Дневник публикува текста от Свободна Европа.Добро утро. Най-важното тази сутрин:-

...
Дневник публикува текста от Свободна Европа.Добро утро. Най-важното тази сутрин:-
Коментари Харесай

БСП в режим "задълбочен анализ". Сините обратно в играта

" Дневник " разгласява текста от " Свободна Европа ".

Добро утро. Най-важното тази заран:

- ГЕРБ отново бие Българска социалистическа партия

- " Демократична България " порасна над 4%

- Националистическа вълна в Европа няма


ГЕРБ още веднъж победи Българска социалистическа партия на избори. Преднината на ръководещите е от няколко %. Данните от 7 часа сутринта демонстрират съвсем 31% за партията на Бойко Борисов и малко над 25% за партията на Корнелия Нинова. Движение за права и свободи обичайно са трети с поддръжка от съвсем 14%. Още две политически сили евентуално изпращат представители в Европейския парламент – Вътрешна македонска революционна организация с малко над 8 на 100 и извънпарламентарната " Демократична България " с съвсем 7 на 100.

Важно конкретизиране: това са данни от преброени близо две трети от протоколите, настоящите данни може да продължите да следите от уеб страницата на Централната изборна комисия.

Бойко Борисов и Корнелия Нинова още не са коментирали резултатите. Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел загатна за " незабележим конкурент ", който е претърпял първа загуба. Всички се сетиха за президента Румен Радев. Красимир Каракачанов пък попита по какъв начин Волен Сидеров в този момент ще го гледа в очите.

Кой отива в Европейския парламент?

Прогнозите на социологическите организации имат едно разминаване. Според " Алфа рисърч " ГЕРБ ще има 7 евродепутати, Българска социалистическа партия петима, Движение за права и свободи трима, Вътрешна македонска революционна организация двама. Според " Галъп " и " Тренд " обаче последните два мандата ще бъдат поделени – по един за Вътрешна македонска революционна организация и " Демократична България ". Гласовете от чужбина към този момент са преброени – там номер едно е " Демократична България ", следвана от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Водачът на листата на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ няма да замине в Брюксел, по този начин Делян Пеевски се оказва де факто лидер на листата. Все още обаче нямаме отговор на въпроса дали той ще стане евродепутат, или ще се откаже, както направи през 2014 година Петя Владимирова от " Дневник " го пресрещна в село Света Петка, където Пеевски гласоподава. " Аз и в нашия парламент избирам, и в Европейския " , отговори той.

Ще подаде ли Нинова оставка? Снощи не пристигна отговор от " Позитано " 20. От Брюксел обаче Сергей Станишев прикани за " бърз и изчерпателен разбор " за какво Българска социалистическа партия е разрешила такава загуба, откакто преди месец е водила в изследванията.

Прогнозите за победи на Марин льо Пен и Найджъл Фараж надлежно във Франция и Англия се сбъднаха. Матео Салвини още веднъж е най-силен в Италия, само че общата картина е прекомерно друга – прогнозата за националистическа вълна в Европа се оказа мощно пресилена.

В Румъния ръководещите социалисти може и да събраха най-вече гласове, само че представянето им се приема като разгром – съвсем два пъти повече от тях имат двете съществени опозиционни партии, а голямо болшинство от гласоподаватели отхвърли на референдум препоръчаните промени в правосъдната система.

В Гърция християндемократите от Нова народна власт победиха ръководещата Сириза. Алексис Ципрас изиска предварителни парламентарни избори колкото се може по-скоро. Редовните би трябвало да са октомври.

Общата картина – ЕНП и ПЕС губят болшинството си в Европейския парламент. Либералите и зелените с растеж. Националистите – също, само че не толкоз, колкото беше планувано.

И две рекомендации

В първия от празничните дни бяха оповестени обичайните годишни театрални награди " Аскеер ".

На 24 май ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков насочи остра рецензия към политиците, които още веднъж се подредиха начело на шествието за празника. " Ще кажа единствено, че безобразието се трансформира в традиция ". Не пропускайте думите на ректора. Хубав ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР