Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Масов протест във Виена срещу ограниченията

" Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

16:56И Словакия регистрира връх на инфектирани с COVID-19Словакия регистрира 9171 нови случая на заразяване с ковид за последното денонощие, най-големия брой от началото на пандемията, демонстрират данните на здравното министерство, представени от " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция. Тази седмица 5.5-милионната страна стегна рестриктивните мерки за хората, които не са имунизирани против вируса.
 Коронавирусът по света: Масов митинг във Виена против рестриктивните мерки
© Reuters

Със седемдневна заболеваемост от 11 500 нови случая на 1 милион души население Словакия е в най-тежката записана епидемиологична конюнктура в света съгласно статистиката на онлайн изданието " Нашият свят в данни " (Our World in Data).14:51Протести за и срещу антиковид ограниченията в Австралия Няколко хиляди души излязоха по улиците на австралийските градове, с цел да стачкуват против наложителното имунизиране срещу COVID-19. Същевременно други, по-малки групи демонстрираха в поддръжка на ограниченията, трансформирали Австралия в една от най-ваксинираните в света страни против коронавирус, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Протести имаше в Мелбърн, Сидни, Бризбейн и други градове. Митингите против имунизацията в Австралия не престават от седмици. Движението срещу имунизацията обаче е едва, а съгласно социологически изследвания поддръжката за него в процентно отношение е едноцифрена.
 Коронавирусът по света: Масов митинг във Виена против рестриктивните мерки
© Reuters

Близо 85 % от австралийците над 16-годишна възраст са със приключена имунизация против ковид. Австралия е с едвам към 760 доказани случая и 7,5 умряли на 100 000 души население по данни на Световната здравна организация - много по-малко, в сравнение с в доста от развитите страни.14:45Чехия регистрира рекорден брой новозаразениЧехия регистрира 22 936 нови случая на заразяване с ковид, най-големия брой за денонощие от началото на пандемията, демонстрират данните на министерството на опазването на здравето, представени от " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция. По-рано през седмицата Чехия стегна рестриктивните мерки за неимунизираните, с цел да ги подтикне да се ваксинират и да разтовари лечебните заведения.
 Коронавирусът по света: Масов митинг във Виена против рестриктивните мерки
© Reuters

Правителството реши, че от понеделник единствено имунизирани и преболедували през последните шест месеца ще имат право да влизат в заведения за хранене, както и да посещават избрани събития и да употребяват избрани услуги.12:08Хонконг утвърди имунизация на деца сред 3 и 17 годиниХонконг утвърди китайската ваксина на " Синовак Бионтех " против COVID-19 за деца от 3 до 17 години в миг, когато управляващите в китайския специфичен административен регион разпростират по-широка акция за стимулиране на неговите 7.5 милиона поданици да се имунизират, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. " Юношите сред 12 и 17 години ще се употребяват с приоритет да получат имунизацията " КоронаВак " с вероятност имунизацията да се популяризира върху по-малки деца на по-късен стадий " уточни в публикувано през днешния ден изказване хонконгският министър на храните и опазването на здравето София Чан.
 Коронавирусът по света: Масов митинг във Виена против рестриктивните мерки
© Reuters

Решението идва на фона на закъснение на имунизационната акция в азиатския финансов хъб спрямо доста развити страни. Досега близо 67 % от популацията на Хонконг е изцяло имунизирано с една от двете ваксини - китайската " Синовак " или немската " Бионтех ".10:41Двама души бяха простреляни при митинги против рестриктивните мерки в РотердамДемонстранти палиха коли и хвърляха камъни и фойерверки по служителите на реда, които отвръщаха с предупредителни изстрели и водно оръдие по време на митинги нощес в Ротердам против коронавирус рестриктивните мерки, предадоха Ройтерс и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция. Говорител на локалната полиция сподели, че се били създадени предупредителни изстрели, само че и ориентирани изстрели, тъй като обстановката е била " застрашаваща живота " на чиновниците на реда. По думите й двама души са ранени, евентуално от предупредителни изстрели, само че точната причина ще бъде открита от следствието.
 Коронавирусът по света: Масов митинг във Виена против рестриктивните мерки
© Reuters

Заради безредиците са спрени до второ разпореждане влаковете до и от пристанищния град, без да са обезпечени заместващи рейсове за искащите да пътуват.

Демонстрацията, свикана от няколко организации, бе против проектите на държавното управление да вкара здравен документ поради увеличаващия се брой случаи с ковид в Нидерландия. Заради размириците е анулиран плануван за през днешния ден митинг против ограниченията в Амстердам.09:57Починалите от ковид в Германия към този момент са близо 100 хил.Броят на инфектираните с ковид в Германия се е нараснал с 63 924 за миналото денонощие, заяви през днешния ден Институтът " Роберт Кох ", представен от " Ройтерс ". Така досега с вируса са се срещали 5 312 215 души в страната.Починалите с диагноза COVID-19 в Германия за последните 24 часа са 248 и с тях общите смъртни случаи от заболяването стават 98 987.

 Коронавирусът по света: Масов митинг във Виена против рестриктивните мерки
© Reuters
09:53В Норвегия още веднъж се предлага да няма ръкостисканияЗаради повишаването на броя на случаите на COVID-19 в Норвегия от 26 ноември в страната се вкарва по-строг надзор на граничните пунктове и ще изисква всички да се записват, преди да стъпят на нейна територия, съобщи " Асошиейтед прес ". Всички навършили 16 години, в това число норвежките жители, ще би трябвало да се записват на държавен уеб страница три дни преди влизане в страната. Така те ще получат удостоверение, което ще би трябвало да показват на граничен пункт. В противоположен случай може да не бъдат позволени да влязат.
 Норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре (вдясно)
© Reuters

Норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре (вдясно)

Здравният министър Ингвилд Херкол прикани хората да се откажат от ръкостисканията. По думите й поздравите може да стават с допиране на лакти, усмивка, кимване или ръка на сърцето.

На 25 септември Норвегия анулира множеството наложени поради ковид ограничавания. Тогавашният здравен министър Бент Хьойе съобщи, че " ръкостисканията ще бъдат разрешени още веднъж ".09:46Австрия към този момент обмисля и санкции за всички без ваксинаФедералният канцлер на Австрия Александър Шаленберг разгласи нощес на конференция, че ще се постановат административни санкции, откакто в Австрия влезе в действие законът за наложителна имунизация против КОВИД, което ще стане най-късно на първи февруари 2022 година. За специалностите в бранша на опазването на здравето е планувана санкция до 3 600 евро или четири седмици отнемане от независимост, а отводът от трета игла ще коства 1450 евро или до четири седмици отнемане от независимост.
 Коронавирусът по света: Масов митинг във Виена против рестриктивните мерки
© Reuters

От понеделник. Локдаунът ще работи най-малко 20 дни.

Според законопроекта на Федерален закон за защитни имунизации против КОВИД се позволяват изключения за бременни и лица с противопоказания по здравословни аргументи. Що се отнася до оздравелите, разпоредба ще дефинира какъв брой време след преболедуването няма да е нужна имунизация.

В плана се акцентира, че имунизацията не трябва да се прави по насила. Все още не е обяснен въпросът от какъв брой години хората ще са задължени да се ваксинират, дали законът ще е в действие единствено за австрийските жители или за всички, които се намират в Австрия, защото това ще засегне туризма.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР