Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: президентът призова хората да се защитят като се ваксинират

" Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти. Ситуацията по света можете да следите.

13:48Здравният министър заприказва за отмора за работещите в Коронавирус отделения  Коронавирусът в България: президентът прикани хората да се защитят като се имунизират
© Юлия Лазарова
На работещите в Коронавирус отделения в страната (не единствено лекари, само че и медицински сестри, и санитари) може да бъде обезпечена опция за отмора. Такава поръчка даде здравният министър Стойчо Кацаров след посещаване в болница " Александровска ", отбелязвайки, че " не мога да кажа какъв брой бързо ще съумея да го провеждам ".

" Например за уикенд, тъй като това е голямо натоварване - и физически, и душевен - за дълготрайно време ", означи Кацаров, без да дава конкретика, тъй като " концепцията е напълно сурова " и следва да я разиска с други министри в служебното държавно управление.13:47Кацаров: Млади лекари в Коронавирус отделения ще получават място за специализация без конкурсМладите лекари, които работят в инфекциозните отделения и реанимациите на лечебните заведения, където се лекуват пациенти с COVID-19 да не минават през конкурс, а да бъдат зачислявани непосредствено като специализанти. Тази поръчка даде министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров след посещаване в болница " Александровска ". По думите му концепцията ще се " осъществя още през идващите дни ".

" Те работят в тези отделения, само че това им лимитира опциите за специализация, тъй като са от самото начало тук ", съобщи здравният министър.

Инфекционистите, реаниматорите и анестезиолозите са измежду най-дефицитните ни експерти в страната.12:40Леглата за заболели от ковид в София ще се усилят  Коронавирусът в България: президентът прикани хората да се защитят като се имунизират
© Георги Кожухаров
Леглата за заболели от ковид в софийските лечебни заведения ще бъдат увеличени, разгласи шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев след среща с управленията на лечебните заведения на територията на София.

" Тенденцията е леглата за COVID-19 в лечебните заведения да доближат 30% от общия брой на леглата в лечебните заведения. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на личен състав, с цел да се покрият потребностите на болните ", добави Пенчев.

От думите му се разбра, че плановият банкет няма да бъде прекратен, а решението за това остава да бъде взето самостоятелно от всеки шеф на лечебно заведение.

В отговор на въпрос разгласи, че към този момент не се разисква влизането в болница да става със зелен документ. Обяви, че в София над 51% от медицинския личен състав е имунизиран, доста са и преболедували.

На срещата е контрактувано още при банкет на болен това незабавно да се отразява в електронната система за броя заети кревати в лечебните заведения, с цел да не обикалят колите за спешна помощ от болница в болница. В момента електронната система се актуализирала на 3 часа.11:40Министерството на опазването на здравето ще разгласи нови ограничения следобед  Коронавирусът в България: президентът прикани хората да се защитят като се имунизират
© Георги Кожухаров
Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров заяви пред кореспонденти, че следобяд ще бъдат оповестени новите ограничения в отговор на разгарящата се поредна вълна на вируса. Отказа да даде повече детайлности сега. Отбеляза, че те нямат да влязат в действие незабавно, а ще има няколко дни толеранс за хората и бизнесите да се приготвят.

Около една трета от областите в България към този момент са в най-тревожната тъмночервена Коронавирус зона, където новите инфектирани на 100 хиляди население за интервал от 14 дни са над 500 души. Това сочи на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), основан на данните от до неделя (10 октомври).

Подробности четете.09:38Денков предлага на учителите да се признава и тест за съществуване на антитела Министърът на образованието Николай Денков ще предложи тестванията за антитела да се признават при допускане в образователните заведения, в случай че се вкара влизането единствено със зелен документ. Това разгласи той пред Би Ти Ви. Посочи, че въвеждането на подобен документ е единственото ново в ограниченията поради ковид, което се разисква за момента.

Допълни, че това е краткотрайна мярка поради тежката обстановка сега. Тези ограничения са обсъждани през вчерашния ден от здравните управляващи, само че към този миг те публично не са оповестени.

 Коронавирусът в България: президентът прикани хората да се защитят като се имунизират
© Юлия Лазарова
Ако се одобри зеленият документ за учебните заведения, учителите ще би трябвало да са или имунизирани, или да са преболедували, с цел да преподават в клас. В противоположен случай това ще става отдалечено.

По данни на министерството все още 36% от учителите са имунизирани, а 20% са преболедували, като някои от тях обаче нямат регистриран PCR тест, което прави мъчно определянето на датата, на която са се заразили, означи министърът на образованието.

Остава отворен също по този начин въпросът кой ще покрие разноските за проби на учителите, които не са имунизирани и преболедували. Министерството на образованието няма бюджет за това.

По информация на просветителния министър най-вече карантиниран възпитаници има във Видин - 3.06%, до момента в който в други области процентът е под 1.09:28В болница в Монтана настаняват и по двама пациенти в легло  Снимката е архивна
© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивна
Лекарите в болничното заведение в Монтана дефинират обстановката с болните като сериозна. Заразените, които се нуждаят от грижи в болница, са толкоз доста в последно време, че се постанова на моменти да бъдат по двама в легло, демонстрира в репортаж от там " Нова телевизия ". Настанени заболели има и в приемната стая.

В района четири са здравните заведения, които одобряват заболели с коронавирусна зараза.

" В момента в болничното заведение са настанени 41 заболели. Това е цялостният потенциал на отделението ни. Около 20 % от тях са в тежко положение ", уточни Илияна Събчева, шеф на Инфекциозно поделение - Монтана.

И Видин, и Монтана са в тъмночервената зона, което значи, че случаите на болест са над 500 на 100 хиляди души.09:06Новите случаи на болест доближават съвсем 5 хиляди  Коронавирусът в България: президентът прикани хората да се защитят като се имунизират
© Юлия Лазарова
Новите открити случаи на болест с ковид са 4979 души, демонстрират формалните данни. Те са открити при направени 26 780 теста, като процентът позитивни е 18.59. Общо 84% от тях не са имунизирани.

Много висок е броят и на умрелите - 214, само че по традиция данните във вторник обгръщат и неотразени от уикенда случаи. Въпреки това по този индикатор растежът на седмична база е 13%. Според формалните данни 94% от тях не са имунизирани.

В същото време броят на излекуваните за денонощие е 2009, или с 10% по-малко на седмична база.

През последните 24 часа са сложени 6201 дози ваксина.

Данните в графиките можете да видите.

08:55Плащанията от касата за заболели от COVID-19 са се удвоили  Коронавирусът в България: президентът прикани хората да се защитят като се имунизират
© Велко Ангелов
Плащанията по линия на здравната каса за лекуване на инфектирани с ковид са се удвоили през деветте месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната. Това оповестява пред БНР шефът на ведомството Петко Салчев.

Посочва и че поради натиска върху лечебните заведения са се вдигнали доста разноските им за консумативи - най-много О2, вода и ток.

С болничната асоциация в края на месеца ще бъде разисквано по какъв начин парите за доболнично и за болнично лекуване да бъдат по-добре разпредели, с цел да може болничната система да поеме " този тежък удар " сега.

Салчев споделя, че няма лечебни заведения, които не са си получили средствата за лекуване на пациенти с ковид. Той не чака преразходи бюджета на касата, като досега за болнична активност са разплатени съвсем 1.4 милиарда лв..

Уверява, че лекарите на първа линия получават по 1200 лв. от този месец, когато те са работили на цялостен работен ден. Управителят на касата афишира и че ще предложи персоналните лекари също да могат да изписват безвъзмездни за пациентите медикаменти, това обаче би трябвало да бъде контрактувано с Българския лекарски съюз. " Днес ще изпратя писмо до надзорния съвет на касата да вземат това решение и след одобряване от лекарския съюз този проблем до седмица може да бъде решен ", уточни Салчев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР