Дневник публикува фейлетона на Алеко Константинов заради непреходното му значение.Свищов,

...
Дневник публикува фейлетона на Алеко Константинов заради непреходното му значение.Свищов,
Коментари Харесай

По "изборите" в Свищов

" Дневник " разгласява фейлетона на Алеко Константинов поради непреходното му значение.

Свищов, Алеко Константинов
Окръжният шеф има заповед да се придържа строго в рамките на закона.
Стоилов

Това беше отговорът, който получих на 9 септември т. година от година Стоилова на телеграмата ми, с която молих да се спрат очевидно беззаконните " морални въздействия " на свищовските представители на властта. Окръжният шеф с ръководителя на непрекъснатата комисия и околийския шеф няколко дни преди изборите бяха тръгнали от село на село из Свищовската околия и упражняваха " морално въздействие " по подобен метод: " Негово царско височество преди някалко дни, като мина край Свищов, поръча да изберете тези (консерваторите), недейте избира другите (Алеко Константинов, доктор Ванков и Никола Константинов), тъй като те ще изпъдят княза. "

В три четвърти от селата тези пропаганди на властта селяните посрещнаха с насмешка. Някои от тия насмешки са много остроумни. Например в село Саръяр, когато околийският шеф споделил, че " държавното управление желае тези (консерваторите) ", събраните селяни му дали отговор иронически:

— Е, хубаво, господин шеф, в случай че държавното управление толкова ги желае, дано им написа по едно писмо да идат в София, па да се прави работата; за какво ще вървим на избори?...

Няколко пъти бяха викани в окръжното ръководство селските кметове и писари и върху тях се упражнило " моралното въздействие ".

В навечерието на изборите, в събота, окръжният шеф с Атанаса Данков, един от " определените ", беше тръгнал от кафене на кафене, от механа на механа да " въздейства ". В едно турско кафене ги нагазват троица младежи, най-видни търговци, от които единият, като се обърнал към находящите се в кафенето турци, показал към шефа и извикал:

— И този е областен шеф! Не го е позор, да върви по кръчмите да заплашва мирните гласоподаватели!

Тия трима младежи в същата вечер бяха нападнати от една пияна тайфа, предвождана от полицията, и задържани. През цялата нощ, против неделя, в Крайната махала, пред Горчовото кафене, е пирувала за сметка на " гласоподавателите " една тайфа от власи и роми — надеждната опора на свищовските консерватори.

В събота вечерта беше вън от всякакво подозрение, че 9/10 от гласоподавателите на Свищовската околия бяха в интерес на независимите кандидати; на тяхна страна бяха без изключение цялата интелигенция, всичките търговци, цялата Долня махала, най-голямата в Свищов, и като се изключи три-четири, всички села на Свищовската околия и също така всичките турци.

Сутринта в неделя почнаха да се стичат гласоподавателите към определенсото място и спокойно чакаха да се почнат изборите. По едно време откъм Крайната махала се зададе с музика отпред една навалица от пияни чудовища, с кървави от всвенощно пиене очи, предвождана от А. Данкова, Няголовци, Копоевци и сходни тям персони, лишени от цивилен и политически права за позорни закононарушения. Тази навалица от неокачествими страшилища (един мой другар с извънредно зачудвание ми сподели: " Аз до през днешния ден не съм предполагал, че в нашия Свищов живеят такива страшни хора... " ) нахлу в двора с крясъци, с грозни заплашвания и псувни нахълтаха в изборната стая, окръжиха бюрото и почнаха да изблъскват през вратата и прозорците (два метра височина) гласоподавателите, откакто им ръзкъсваха неугодните тям бюлетини.

Почнаха се " изборите " и ръководителят на бюрото повика махалите и общините не по азбучен ред, както предписва законът, а предложения единствено тия общини и тая махала, която предвождаше Данков. Между това в двора и на улицата се групираха хиляди гласоподаватели. Като видя това, пияната тайфа изгуби кураж и почна да се пръска. За да се поддържа духът им, ръководителят на бюрото повика въоръжена мощ и вместо да накара да изхвърлят буйствующите пияни скандалисти, ний видяхме, че няколко конни и пеши жандарми, предвождани от окръжния шеф, околийския шеф и двама полицейски пристави, хвърлиха се като гневни в избирателнсото място и с пердах, с тласкание, с псувание, подкрепени и от шайката, изблъскаха без никакъв мотив най-видните жители, а след тях пропъдиха всичките гласоподаватели, които се събраха на протест и осъдиха позорните насилия на властта.

Всички протестирующи гласоподаватели, преброени един по един в наличието на прокурора, излязоха 4853 души. Упълномощени от тази маса народ, неколцина гласоподаватели телеграфирали до негово царско височество и до година Стоилова и ги молиха да заповядат на полицията да допусне гласоподавателите да гласоподават, само че както от Евксиноград, така и от София си направиха оглушки и не се получи никакъв отговор. В 12 ч. 45 м. гласоподавателите отидоха да подадат митинги на бюрото, само че и там не ги пуснаха. Околийският шеф самоволно избра сред пет хиляди гласоподаватели двама или трима и под ескорт ги позволи да подадат митингите си. А с цел да упражнят правото си, тези пет хиляди гласоподаватели трябваше да минат през труповете на окръжния шеф, околийския шеф, приставите и жандармите, а по-късно пък да имат работа с няколко солдати, на които им били раздадени по двадесет патрона със заповед да стрелят на месо. А какво щеше да излезе от това? Щяха да останат няколко нещастни фамилии, щяха на другата неделя да домъкнат една рота армия и отново щяха да " изберат " угодните тям лица. — Пусне ли се един път властта по пътя на насилията и беззаконията, с нея не е елементарно да се бориш. Това го опитахме цели осем години, това продължваме да го изпитваме и до през днешния ден...

В първото си писмо бях ви съобщил, господин редакторе, че направихме две фотографически снимки; от митинга и от момента, когато гласоподавателите бяха възпрепятствувани от полицията да подадат митингите на бюрото. Против нещастните фотографически негативи още в същия ден се устрои цяла потеря, само че и до през днешния ден полицията не можа да ги открие и няма да ги открие; те са скрити добре. Тероризирането на популацията се почна още на другия ден след изборите: почна властта да заплашва гражданите; околийският шеф потегли по селата да насилва селяните да благодарят за свободните избори.

Ето в общи чърти по какъв начин се направиха свищовските избори за народни представители. Ето по какъв начин " победиха " консерваторите. Когато гласоподавателите обявиха на окръжния шеф, че той няма право да се меси в изборите; когато му подсетиха окръжната депеша за независимост на изборите, той с една презрителна усмивка отговоряше:

— Вий имате депеша, а пък аз имам писмо — и се тупаше по джеба...

Ето какво означавала телеграмата: " Окръжният шеф има заповед да се придържа строго в рамките на закона. " Ако това е строго придържане в рамките на закона, какво ли ще бъде пък беззаконието? Ако това е моралното въздействие, какво ли пък ще бъде аморалното въздействие?

Един куриоз. Като се видях, по желанието на някои другари, с година Стоилова в Свищов, той ме срещна доста общително и ми сподели:

— Г-н К., ще ми бъде прекомерно прелестно да се срещнем в Народното събрание.

Като се върнах в София, виждам година доктор Сава Иванчов, който също изпита моралното въздействие в Радомир, оповестих му за срещата си с година Стоилова и той ми сподели:

— А бе, Стоилов и на мене сподели същото. Като се видя към Радомир, заварден с 200 души конници, мои гласоподаватели, той се стресна и като ме видя, стисна ми ръката и ми кавза: " О, година Иванчов, драго ми е, че ви виждам, и ще им бъде прелестно да се срещнем в Народно[то] заседание. "

Едва се обменихме с тия думи, обади се и трети другар:

— А бе, господа, че Стоилов и на мене сподели същите думи.

Че като дигнахме един смях...

P.S. Научавам се, че някои младежи в София устройват нов клуб и не могат още да решат по какъв начин да го назоват: дали Клуб " Бяла Слатина " или Клуб " Морално въздействие ". При всичко, че занапред нататък с името " Бяла Слатина " ще се свързва възпоминание за една от най-позорните насмешки с изборното право на българските жители, само че въпреки всичко аз съм на мнение клубът на младежите да се назова Клуб " Морално въздействие ". То има и по-общ темперамент, по-дълбока смисъл и съдържа в себе си безконечно ядосан жлъч.

Препоръчвам на моите другари от Свищов, Видин, Лом, Търново, Кюстендил и други да последват образеца на софийските младежи.

Ето ера, която ми дава изобилен материал за " Бай Ганя ".

София, 21 септември 1894 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР