Дневник следи коментарите и заявките на партийните лидери за изход

...
Дневник следи коментарите и заявките на партийните лидери за изход
Коментари Харесай

След изборите: Борисов призова за коалиция и правителство

Дневник " следи мненията и поръчките на партийните водачи за излаз от политическата рецесия на третия ден след следващите предварителни парламентарни избори.

Статията се обновява.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Радан Кънев не вижда вид за ръководеща коалиция
© Юлия Лазарова

Явяването на изборите на " Демократична България " в коалиция с " Продължаваме промяната " не е неточност. Това мнение изрази евродепутатът Радан Кънев пред БНР. Въпреки това, той уточни резултатът от изборите като разочароващ. Между водачите на обединяването има ежечасна връзка, сподели Кънев и добави, че на този стадий обединението няма консолидирана позиция по какъв начин да работи от тук нататък. Той разяснява и вариантите за сформиране на кабинет.

" Вариант за ръководеща коалиция не виждам. Не значи обаче, че няма формула за сформиране на постоянен кабинет. Има формули за сформиране на държавно управление, които не са политическа коалиция ", съобщи Кънев.

Кънев назова " клевета " изказванията на някогашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, че длъжностен министър го е уведомил за договаряния сред ГЕРБ и " Демократична България за сформиране на държавно управление.




В първото си изказване след предварителните парламентарни избори на 2 април водачът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за съдружно ръководство сред партията му и класиралата се на второ място коалиция " Продължаваме промяната " - " Демократична България ".

Ден откакто, Борисов прикани за постоянно, устойчиво, проевропейско държавно управление. Той сложи изискването първо да се реализира единодушие за ръководство, а по-късно да се разискват цели. Това е назад на заявяваната преди изборите позиция на " Продължаваме промяната ", която лансираше концепцията за държавно управление на малцинството, към целите на което да се търси болшинство.
 Първият (не) печели: търси се държавно управление без коалиция Първият (не) печели: търси се държавно управление без коалиция
" Най-стабилното, което би успокоило народа, е коалиция сред огромните партии. За политики ще приказваме единствено с партиите, които решат да вземат участие в постоянно държавно управление ", съобщи Борисов. Повтори, че естествени сътрудници на ГЕРБ са партиите, които поддържат Украйна, влизането в Шенген, еврозоната.

" Обръщам се към водачите на партиите: по време на акция се чертаят разграничителни линии, тъй като другояче всички ще са идентични, само че след изборите в демократичния свят ако на някоя партия не ѝ стигат 121 гласа, се вършат обединения ".
Бойко Борисов,
водач на ГЕРБ

Борисов заплаши, че в случай че не се реализира до единодушие за постоянно ръководство, партията му ще откаже да гласоподава държавния бюджет. В същото време заявява, че " в случай че има държавно управление, ще се одобряват всички промени ".

Какво още сподели Бойко Борисов четете


Проруската групировка " Възраждане ", която завоюва трето място на изборите тази неделя, резервира досегашните си позиции и няма да поддържа друга партия за постоянно държавно управление, разгласи на брифинг в Българска телеграфна агенция водачът на политическата мощ Костадин Костадинов.

Той съобщи, че в случай че партията му получи третия изследователски мандат за сформиране на кабинет при крах на първите два, " Възраждане " е подготвена да показа държавно управление със собствен състав. Костадинов обаче не посочи от кого ще чака поддръжка, нито по какъв начин счита да осъществя този сюжет. Лидерът на " Възраждане " не даде опция да му бъде заложен този въпрос, а отговаряше единствено на желаните от него издания.

Костадинов добави, че е песимистичен за вероятността да се сформира кабинет, и изрече тезата, че даже и това да се случи, такова държавно управление няма да е работещо.

Повече четете

 Бившият шеф на
© Велко Ангелов

Бившият шеф на " Пирогов " Асен Балтов се отхвърли от депутатското си място в 49-ото Народно заседание. Той беше в листите на ГЕРБ в 23-ти многомандатен изборен регион в София, откъдето партията вкара общо пет души в Народното събрание. В профила си във " Facebook " той написа, че избира да продължи да бъде доктор.

Повече четете

 Около 2600 мобилни устройства не са предавали онлайн от изборните секции
© Лили Тоушек

Около 2600 мобилни устройства не са предавали онлайн от изборните секции по време на броенето на бюлетините. Общият брой на устройствата е 11 600, което значи, че малко над 22% от тях не са излъчвали процеса. Това изясни основният секретар на Министерството на електронното ръководство Ангел Петров пред Би Ти Ви.

По думите му все още в системата има 27 хиляди записа от останалите 9000 камери. Той добави, че към момента не завършило предаването на устройствата от районните изборни секции към Централната изборна секция.

" Има голям брой секции в едно учебно заведение, в които едната излъчва два часа и половина без спиране, а в другата няма безусловно никакви данни ", сподели още Петров.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаРаботещи, образовани, най-вече дами: кой гласоподава рекордно с &
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР