Дневник публикува откъс от Григор Димитров – гордостта на България,

...
Дневник публикува откъс от Григор Димитров – гордостта на България,
Коментари Харесай

Откъс от "Григор Димитров – гордостта на България" на Любомир Тодоров

Дневник " разгласява фрагмент от " Григор Димитров – гордостта на България ", с създател Любомир Тодоров, възложен от Издателство " Сиела "

Излезе първата неофициална биография на Григор Димитров!

Първата неофициална биография на Григор Димитров е към този момент в книжарниците. Автор на " Григор Димитров – гордостта на България " е спортният публицист Любомир Тодоров, който наблюдава кариерата на тенисиста от тренировките в родния му град Хасково до триумфа на финалите на ATP тура в Лондон в края на 2017 година

Пътят на тенисиста, приключил под номер 3 в международната класация през 2017 година – българина Григор Димитров, е проследен в елементи от спортния публицист Любомир Тодоров в първата неофициална биография на родното тенис знамение: " Григор Димитров – гордостта на България ".

Тодоров следи кариерата на Гришо от първите му публични мачове по родните тенис кортове. В книгата журналистът наблюдава пътя на Григор Димитров от Хасково до триумфа в Лондон в края на 2017 година, като в детайли разказва триумфите му при юношите, кариерата му при мъжете, мачовете му за България и неговите треньори, а особено внимание е отделено и на живота на Димитров отвън корта.

Григор се занимава с тенис от 5-годишен, тренира в тежки условия, а финансиране за немалка част от участията му в разнообразни шампионати обезпечава фамилията му. На 14 Димитров печели европейското състезание за юноши до 14 години в Острава, Чехия и оглавява европейската класация в своята възраст. Едно след друго идват и заслужените оценки, които последователно извоюват на Григор международна популярност. През Orange Bowl и US Open до " Ролан Гарос " и " Уимбълдън ", през днешния ден целият свят знае кой е Григор Димитров, а многочислените му почитатели във всички краища на Земята поддържат нашето момче и дават нов мотив за горделивост на всички българи.

Освен подробна информация за кариерата и живота на звездата, " Григор Димитров – гордостта на България " (с подзаглавие " От кортовете в Хасково до триумфа в Лондон " ) съдържа определени изявленията на Димитров през годините, отзиви за играта му от видни експерти, измежду които Магдалена Малеева, шефът на АТР 250 надпреварата в София Пол Макнами, публицистите Татяна Манова, Емил Янчев и други, както и цветни приложения с близо 50 фотоси, които илюстрират сложния, само че победоносен път на Гришо през годините, отдадени на тениса.

Откъс от " Григор Димитров – гордостта на България ", Любомир Тодоров

Кариера при юношите

В края на предишното хилядолетие в българските тенис среди настойчиво стартира да се носи слух за необикновен гений, който с лекост побеждава освен връстниците си, само че и момчета, по-големи с няколко години. Който на шампионат до 10 години в Плевен, едвам на шест, печели против батковците.
Постепенно хората научават името на този пай самородно злато: Григор Димитров.

Малкият левент тренира в Хасково със своя татко Димитър Господинов Димитров. Въпреки суровите условия през зимата Григор не пропуща нито едно занятие в хандбалната зала в родния си град. С татко си поемат рано заран, когато луната още господства на небето. В самата зала е толкоз студено, колкото и на открито. Или съвсем.

Неотопленото помещение и дървеният под не могат да прекършат ентусиазма на момчето, което е в положение през целия ден да тича и удря топката. Но фамилията е изрично: спортът не трябва да е за сметка на учебното заведение и след всяка подготовка момчето отива на учебно заведение с прилежно написани домашни и научени уроци.

" Нашият Гришо тренираше дори с ушанка, тъй като в залата беше доста студено. Имаше парно, само че прозорците бяха в окаяно състояние ", спомни си Йосиф Давидов, президент на хандбалния клуб " Асти 91 ", пред Българска национална телевизия в края на ноември 2017 година

Трудните условия каляват характера на момчето от Хасково. То към този момент няма противници у нас и стартира да взе участие на интернационалните шампионати. В началото пътуват със фамилния автомобил до разнообразни кътчета на Европа. Спортното министерство отпуска стипендия на надарения младок, само че парите идват в края на тримесечието, а в случай че първоначално му има съревнование, примерно в Швеция, фамилията би трябвало да заделя от своя бюджет, с цел да покрие разноските за път, настаняване и храна по време на шампионата.

Такъв е споменът и на директорката на спортното учебно заведение " Стефан Караджа " в Хасково Силвия Тенчева.
" Спомням си, че в зората на неговата кариера беше доста мъчно да се обезпечат пари за шампионати, тъй като той в действителност прохождаше тогава. И с татко му ходихме по компаниите да събираме пари. Доколкото знам, употребил е пенсиите на баба си и дядо си от село Стойково, с цел да проходи и да тръгне по шампионати в Европа ", сподели Тенчева пред Българска национална телевизия.

Още 14-годишен Григор Димитров прави усещане на експертите. Те се надпреварват да му предсказват ослепително бъдеще. Какво се е случило в действителност? Българчето е взело участие през 2005 година на европейското състезание за юноши до 14 години в Острава, Чехия. Момчето от Хасково стига с лекост до финала. Там побеждава представителя на домакините Радим Урбанек с 6:0, 7:6 и става първенец. Григор наподобява зрял за годините си и към този момент има отлична техника.

Логично Димитров оглавява европейската класация в своята възраст и справедливо е провъзгласен за номер едно на Стария континент.

През декември същата година и светът прави оценка надарения българин. На наричания " международно състезание за юноши и девойки " шампионат Orange Bowl в Ки Бискейн, щата Флорида, Димитров е лидер в схемата при 14-годишните. Той си разчиства решително пътя към финала. На четвъртфиналите побеждава австралиеца Бърнард Томич със 7:5, 3:6, 7:6(2).

След това печели против американеца Аликзандър Домиян с 6:4, 6:0. За купата Григор ще спори още веднъж с представител на домакините. Райън Уилямс обаче съумява да го надхитри и в последна сметка печели с 6:2, 7:5. После Гришо ще признае, че тази загуба го е амбицирала да се върне идващия сезон и да завоюва трофея.

Година по-късно, през 2006, той превзема Новия свят. Но преди този момент печели знакова за кариерата му купа. През пролетта той подвига купата от шампионата в родния му Хасково. На 30 април Димитров побеждава на финала Корнеел Сандерс от Белгия със 7:6(2), 6:2 и става един тип оракул вкъщи. Радостта е още по-голяма, тъй като дружно с Валентин Димов печелят и на двойки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (857)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР