Дневник препечатва едно към едно текста на Свободна Европа с

...
Дневник препечатва едно към едно текста на Свободна Европа с
Коментари Харесай

Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?

" Дневник " препечатва едно към едно текста на " Свободна Европа " с създатели Полина Паунова - проверяващ публицист, и Генка Шикерова, създател на следствието " Война за трупове ", което беше спряно от Нова телевизия, а договорът на журналистката неотдавна беше преустановен. Разследването е продължение на кино лентата на Шикерова, разкриващ по какъв начин организацията по храните заплаща милиони на компании за заличаване на скотски боклуци, а оборудванията им бездействат.

" Обичаме те и постоянно ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти постоянно си с нас и не ни оставяш!!! ".

Думите (публикувани без редакторска намеса) са написани от Габриела Лазарова в нейния профил във Facebook. Надписът съпровожда фотография, на която тя и сестра й – Гергана, се намират в дома на министър-председателя Бойко Борисов. Домакинът е прегърнал девойките и театралничи за фрагмента пред камината си (позната от фотоси, които Борисов е разгласил от вкъщи си).

Кадърът е оповестен на рождения ден на министър-председателя (13 юни) тази година. Изчезна оттова преди дни, когато Свободна Европа насочи публични въпроси посредством държавната осведомителна работа до Бойко Борисов дали познава бащата на двете девойки, както и фамилията му. След като министър председателят отговори негативно – фотографията бе изтрита от персоналния профил на Габриела Лазарова.

" Син кръст 2016 " и войната за трупове

Майка и татко на двете девойки са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Двамата съпрузи имат компания " Син кръст 2016 ". Това е една от двете компании, притежатели на мобилни инсинератори, които работят по контракт за неутрализиране на скотски боклуци с Българската организация за сигурност на храните (БАБХ).

Както разкри неизлъченото по Нова телевизия следствие " Война за трупове ", от 2018 година до момента единствено " Син кръст 2016 " има подписани контракти с БАБХ за над 40 милиона лв..

Агенцията е упълномощила на компанията да гори скотски трупове с два мобилни инсинератора. Общият потенциал на техниката е изгаряне на 16 тона трупни боклуци на денонощие.

По контракт " Син кръст 2016 " има ангажимент да обезврежда боклуци при положение на зараза, само че до момента БАБХ нито един път не е изпратила инсинераторите в огнищата на болестите. Независимо, че в документите към публичната поръчка Агенцията по храните отбелязва какъв брой е рисково да се заравят мъртви животни, до този миг всички наложително умъртвявани кози и свине се загробват.

Агенцията обаче употребява като мотив чумата по дребните преживни животни и навлизането на африканската чума, с цел да подписа с компанията спомагателни анекси за разпределяне на още пари.

От БАБХ не споделят какъв брой пари и защо количество са плащали, тъй като съгласно тях това не е информация от публичен интерес. Но от обществено наличните документи излиза, че единствено за 34 дни в края на 2018 година " Син кръст 2016 " са обезвреждали по документи три пъти повече трупове, в сравнение с разрешава потенциалът на мобилната техника. Само за тези дни компанията е получила над 2,5 млн. лева

И до този миг от ведомството на Дамян Илиев отхвърлят информация къде се намират мобилните инсинератори и по какъв начин е допустимо с потенциал от 8 тона на апаратура да се обезврежда такова голямо количество боклук.

Според Търговския указател Лазаров е бил шеф още на " ВОЛФ-96 ", представител на ДИТЦ и " Чистота София ". Името на Лазаров стана известно около рецесията с боклука на столицата, когато той е шеф на фирмата-концесионер " Новера ".

Спомените на Борисов

Заради оповестената от дъщерята на Лазаров фотография, Свободна Европа попита министър-председателя познава ли притежателя на компания " Син кръст 2016 ", както и в какви връзки е със фамилията му.

Според отговора от държавната осведомителна работа, министър председателят Борисов, в качеството му на кмет на София, " се е срещнал с Борислав Лазаров по отношение на провокираната рецесия с боклука в столицата, която се случи през 2009 година ".

Тогава Борисов приключи договорите с компаниите " Чистота-София " и ДИТЦ, благосъстоятелност на " Новера ", които чистеха по-голямата част от софийските региони.

" Извън казуса с боклука, който от дълго време е решен, министър председателят Борисов няма и не е имал никакви други връзки с Лазаров и фамилията му ", гласи писменият отговор на пресцентъра на Министерския съвет.

След като изпратихме до Министерския съвет скрийншот от обявата на Габриела Лазарова, Борисов посочи, че фотографията е направена в резиденция " Бояна ", където " девойките са отишли да изкажат признателност " за негова интервенция, откакто дъщерите на Лазаров " са били с заплаха за живота след доста тежка злополука през 2017 година ".

" Премиерът Борисов е оказал подпомагане на мястото на случая да бъде изпратен неотложно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да избави потърпевшите ", обясниха още от пресцентъра на Министерския съвет.

Какво е наложило Борисов да се намесва?

Двете девойки са катастрофили в средата на април 2017 година Справките в осведомителния бюлетин на Министерство на вътрешните работи по това време не демонстрират случаи на изключително тежки произшествия в столицата, където се е случило произшествието. Няма медийни изявления и за закъснение на полиция, пожарна и коли за спешна помощ при пътни произшествия, което да постанова персоналната интервенция на министър-председателя. ( " Дневник " обаче откри няколко известия от въпросната злополука плюс фотоси - произшествието в действителност е било тежко, има умрял, а двете девойки са ранени.)

" Свободна Европа " попита дали Борисов не е схванал за злополуката от семейство Лазарови. В отговора си министър-председателят споделя, че " получава всекидневно и непрекъснато информация за всеки случил се случай ".

" Включително за въпросната злополука министър председателят схваща по нормалния метод – докладвано му е от дежурен чиновник по Министерство на вътрешните работи ", пишат от държавната осведомителна работа.

" За всеки докладван случай министър-председателят разпорежда незабавна реакция и предприемането на всички нужни ограничения, като за съответния случай не е имало закъснение ", настояват още от държавния пресцентър.

" Премиерът Борисов държи постоянно да има своевременна реакция при тежките произшествия, без значение от самоличността на потърпевшите. По отношение на съответната злополука министър-председателят не е знаел самоличността им ", гласят още отговорите на държавното управление.

Според данни от държавната осведомителна работа, злополуката е станала на 16 април 2017 година в столичния квартал " Орландовци ". Колата, в която пътуват двете сестри и техни другари, се блъска в дърво. Шофьорът на автомобила умира, а двете девойки са били контактни. Едното е извадено след разсичане на автомобила от пожарната.

Няколко неизяснени условия

В тази история остават няколко неизяснени условия. Първото е дали за всеки случай в страната, в това число пътно-транспортен, се постанова министър-председателят персонално да разпорежда дейностите на ангажираните с това институции. И дали всеки, избавен след намесата на премиера, сервира благодарностите си персонално в дома на министър-председателя. Неизяснен остава и въпросът по какъв начин фотографията от Facebook профила на Габриела Лазарова изчезна след първия въпрос, насочен към Борисов – дали познава притежателя на " Син кръст 2016 " и фамилията му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР