се наложи, ще вървим на избори, какво неприятно има, даже ГЕРБ да са първи, нищо няма да създадат. С ГЕРБ и Движение за права и свободи няма какво да се приказва ", акцентира той.

Хаджигенов посочи още, че " Изправи се.БГ! Ние идваме! " прави допитване до членовете и симпатизантите и в края на седмицата Управителният съвет ще реши кого да поддържа за президент.10:13 Кирил Петков би поел отговорността да е министър председател  Политическото напрежение:
© Юлия Лазарова

" Продължаваме промяната " има упоритостта да реализира 30% поддръжка на идните парламентарни избори, се разбра от изявление за " Нова телевизия " на Кирил Петков, който е един от учредителите на групировката. " Наясно сме, макар че сме доста амбициозни и 30-те % са действителни, бъдещото ръководство ще е съдружно ", сподели политикът. Последното социологическо изследване (на " Галъп интернешънъл " от края на септември) дава на политическата мощ 15.2% от гласовете на твърдо решилите да гласоподават, което я слага на второ място след ГЕРБ (21.4%).

На въпрос за това кои ще са персоните в възможното последващо съдружно ръководство, представителят на " Продължаваме промяната " акцентира, че са отворени за " най-хубавите потенциали " с най-висока подготовка за съответните постове. " Трябва да спрем с концепцията " едни наши хора на едни позиции ". Трябва да се гледа най-високият потенциал и най-многото познания по характерна тематика. Стига толкоз калинки ", съобщи Петков.

Запитан кой ще е министър председателят, отговори че това ще се взема решение, в случай че дружно с " Демократична България " и " Изправи се. Ние идваме " съумеят да получат 120-ма депутати. Самият той би приел тази отговорност, само че не би го сложил като изискване към сътрудниците. Запитан за какво изолират " ИТН " от договарянията, Петков отговори, че вратата ще бъде отворена, само че на по-късен стадий поради обрисувалите се при опита за сформиране на кабинет в 46-ия парламент разлики във вижданията за ръководството на страната.

Повече четете.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР