Дневник покани Стоил Цицелков от Обществения съвет на Централната избирателна

...
Дневник покани Стоил Цицелков от Обществения съвет на Централната избирателна
Коментари Харесай

Грешките и умишлените манипулации на гласовете стават почти невъзможни за откриване

" Дневник " предложения Стоил Цицелков от Обществения съвет на Централната изборна комисия (ЦИК) да проучва следствията от едно от последните й решения, провокирали мощен резонанс. В понеделник с гласовете на представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от " ИТН " ЦИК гласоподава в изборните протоколи да се вписва общо броят на гласовете от машините и бюлетините. От това следва, че няма да може да се прави съпоставяне сред данните от устройствата и вписаното в протокола.

Заглавието е на " Дневник ".

 " Огромен риск ": ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ограничиха и контролното засичане на резултатите от машинния избор

Нека разгледаме какво се случи, с какви причини и какви последствия можем да чакаме на процедура: 48-то Народно заседание (НС) и Централната изборна комисия (ЦИК) се отхвърлят от няколко от положителните принадлежности за одит на резултата, макар, че точно подозрения в резултатите бяха изложените причини за измененията на кодекса. Вместо да се влага в хора и образование, в този момент прозрачността и честността на вота е заложена на поредна софтуерна хрумка - камери за наблюдаване! Логиката е ясна - нямат доверие на личните си представители по места. Защото не можем съществено да допуснем, че когато ни снимат, започваме да считаме по-добре.

Вместо комисарите да се опитат да минимизират резултата от извънредно несъответстващите промени в Изборния кодекс (ИК), те избраха да ги прикрият и даже да задълбочат резултата, тъкмо в духа на самите промени. За доста от нас това не е изненада откакто същите партии които одобриха измененията имат и болшинство в комисията - няма по какъв начин да чакаме друго. Надеждата, че болшинството в ЦИК ще застане на страната на жителите, здравия разсъдък и положителните одобрени практики очевидно се оказа елементарна доверчивост.

, под предлог, че няма доверие на машините реши да ги " опраска ", като ни лиши от това, за което те са основани и купени, а точно да резервират предпазен и криптиран електронен протокол с резултатите от гласуването. Сведе ги на процедура до машини за маркиране на вота, каквито фактически съществуват по света, само че не са същите като тези които имаме у нас. Най-малкото принтерите не са като на касови апарати и цената им е надалеч по-достъпна.

Отделно се подценява преднамерено решение на Конституционния съд (КС) в което ясно се споделя, че когато се гласоподава с машина, бюлетината е на екрана на устройството, а урната е съвкупността от предпазени данни, непокътнати на преносимата памет в машината. Контролната квитанция е... квитанция. Контролна.

ЦИК реши да се лишим от разделното записване на резултата от хартиените бюлетини и от разписките отпечатани от машините за гласоподаване. Това към този момент се е случвало през 2019 година, когато машините не се използваха толкоз всеобщо, и въпреки всичко докара до невиждан брой неточности в протоколите от секционните изборни комисии (СИК). Именно с цел да има по-добра проследимост на възможните разминавания членовете на ЦИК възприеха практиката данните от другите типове гласоподаване да се записват първо настрана, след което да се събират дружно - което разрешава да стане ясно къде има неточност, както и какъв брой души са избрали да гласоподават с хартия и какъв брой с машина.

 Експерт: Решението на изборната комисия понижава опциите за надзор Експерт: Решението на изборната комисия понижава опциите за надзор

С аргумента, че желаят да улеснят СИК, 11 от членовете на ЦИК взеха решение, че е по-лесно данните от двата потока да се записват дружно. По този метод всякаква следваща инспекция и одит са мощно усложнени. Това ще направи невероятно лесното разкриване на първоизточника на възможните разминавания, най-често механически неточности на секционната комисия, само че и вероятните умишлени операции. Ще скрие и това какъв брой от нас са се уплашили от машините и какъв брой са избрали хартиените бюлетини. Мантрата за страха на баба ми от машините очевидно ще остане, тъй като няма по какъв начин да се потвърди, че баба ми в действителност избира машина. Както и доста други гласоподаватели. Тенденцията за желание към машините на всички последващи избори е постоянно възходяща.

Любопитен факт е, че същите комисари, които в този момент с доста съмнителни причини ни лишиха от опцията за надзор на произхода на грешките, преди предходни избори доста съответно и аргументирано се бориха за това да има две обособени графи. Явно са претърпели катарзис или следим личностни разстройства, с цел да предложат нещо, което опонира на логиката и положителните практики, освен за избори, само че и за всевъзможен тип надзор и одит на данни.

Любопитно е също, че представителите на партиите, които показаха подозрение в честността на машините, в този момент, посредством своите представители в ЦИК, избраха да се лишат от наличните способи за следене на възможните разминавания сред книжен и машинен протокол. На всички предходни избори имахме водещ машинен протокол, само че броихме и контролните разписки - за съпоставяне. Сега подобен надзор нямам да има. Странно, очевидно към този момент изцяло имат вяра на машините, както и на способността на своите представители в СИК да сумират правилно резултатите и преференциите, даже тези от доста по-малките разписки. Което обаче влиза в контрастност с желанието да записват и предават в действително време посредством камери своите представители по места.

Всяка технология за гласоподаване идва със своите позитиви и негативи. Чисто механически може да се допусна, че двата типа гласоподаване ще се броят настрана - по този начин написа и в член 73, алинея 2 на ИК, в главата " Прозрачност на работата ". Той безусловно гласи: " Районната изборна комисия поддържа интернет страница, на която разгласява () предварителните и окончателните резултати от изборите в съответния избирателен регион (район), в това число от машинното гласоподаване, "

Ще се броят настрана и тъй като носителите са с доста друг размер и се събират в обособени кутии. Да се броят дружно би било доста мъчно. Логиката да се смесят резултатите от броенето в една рубрика по-късно настрана подбиране и броене - липсва.

Основен аспект е отчитането на преференциите. Практиката очевидно демонстрира, че с изключение на неналичието на недействителни бюлетини при машинното гласоподаване, там постоянно има правилно отчитане на преференциите - два аспекта където хартиените бюлетини имат съществени дефицити. На наблюдаващите е известно, че в предишното преференции от хартиено гласоподаване са били комплицирани, най-често несъзнателно, само че освен.

 Цитат на деня: Това решение е манна небесна за изборните мошеници Цитат на деня: Това решение е манна небесна за изборните мошеници


Обществения съвет към ЦИК направи инспекция на секционни протоколи и откри много такива неточности, за което изготви и отчет. Най-честно преференции бяха записани един ред нагоре или по-долу при преместването на данните. Случва се. При настрана отчитане на машинното и хартиеното гласоподаване е евентуално да се открият разминавания в трендовете сред преференциите от дата типа гласоподаване. Като се чака машините да са записали доста повече преференции, изключително за партии, които нямат свои представители в СИК.

 Да избегнем най-лошото на смесения избор Да избегнем най-лошото на смесения избор

В момента управлението на ЦИК е в доста затруднена обстановка, освен поради персоналните нападки. Председател и заместител ръководители са в малцинство при редица основни гласувания. Подобно систематизиране на лагерите прави ръководството на структурата изключително сложна задача.

Цялата цялост на последните промени в ИК и решенията на ЦИК води до намаление на доверието и в двата типа технологии на гласоподаване, което води до съмнение в процеса и политическата ни система като цяло.

Невъзможността да се откри коя от двете технологии води до повече неточности и коя генерира повече доверие евентуално е целенасочена и има за цел да направи машините ненужни, да направи техните потвърдени прерогативи невидими и по-този метод да стимулира тяхното унищожаване преди локалните избори, където всеки глас може да бетонира локалните феодали и да им даде опция да деребействат на воля до идващите избори. Особено сериозно е в местата с обичайно мощно следен избор - по този начин наречените горещи зони. Отделно се чака локалните избори да са две в едно, което в допълнение подвига залога за претендентите и партиите и надлежно цената на гласовете.

С последните си дейности сегашният състав на ЦИК ясно показва за какво ни е нужна професионална изборна администрация, а не назначена на партийно-квотен принцип. Като жители заслужаваме експерти и специалисти (дори в случай че са същите хора), които да работят в наш интерес, а не в полза на тези, които ги назначават.

 Машинното гласоподаване е зле ръководено от политизираната изборна администрация Машинното гласоподаване е зле ръководено от политизираната изборна администрация

Успокояващо е, че членовете на СИК в по-голямата си част са съзнателни и работливи жители. Хора, които имат потребност от ясни инструкции, положителни материали и качествено образование, а не от камера, която да им диша във врата. Разчитаме, че тези хора - наши близки, родственици и съседи, които ще ни посрещнат в местата за гласоподаване и ще съумеят да се оправят с новите провокации макар неприятните правила.

Остава наше обвързване да излезем и да гласуваме всеобщо.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР