Дневник събра коментари от Фейсбук по повод новината, че Държавната

...
Дневник събра коментари от Фейсбук по повод новината, че Държавната
Коментари Харесай

Вместо да защитава децата, ДАНС ще ги следи

" Дневник " събра мнения от " Facebook " във връзка новината, че Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) ще получи непрестанен достъп до автоматизираните осведомителни фондове на Министерството на образованието и науката (МОН), с цел да може да следи за радикализация измежду учениците и студентите. Преди седмица за публично разискване бе оповестена директива, съгласно която организацията ще може да ревизира непрестанно данните на децата от предучилищна възраст, учениците и студентите. В претекстовете не се показва каква е задачата на достъпа на службата до тази информация, а специалисти в региона на сигурността разясниха пред " Дневник ", че не могат да си обяснят за какво е належащо това.

Надежда Цекулова, публицист, правозащитник:

Гражданите се тревожат, че по този начин наречените правоохранителни органи, които се държат по-скоро като репресивни, ще употребяват децата им, с цел да ги сплашват и манипулират при нужда; че ще могат да въздействат върху просветителното развиване на децата на неуместни и неправилни граждани; и че след измененията по отношение на " тайния арест " и последните дейности на прокуратурата няма гаранция, че един ден детето им няма да се окаже обвинен или задържан, с цел да измие лицето на някоя нефелна работа, а някой селски хитрец, окуражен за висока позиция в репресивния уред на партията, да потвърди лоялността си.

Какво е " радикализация ", по какъв начин тя визира 12-годишните и с изключение на да пуснете ченгетата в учебно заведение, какво прави МОН, с цел да предотврати тази радикализация?

Какви са ограниченията, с които МОН и ДАНС ще защитят децата от радикалните групировки, за които стана дума?

Изобщо... Не сте безапелационни.

Елена Гунчева, юрист:

На Територията още веднъж се оферират парадокси. ДАНС да имала достъп до регистрите на министерството на образованието, с цел да следяла за радикализъм. Откъде накъде службите ще наблюдават децата ни? При състояние че по гетата в Пазарджик и Пловдив си вървят ислямисти и реват, че ще колят гяури, службите тръгнали децата ни да разузнават! Какво ще научите? Какви са им оценките? Дали са ходили на учебно заведение? Кога има родителска среща и с какъв триумф са? Откъде накъде?

ДАНС бяха известени от родителите на ученика, който сякаш бил терорист. Не службите го схванаха, а били известени от загрижени родители. ДАНС пропуснаха най-срамния и огромен пробив в отбраната на персоналните данни от Национална агенция за приходите, като в случай че хакерът не се беше похвалил в мрежите, можеше и него да пропуснат. Но другояче децата ни ще наблюдават! Да напомня, че има и " секрети " арести за деца до 24 часа. Много комфортно, в случай че искаш да притиснеш родителите.

Всички бяха задължени да си рапортуват клиентите. Дружествата да си впишат действителните притежатели. За да облекчим работата на ДАНС. Докато те наблюдават кой плюе държавното управление в обществените мрежи. И извършват политически поръчки. Как да бъдем сигурни, че няма да употребяват децата ни?

Превръщаме се в полицейска страна в най-лошия смисъл на думата. Получаваме репресии и непрекъснато следене, само че без сигурността против битовата и икономическа престъпност.

Мария Спирова, претендент за евродепутат от " Демократична България ":

Абсолютно е неразбираема и неподкрепена с данни трескавата секюритизация на образованието. Какви са данните за радикализацията на малолетни? Тя проблем ли е и в случай че да, склонни ли сме да признаем, че радикализацията в образователни заведения е публично толерирана и институционално насърчавана, до момента в който е към избрани групи-бушони в обществото?

Не. Нищо от това не е на дневен ред, тъй като няма кой да го изговори.

В този смисъл, тази самодейност не може да не се преглежда като следващ опит на един режим да се окопае.
Обличането в законни пълномощия един изначално наказателен апетит за тотално, случайно следене не е защитимо. Не е защитимо на никое място, нито в Съединени американски щати, нито в Обединеното кралство, само че двойно повече тук, при обществено известното за желанията, държанието и способите на българските управляващи.

Невъзможно е, след всичко случило се през последните три години, ДАНС или Министерство на вътрешните работи да имат претенцията, че им се дължи публично доверие и поддръжка за придобиване на изключителни неограничени пълномощия.

Не, не им се дължи. Всеки разумен жител желае да управлява тях, не те него или децата му.

Асенка Христова, изпълнителен шеф на Институт за проучвания в образованието:

Явно в действителност има сериозен проблем с аргументацията на този проблем. Имам релативно добра визия какви данни се събират в регистрите на МОН - видно е и в съответните наредби. Освен, в случай че ДАНС не са измислили някаква невиждана новаторска методология, посредством която да извадят трендове за радикализация въз основата на тези данни (в което надълбоко се съмнявам), това просто е несериозно.

Също по този начин ми е забавен и детайлът с публичния интерес. Преди десетина дни получихме отвод да ни бъде възложен достъп по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) до данни за търсенето на просветителна услуга, наречена " професионално обучение " (измерено посредством признатите по първо предпочитание деца в професионални гимназии) с аргумента, че това не е информация от публичен интерес и въз основата на нея не може да бъде изработен извод за активността на съответния орган. Което единствено по себе си е необичайно, тъй като същият този орган е оповестил политика към увеличение на атрактивността на и приема в професионалното обучение.

Дали сходна цел може да бъде реализирана, зависи значително точно от търсенето на просветителна услуга, т.е. от ответната реакция на семействата/учениците към предлагането. С други думи, не е задоволително единствено да се усили план-приемът, следва да има ефикасни интервенции и във връзка с избора/желанието на децата.

Но очевидно публичният интерес се дефинира по напълно други логичен модели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР