Дневник публикува декларация - призив на българските евреи, по повод

...
Дневник публикува декларация - призив на българските евреи, по повод
Коментари Харесай

Еврейската общност е демонизирана, когато се противопоставя на речта на омразата

" Дневник " разгласява декларация - апел на българските евреи, във връзка на възходящия антисемитизъм в България от профила на Александър Оскар във фейсбук. Тя е подписана от близо 500 членове на. Заглавието е на редакцията.

Ние, долуподписаните български жители с еврейски генезис, български евреи и евреи, непрекъснато живеещи и работещи за бъдещето на страната ни,

Вярвайки, че българското общество, дало равни права и отговорности на всички още с Търновската конституция от 1879 година и което, макар държавните репресии и ограничавания към евреите през 40-те години на XX век, сподели мъжество и отбрани своите съграждани, продължава към този момент 30 години и ще продължава и отсега нататък да пази демократичните полезности, като не позволява ксенофобията, расизма и раздялите да подкопаят устоите на толерантността в нашето общество;

Притеснявайки се от усилването на прикрити и очевидни антисемитски прояви и тирада , нехарактерни за традициите и националния темперамент на българския народ;

Осъзнавайки, че всеки опит за опълчване на тези дейности и тирада от страна на персони, организации и структури на еврейската общественост в България бива демонизиран и определян за политически стимулиран, а представителите на еврейската общественост в България стигматизирани като неблагодарни и обслужващи непознати ползи.

 Прокуратурата ще ревизира Прокуратурата ще ревизира " Възраждане " по сигнал на еврейската организация " Шалом "

С огромна паника заявяваме ясно и изрично:

Българските евреи са български жители с равни права и отговорности като всички останали жители. Всеки от нас работи и твори по отношение на силите и опциите си за положителното и развиването на българското общество.
Макар и с разнообразни възгледи и разнородни отзиви по публичните въпроси, ние имаме ясна и еднопосочна позиция по отношение на езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма и Организацията на евреите в България " Шалом " е изразител на тази позиция. Ние заставаме зад нея във всеки опит битката й с тези прояви и тирада да бъде подкопана - както от политически водачи, по този начин и от публични фигури.

 " Продължаваме промяната - Демократична България " и посолството на Съединени американски щати осъдиха антисемитски прояви

Ние, българските евреи, помним и сме откровено и безусловно признателни на българската православна черква и народ за спасението на българските евреи през Втората международна война и ще предаваме тези уроци на човечност с горделивост на всяко последващо потомство. Но ние няма да забравим и позорния Закон за отбрана на нацията и репресиите и гоненията, на които са били подложение нашите прародители и ще се противопоставяме намерено и гласно на всички опити тази история да се изтрие, изопачи или употребява в актуалния политически дискурс в страната.

 " И българските евреи бяха избавени... " История на знанията за Холокоста в БългарияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Ще продължим да работим по отношение на силите, знанията и уменията си за положителното на нашата страна и общество, както постоянно сме правили и както се чака от всеки един българин.

Няма да допуснем хора или институции да дефинират качествата и да класифицират евреите или която и да е социална група в България и да бъдем разделяни в категории: б лагодарни или неблагодарни, потребни или нездравословни. Всички ние като българи отговаряме пред идентични закони и имаме равни свободи и всяко ограничаване на тези свободи е неоправдателно.

Призоваваме

Българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една демонстрация на назадничавост в обществото.

Знаем, че макар внушенията и изказванията на избрани персони, употребяващи политическия си капитал за сеене на ненавист, българските жители и институциите са мъдри и разсъдливи, спазващи законите и нормите на обществото и ще се включат с нас в прекъсването на тези притеснителни феномени.

Можете да се присъедините към декларацията

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР