Дневник препубликува от Факти продължението на интервюто с доц. д-р

...
Дневник препубликува от Факти продължението на интервюто с доц. д-р
Коментари Харесай

Държавата може да затвори абсолютно всичко, но какъв е смисълът

" Дневник " препубликува от " Факти " продължението на изявлението с доцент доктор Атанас Мангъров, шеф на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, в която работи от 1983 година Той е и началник на Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина на МУ-София. Заглавието е на " Дневник ".

Доц. Мангъров, в предходния диалог казахте, че 70% от популацията у нас би трябвало да прекара, с цел да утихне епидемията от ковид. Давате за образец Китай. Населението единствено на град Ухан обаче е над 11 милиона души, а формалните случаи в цялостен Китай са близо 81 000. Така показани сметките не излизат.

- Официалните случаи. Не са изследвани всички. Другите са го изкарали безсимптомно. Фактът, че нещата затихват, приказва за това. От изследваните и потвърдени случаи настрана имаме едни 80%, които минават леко през ковид. Когато прибавим и към този момент упоменатата огромна група хора, която изкарва вируса безсимптомно, смъртността в международен мащаб пада още повече.

В тази връзка, в случай че се върнем назад у нас, би трябвало да имаме поради и здравно неосигурените, които в случай че не са с тежка симптоматика, надали ще отидат сами да се изследват.

- Естествено. За да се придобие точна визия какво се случва, би трябвало да се вършат така наречен сероепидемиологични изследвания. Те откриват равнищата на антитела против съответния вирус в популацията. За момента това може да стане с така наречен бързи проби, с които се изследват имуноглобулини M и имуноглобулини G.

Когато човек има признаци на каквото и да е инфекциозно заболяване, например хепатит, варицела, вариола, ковид, морбили или грип, той има имуноглобулини M антитела първоначално. Малко по-късно стартира да образува и имуноглобулини G антитела. Т.е. тези, които са преболедували, ще имат М и G антитела, тези, които са го прекарали от дълго време, ще имат единствено G, a напълно пресните случаи ще имат М.

Това не са данни, които аз в този момент изобретявам, има ги в упътванията на тестванията. Тези проби имат CE европейски документ, за който дават отговор на избрани условия. По отношение на имуноглобулин М от 100 случая на ковид, те хващат 87, а за имуноглобулин G от 100 хващат 97. По същия метод сега диагностицираме случаите на морбили. 10 такива теста костват колкото един референтен, каквито се вършат сега. Референтният може да се употребява за удостоверение след възможен позитивен резултат.

В света има разнообразни правила на деяние. В Южна Корея да вземем за пример се направиха над 200 000 проби. Интересно е да се изследва по-задълбочено методът там. Болните се локализираха, сложиха се под карантина и заболяването наподобява овладяна, а смъртните случаи са немного. Докато ние нищо не знаем за действителната обстановка.

Друг образец е този от някои области на Франция. Там стопираха да тестват за ковид, тъй като всички проби започнаха да излизат позитивни, откакто направиха доста проби. Констатираха епидемиологичен факт и толкоз. Това става всяка година при нас към грипните епидемии. Към края на януари стопираме да тестваме, тъй като всички проби са позитивни.

Леките случаи на всички места остават у дома и няма потребност да задръстват лечебните заведения, както призовахте и Вие, и ген. Мутафчийски.

- Леките случаи няма какво да вършат в болница. В момента у нас кардинално няма нищо по-лесно от това човек да бъде вкаран в болница. Няма потребност обаче. И без това за това заболяване на процедура етиологично, окончателно лекуване няма. Каквото и да одобри човек, в 97% от случаите оздравява.

Здравната каса откри клинична пътека за лекуване на ковид.

- В подобен случай се притеснявам от повишаване броя на случаите на ковид с затруднения. Перфектно писмено изпипани. Касова медицина, която няма нищо общо с действителната. У нас, за жалост, задачата е всеки, който мине пред болничното заведение, да го вкараме вътре.

Преболедувалите основават ли имунитет? Има информации за позитивни повторни проби на болни в Китай седмици след първичните.

- Разбира се, че се основава имунитет. Тестовете дават позитивен резултат, тъй като това е специфичност на коронавирусите. При епидемията от САРС през 2002-2003 година е имало случаи в продължение на повече от 40 дни хората са отделяли вируса с изпражненията. Това е вирус от същата група, който на 80% има същата генетична характерност. Сега има случаи на позитивни проби, а след три дни негативни. Това няма по какъв начин да стане. Референтните проби също дават подправени резултати от време на време. Разбра се за предприемач, който един път имал отрицателен резултат, по-късно положителен. При тези проби проблем е технологията на взимане на пробите. Трябва да се бръкне задоволително надълбоко в носоглътката, с цел да се вземе секрет. След това тестът да се съхранява на хладно, върху изсъхнал лед, до момента в който се придвижва. Няма по какъв начин през вчерашния ден (бел. ред. - оня ден) да нямаме нито един позитивен тест. Ако се направи сероепидемиологично изследване, ще се види дали все още фактически сме условен остров на спокойствието.

Загатнахте за Кирил Домусчиев. Защо съгласно Вас не е минал по каналния ред и в този момент цяла частна болница е под карантина поради него?

- Защото е милионер.

Всички сме равни, само че някои са по-равни от другите. Друга тематика - някои считат концепцията Ви за по-лек режим и преболедуване на огромен брой хора за натурален асортимент с отрицателен отенък. Дадохте за образец Обединеното кралство, само че и там ограниченията се стягат след първичния по-либерален режим.

- Не е натурален асортимент. Това е, което се случва, без значение от ограниченията. Ако страната е тоталитарна, тя може да направи каквото си желае. Може да затвори безусловно всичко. Но какъв е смисълът от това нещо? Може ли да затвориш цялостен град - Банско, поради три-четири позитивни проби, като никой от тях не умира, не е в тежко положение. Затваряйки го, се пробват да създадат прилика с това, което се направи в Милано и покрайнината. Това се назовава стохастично събитие. Когато имате едно събитие с избрани характерности, което е дало избран резултат, това не значи, че друго събитие със същите изходни характерности при същите условия ще даде същия резултат. Т.е. ние не би трябвало автоматизирано да вършим това, което е направено в Милано и покрайнината. Трябва да се мисли. Нещата не се случват по този метод. Решенията на тези неща не са по севернокорейски фасон.

Казвате кое е неверно в дейностите на страната и метода към епидемията. Предложете различен метод или решение.

- В момента се прави оптималното, дори над оптималното. Разумният метод е от здравна позиция да има подготвеност за тези 5%, които ще се нуждаят от болнично лекуване, да има къде да се настаняват. В лечебни заведения да влизат хора единствено в животозастрашаващо положение. Животът да продължи обикновено. Ако стоим разкрачени още един или два месеца, би трябвало да затворим страната. Трябва да се работи. Хората стоят у дома и чакат да се заразят и след това да умрат. Още един път споделям - това няма да се случи. Това е грипоподобно заболяване. Трябва да пазим възрастните хора и такива с съпътстващи болести. Затварянето на страната е прекрасен метод да се гръмнем в крайници. Мерките, които се взимат, са свръхреакция. Хората, които вземат решение, мислят, че с тези ограничения това, които им се желае, ще се случи и ще се ограничи вирусът. Това го вършим всяка година с епидемиите от грип. Изолираме децата, вършим грипни ваканции, слагаме ваксини, тъй като има и тази алтернатива, а има и медикаментите Тамифлу и Реленца. И все пак януари и февруари се случва зараза. В Съединени американски щати тази година са умрели над двадесет хиляди души от грип. Много повече в сравнение с от ковид.

Взимащите решения сега се опасяват, че в случай че се случи това, което стана в Китай и Италия, хората ще си кажат: " Ето на, тези нищо не направиха ". Най-добрата тактика от тяхна позиция е да се направи оптималното и в случай че нещата затихнат, ще кажат, че са създали оптималното и това е дало резултати. Ако пък нещата не затихнат, тогава ще кажат, че са създали оптималното, само че все пак нещата не са затихнали. Стратегия win-win. Чисти са отвред. А ние ще споделяме небогати сме, само че сме живи. Ако се работи малко по-разумно, може да не сме чак толкоз небогати.

Знаете ли какъв брой мъчно ще бъде на хората след това да се върнат в работен темп? Да се затвори страната за такова нещо е безумно. Моята майка е на 98 години, споделих ѝ, че няма да я навестявам, тъй като мога да я заразя, въпреки всичко поддържам връзка с хора, които са с това заболяване. Тя ми сподели: " Не, желая да те виждам, тъй като за това пребивавам ". Знае, че няма неизбежно да се болести. Но тя е осведомена, някогашен доктор е. Това са неща, които всеки човек би трябвало да реши самичък за себе си. Не може да ни се постанова с кого да се виждаме и с кого не. В момента всички са като деца, които лежат под юргана и чакат да пристигна Торбалан да ги вземе. Животът би трябвало да продължава обикновено. За такива решения обаче се желае отговорност, която няма кой да поеме. Няма по какъв начин да пандизите света и той нищо да не прави.

Говорите по този начин, тъй като не сте част от Националния действен щаб за битка с ковид ли?

- Когато във Военна болница имат проблем с инфекциозните заболявания, викат инфекционист, не викат хирург или микробиолог. Всяка работа си има специфичност. Няма по какъв начин аз да съветвам някого по какъв начин да оперира.

Това, което се случва тук, се следи по целия свят. В Съединени американски щати бяха почнали да работят съответно, само че тъй като идват избори, обърнаха палачинката. В Обединеното кралство изборите минаха и там се работи по-адекватно. Но има напън. Просто тъй като има боязън у хората. Пак ще се повторя, това не е изключително рисково заболяване. Начинът, по който се работи, е за заболяване, при което има 50-60-70% смъртност. За ковид смъртността е под 4% в международен мащаб.

Здравният министър издаде заповед на публични места да не се събират повече от двама души.

- Въздушно-капковите инфекции се популяризират най-добре, когато хората са в затворени пространства. Затова през лятото грип няма. Грип има през студените месеци, към празниците, когато всички контактуваме интензивно на закрито и след 2-3 седмици започваме да боледуваме.

Частни компании подаряват дихателни апарати. Доколко това е обикновено и докога опазването на здравето ни ще действа от най-различни дарения, ще оставим за различен диалог. Сега по съответния неотложен случай.

- Да не мислите, че като се купят дихателни апарати, и автоматизирано всеки, който има потребност, ще бъде закачен на тях? Не е като да включим нещо в контакта. За да се работи с такива апарати, би трябвало да има висококвалифициран, подготвен личен състав.

Няма и вирусолози, към този момент загатнах за казуса с правенето на проби по няколко пъти. Тези хора по всякакъв начин ги подритваха, в този момент ги поставят на първите редици и чакат да правят работа.

Извинете за този въпрос, само че изкуствено ли е основан вирусът и някой нападна ли ни предумишлено?

- Мисля, че не е изкуствено основан. Това са вируси, които по принцип предизвикват болести по животните. Понякога по стичане на събитията могат да преминат върху хората. Случвало се е през 2002-2003, през 2012 година с Близкоизточния респираторен синдром. Тези вируси нямат способността да живеят в човешката популация. Иначе щяхме да ги познаваме повече.

В момента на открито излизат най-вече дейни хора, които не са измежду типичния профил жертви на този вирус. Има обаче информации, че даже да преживееш вируса, това може да е с цената на белодробни увреждания за цялостен живот.

- Към момента няма такива данни. Все отново случаите започнаха едвам преди два месеца.

Още няколко страшни думи - гибел от свръхреакция на имунната система при ковид.

- Да, само че още веднъж визира възрастни и хора с отслабен имунитет. От ковид здрави младежи не умират. Например при Испанския грип през 1918 година са умирали младежи, на 18-20 година Това се дефинира от биологията, от характерностите на всеки вирус. При Близкоизточния ковид да вземем за пример смъртността бе над 30%, само че за сметка на това беше по-слабо инфектиран.

Опасен ли е ибупрофенът при лекуване на ковид? Първоначално това изглеждаше като подправена вест, след това френският здравен министър Оливие Веран го разгласи напълно съществено.

- За да се направи едно такова изказване, би трябвало доста безапелационна аргументация. Прекалено рано е за такива заключения.

Мутацията при ковид?

- Възможно е, само че какво да създадем, да го чакаме да мутира? И през това време стоим под юргана?

Как стоят нещата с имунизацията против ковид?

- Няма спънка да се направи. Ще се направи доста скоро. Проблемът е, че тя би трябвало да бъде изпитана за резултатност и сигурност. Върху здрави хора. Има опасности, задоволително е да се спомене последната ваксина против заболяването Денга. Беше предходна тествания, само че когато започнаха да я създават всеобщо, хората започнаха да боледуват по-тежко и с повече затруднения. И имунизацията беше спряна. Искам да кажа, че ще отнеме повече време.

Благодаря за проявеното успокоение в диалога. Дано имаме повече мотиви за такова отсега нататък.

- Има един принцип, дефиниран от сър Уилям Ослър, един от най-големите лекари в модерната медицина. Той е още от 19-и век и гласи: " Медицината постоянно успокоява, неведнъж облекчава и от време на време лекува. "

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (775)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР