Дневник следи на живо ситуацията с коронавируса. Данните по света

...
Дневник следи на живо ситуацията с коронавируса. Данните по света
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: готви се удължаване на мярката 60/40

" Дневник " следи онлайн обстановката с ковид. Данните по света -.

13:21В Плевен и Благоевград се организираха митинги против ограничениятаВ Плевен и в Благоевград се организираха митинги против ограничаващите ограничения, заяви Българска национална телевизия. Сградата на РЗИ в Плевен бе замеряна с части торта, показана за неосъществена продукция, от притежател на заведение, заяви " Нова телевизия ". Сред останалите участници са притежателите на молове и на бизнеси, които също страдат от новите, местни ограничавания.

Протестът в Благоевград бе против затварянето на фитнесите и моловете.13:13Хаос при имунизирането във Варна В първия ден от имунизирането на хора, записали се в електронния портал за задачата, във Варна се сътвори напрежение, предава Българска национална телевизия. Проблемът е, че хората за втора доза, са включени в електронния указател, без да са известени и те не знаят по кое време тъкмо би трябвало да отидат в съответния имунизационен кабинет. Така се получава скупчване на хора и се основава безпорядък в болничните заведения.

На лекарите се постанова или да търсят хората по телефона, с цел да ги уведомят, или да ги върнат, казвайки им по кое време тъкмо им е часът.

Възрастните хора не могат да се записват сами в електронния портал и отиват напряко на място при персоналните си лекари. Те пък нямат ваксини и връщат пациентите си. 12:28Университетската болница в Стара Загора разкрива още леглаНови 25 кревати за лекуване на ковид ще бъдат разкрити през днешния ден в Университетската болница в Стара Загора, заяви шефът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев, представен от БНР. Към моментат 80 от общо плануваните до през вчерашния ден 82 коронавирус кревати са заети. В петък посредством преструктуриране на още едно от звената ще бъдат разкрити още 25 места.

Общият брой на функционалните кревати за лекуване на ковид на територията на университската болница до края на седмицата ще бъде 132. Плановият банкет в региона не е прекратен, свижданията обаче не са позволени. 107 са новите случаи на ковид в област Стара Загора за последното денонощие.12:05Българите ще влизат в Черна гора при нови условияБългарските жители, пътуващи за Черна гора, ще би трябвало да показват негативен резултат от PCR тест, осъществен не по-рано от 48 часа преди отпътуването, позитивен резултат от антигенен IgG тест, не по-стар от 30 дни, или да показват уверение за осъществена имунизация – сложена втора доза най-малко 7 дни преди датата на влизане в Черна гора.

Мярката влиза в действие от 13 март 2021 година и към този момент ще важи до 17 март 2021 година Новите условия няма да се ползват за деца до 5-годишна възраст, оповестява Министерството на външните работи. Българите, които имат непрекъснато или краткотрайно престояване в Черна гора, само че не показват изискваните документи, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, като не се планува опция за предварителното й преустановяване.
Българските жители, които нямат непрекъснато или краткотрайно престояване в Черна гора и не показват изискваните документи, няма се позволяват в страната.

От българското посолство в Подгорица обръщат внимание, че новите условия не се отнасят до българските жители, идващи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, за които няма ограничавания за влизане в страната. Ограниченията не се ползват и по отношение на директно преминаващи пасажери и водачите на пътнически и товарни транспортни средства.

Пътниците следва да имат поради, че два от граничните пунктове в Черна гора работят в стеснен режим – Граничен контролно-пропусквателен пункт Vuča по пътя Rožaje – Tutin и Metaljka по пътя Pljevlja – Čajniče, където е позволено прекосяване единствено в часовия период от 07:00-19:00 ч. локално време.

От 10 март работят и вътрешни ограничения в страната. Сред тях е възбрана за влизане и овакантяване на територията на столицата Подгорица, остарялата столица Цетине и общините Будва, Тиват, Никшич, Плужине, Херцег Нови, Улцин, Бар, Котор, Плевля.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Подгорица на следните телефони: 382 20 655 009; 382 20 674 156; дежурен телефон в извънработно време: 382 69 143 298; 382 69133616 (номер за незабавни случаи).11:28Швейцария вкарва карантина за българиШвейцария вкарва наложителна 10-дневна карантина за идващите от България от 22 март 2021 година, заяви Министерството на външните работи. От тази дата страната е добавена в листата с рискови страни и райони, идващите от които непознати жители на територията на Швейцария подлежат на наложителна карантина, без значение с какво транспортно средство идват.

Както и до момента, идващите от България жители би трябвало да показват негативен PCR тест. 10- дневната карантина може да бъде анулирана не по-рано от 7-ия ден при показване на втори негативен тест.

За Княжество Лихтенщайн важи същият режим за влизане.

Затова министерството предлага на българите да се въздържат от ненужни пътувания.

Допълнителна информация за режима на пътешестване до Швейцария и Лихтенщайн може да намерите т:

При потребност от подпомагане българите може да се извърнат към посолството в Берн на следните телефони за връзка: 41 31 351 14 55; 41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: 41 798243822.10:50Според здравния министър обществото не е готово за цялостно затварянеБългарското общество на този стадий не е готово за цялостно затваряне. И в случай че създадем всичко това, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим подпомагане. Това съобщи в отговор на въпрос здравният министър Костадин Ангелов. Освен това добави, че за разлика от други страни в България доверието в институциите не огромно. Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев го поддържа и също насочи отговорността за разпространяването на болестта, избрана като експоненциална, към държанието на хората. И двамата се отхвърлиха от праговете, които те самите определяха през последните месеци, след които обявиха, че ще се постановат ограничавания в цялата страна. Обявиха, че няма по какъв начин да управляват държанието на всеки жител. Първоначално за подобен предел бе избрана заболеваемостта от 200 на 100 хиляди души, а по-късно бе повишена на 300 на 100 хиляди

Министърът изясни решението да се взимат ограничения на местата с висока болест, а не национални, както се случи няколко пъти през предходната и началото на тази година таман с неспазването им от страна на хората, изключително на лимитирани места, където не е имало инфектирани. Прехвърли отговорността към хората и разгласи, че е получил видеоклипове за танцуване по масите на заведения на 8 март. " Не приказваме за потенциал и за вечерен час на работа на заведенията, а за връзките на хората ", уточни той.

Реагираме в придвижване. Няма вярно и погрешно решение, работи се като при война, разгласи още министърът. Увери, че на масата до него не стоят безотговорни хора. " Не се опасявам от ограниченията и тяхното налагане. И в случай че се наложи, ще го създадем. Нямаме съмнения в тази посока ", заключи той.

 Коронавирусът в България: готви се удължение на мярката 60/40
© Юлия Лазарова
10:30Мутафчийски: Много стръмно пораства кривата на умрелите Не е изненада високата смъртност вследствие на ковид в страната, само че кривата й демонстрира доста стръмно повишаване сега, разяснява Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния действен щаб. " Толкова стръмно не сме имали от септември. На седмична база растежът е с към 53%, което е мощно тревожно ", добави той. Обяви и че най-малко от 14 дни има експоненциално повишаване на новите случаи.

Сега имаме опция да забележим каква пролет си спестихме предходната година. Казвам го с голямо страдание.
 Венцислав Мутафчийски,
ръководител на Националния действен щаб

Призова хората да пазят себе си и своите близки, с цел да не се стигне до привършване на леглата и медикаментите и това да усили още смъртността. Обяви, че на доста места към този момент са свършили леглата, чака това и за ВМА, която управлява. По данните, оповестени от здравния министър, заетите неинтензивни кревати в страната са 58%, а интензивните - 65%.

В същото време сътрудниците му оповестиха, че има растеж на болестта в цяла Европа и данните за България не трансформират мястото й по степен на заболеваемост и смъртност за последната седмица. Главният здравен контрольор Ангел Кунчев уточни, че макар рецензиите за отдалеченото образование има учебно заведение с 13 преподаватели, заболели едновременно, в детски заведения има по няколко чиновници, а в неназован старешки дом има гърмеж на болестта измежду непожелали да се имунизират.

Здравният министър пък заяви за случаи на бебета и дребни деца, настанени с двустранна бронхопневмония в болница. В същото време той разгласи за неоснователни рецензиите, че здравните управляващи не знаят по какъв начин се оправят със обстановката.10:23Властите нямат данни за тежки реакции от партида " Астра Зенека " Европейската организация по медикаментите е изследвала случаите от Австрия за смъртни случаи вследствие на тромбоза след имунизиране с " Астра Зенека " от избрана партида и не открива връзка сред имунизирането и случаите. Това разгласи Богдан Кирилов, изп. шеф на Агенцията по медикаментите. За случая обществено през вчерашния ден.

България е измежду страните, които са получили от тази партида - 31 200 дози на 12 февруари, като съвсем всички са към този момент приложени, посочи Кирилов. Посочи, че няма данни за умрял след имунизация от тази партида, а даже по-малко са развилите грипоподобни признаци измежду тези, на които е приложена.

 Богдан Кирилов, изп. шеф на Агенцията по медикаментите.
© Велко Ангелов

Богдан Кирилов, изп. шеф на Агенцията по медикаментите.
09:58Здравните управляващи дават обичайния седмичен брифингОт казаното до момента не се чака да бъдат въведени по-строги ограничения на национално равнище. В началото на седмицата здравният министър Костадин Ангелов даде карт бланш на шефовете на РЗИ в страната да вкарват местни ограничавания. Такива има към този момент в 10 области.


09:38Данните за отбраната на над 1 млн. имунизирани са обнадеждаващиПредседателят на Българската асоциация по клинични изследвания Борислав Борисов разгласи пред Българска национална телевизия, че има към този момент доста безапелационни данни за резултата от имунизациите в световен мащаб. Цитира данни обхващащи над 1 млн. имунизирани сред 20 декември и 2 февруари. " И данните са доста безапелационни. Между втора и трета седмица от първа доза имаме намален риск от възпаление с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% понижен риск от възпаление ", изясни той.
Това по думите му е казус в историята на имунизационните стратегии, когато с изключение на данните от клинични изпитвания, има и толкоз огромен размер данни за действителния резултат в обществото. " В момента има 80 ваксини в клинични изследвания, 16 от тях са в последните си етапи. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума в действителност за голям запас и доста сериозен доказателствен материал ", сподели още доцент Борисов.09:18Свършват леглата за коронавирус пациенти в ПазарджикСитуацията в пазарджишката болница се усложнява. Всички кревати за коронавирус пациенти към този момент са запълнени, заяви Българска национална телевизия.

Затова преди десетина дни е възобновен приемът на пациенти с ковид в двете вътрешни отделения дружно с инфекциозно поделение.

В момента има настанени 102-ма пациенти с ковид и е останало едно свободно легло. Очаква се да се изпишат пациенти, с цел да се освободят към 5-6 кревати за деня, само че това е в случай че няма напор, изяснява шефът Красимир Темнилов.

Местният противоепидемичен щаб ще заседава през днешния ден в 13.00 ч.09:12В Плевен ще има митинг против меркитеДнес в Плевен е проведен митинг след въвеждането на новите ограничения за битка с ковид. Недоволството е провокирано от затварянето на моловете и заведенията в тях, както и на фитнесите, оповестява БНР. Новите ограничавания влизат в действие от 15 март и ще важат до 26 март и плануват също отдалечено образование за учениците от 5 до 12 клас, затваряне на кината и театрите, неразрешени са всеобщите мероприятия, заведенията за хранене ще работят до 22 часа, фамилните събирания са до 10 души.

В област Плевен в последните 10 дни се очерта тренд на рисково повишаване на заболеваемостта от ковид, съобщи доктор Илиян Минчев, шеф на РЗИ - Плевен, представен от Българска национална телевизия. Заразените са 587 на 100 хиляди към 10 март при 501 на 100 хиляди преди 10 дни.

Протестиращите ще се съберат в 10 ч. пред Регионалната здравна ревизия.08:54Кантарджиев: Има изразителен растеж на инфектираните до 19 година и сред 20 и 49 г.Променен е възрастовият профил на заболелите. Боледуват, и то тежко, деца и младежи в дейна възраст, " самоуверено " неспазващи рекомендациите за разстояние, носене на маски и ограничение на огромните събирания. Това споделя в изявление за " 24 часа " Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразно и паразитни заболявания. В последните графики, които изготвяме, се вижда изразителен растеж във възрастовите групи до 19 година и сред 20 и 49 година, добавя той. " През януари и първите седмици на февруари разновидността се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране, което се прави в ръководения от него център, я открива в 75-85% от пробите в някои области.

" Слава богу, този ковид не е доста " деятелен " генетично ", показва Кантарджиев. Обяснява, че мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, тъй като той има система от ензими, които изправят разновидностите, т.е. поправят грешките, които пораждат при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти.

" Това са стотици хиляди разновидности, само че не всички имат значение за приспособяването му към човешкия тип. Мутациите, които му дават преимущество, са да се предава по-лесно, по-бързо да се развъжда в първите стадии на инфекцията, до момента в който е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има английският вид ", споделя Кантарджиев.

 Коронавирусът в България: готви се удължение на мярката 60/40
© Юлия Лазарова
08:33Повикванията в Спешна помощ не престават да растатЗначително са се нараснали повикванията към столичната Спешна помощ през последните седмици. Само за едно денонощие при започване на седмицата са регистрирани с към 100-150 сигнала повече по отношение на същия ден преди седмица. Това сподели пред " Нова телевизия " представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска, като посочи, че за 24 часа постъпват към 1000 позвънявания.

Тя добави, че не малко са сигналите, свързани с ковид. Имало обаче и доста случаи на хора, които укриват признаци. " Притеснително е отношението на хората след въвеждането на по-лекия режим, тъй като всички взеха решение компактно да се допрян до заведенията за хранене. Всички би трябвало да сме виновни ", добави тя.08:20При дефицит на ваксини би трябвало да се съблюдава проекта, разгласи общопрактикуващ лекарПри дефицит на ваксини би трябвало да се съблюдава направеният имунизационен проект. Не може някой, който се е записал за имунизация през януари, да бъде изпреварен от някой, който оня ден се е записал в електронния указател. Това сподели ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов пред Би Ти Ви.

По думите му хората от четвърта фаза на имунизационния проект би трябвало да са с приоритет. Тя обгръща жителите над 65-годишна възраст и тези с хронични болести. Лекарят даже предложи разпределението на дозите да е три към едно в интерес на пациентите от имунизационните етапи. Миндов се оплака и от неналичието на организация преди началото на имунизирането на записалите се в електронните регистри, което стартира тази заран.

На маймуни ни направиха, луди станахме.
 доктор Георги Миндов,
общопрактикуващ доктор

Колегите желаят да се откажат, само че аз ги приканвам да не го вършат. Беше ни обещана логистика с доставката на имунизациите, а ни карат да чакаме пред пунктовете, с цел да вземем нужните дози, изяснява Миндов.08:16В Пловдив ще работят мобилни екипи за ваксиниранеВ Пловдив и региона се чака през днешния ден да стартират работа два мобилни екипа за имунизация с " АстраЗенека ", заяви БНР. Те ще са в помощ на възрастните и трудноподвижни хора. За да бъдат вписани в графиците, те би трябвало да се обаждат в общината. Ще се посещават и отдалечени обитаеми места, защото живеещите там изпитват усложнения да стигнат до имунизационни кабинети.

Предвижда се по поръчка чиновници на огромни общински, държавни и частни предприятия също да бъдат имунизирани на място.08:07Започва имунизирането на записалите се в електронния указател От през днешния ден стартира имунизацията против ковид на хората, които са се записали в.
Имунизацията на жителите стартира с наличния препарат на " АстраЗенека ", въпреки в задатък да бе оповестено, че хората могат да избират с какъв препарат да бъдат ваксинирани. Вчера се разбра, че тези, които са избрали различен препарат, още веднъж би трябвало да се записват и да чакат доставка на други препарати или да се възползват от непокътнатия час и да получат " АстраЗенека ".

В понеделник в България бяха доставени 21 600 дози от имунизацията на " Пфайзер " / " БиоНТех ", само че по думите на зам.-министъра на опазването на здравето флаконите не престават да се пазят за изборната администрация.

Повече за организационните проблеми четете и.

 Коронавирусът в България: готви се удължение на мярката 60/40
© Надежда Чипева, Капитал
08:02В общо 10 области, измежду които и София-град, от през днешния ден са в действие нови ограничавания поради огромния брой новозаразени. Мерките варират - от затваряне на заведенията с час по-рано и прекосяване на отдалечено образование на учениците, през наложително носене на маски навън и затваряне на огромните търговски обекти.

Засега управляващите не дават знак, че ще има ограничавания за цялата страна, а при започване на седмицата здравният министър даде опция на РЗИ да вкарват местни ограничения.

07:48С 48% пораства броят на инфектираните са седмица  Коронавирусът в България: готви се удължение на мярката 60/40
© Юлия Лазарова
Общо 2774 са новите открити случаи на ковид в България за последните 24 часа, сочат данните в Единния информативен портал. За седмица растежът на инфектираните е приблизително 48%. Положителни са 20.3% от направените 13 691 теста.

Очаквано най-вече са новите случаи в областите София- град - 734
Пловдив - 223
Варна - 153.

В болница се лекуват 6395 пациенти, от които 501 са в интензивни отделения.

Като излекувани за 24 часа са регистрирани 2531 души, умряли са 97.

През последното денонощие са направени 6995 имунизации и общият им брой става 309 145. с втора доза са 52 735 души.

Данните в графики можете да видите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР