Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Румъния разчиства задръстване от украински кораби със зърно по Дунав

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Румънските управляващи оповестиха в четвъртък, че форсират митническите процедури, с цел да разчистят запушване по Дунав от украински кораби, натоварени със зърно, заяви Ройтерс.

Очаква се към 30 кораба да бъдат освободени от до петък, знак, че търговията не е спряла макар съветското нахлуване против основното речно пристанище на Украйна - Измаил.

В сряда, разрушавайки зърнен силоз и нанасяйки тежки провали на пристанищната инфраструктура.

 " Ужасна нощ ": Българи за съветската офанзива против дунавското пристанище Измаил

В края на юли, дни откакто едностранно напусна интернационалното съглашение за експорт на украинско зърно през Черно море.

Така дунавският маршрут остана единственият воден път за износ на украински зърнени храни.

Румънският президент Клаус Йоханис сподели, че продължаващите офанзиви на Русия против гражданската инфраструктура на Украйна по река Дунав се равняват на военни закононарушения.

Преди Русия да се отдръпна от коридора за безвредно прекосяване, дунавските пристанища представляваха към една четвърт от износа на зърно от Украйна, показва Ройтерс. Зърното се товари на шлепове, транспортира се надолу по реката през териториалните води на Румъния и нататък към румънското черноморско пристанище Констанца, където зърното се претрупва на по-големи кораби, поемайки през Черно море.

Данните за следене на търговски кораби демонстрират, че реката и нейното устие са изпълнени с кораби, които се пробват да доближат и излязат от украински пристанища.

" Опитваме се да се оправим с тези клъстери, с цел да облекчим тапите по Дунав ", сподели за Ройтерс Флорин Узумтома, шеф на навигацията към румънската организация за ръководство на река Дунав.

" Ще освободим към 30 кораба за два дни, най-малко 12 през днешния ден, в случай че не и 14, а останалите на следващия ден ", добави Узумтома.

 Руските офанзиви оставят малко благоприятни условия за украинските земеделци, искащи да изнасят зърно Руските офанзиви оставят малко благоприятни условия за украинските земеделци, искащи да изнасят зърно

Румънската дунавска администраци е разрешила рекордно огромен брой кораби, идващи от украинските вътрешни пристанища през май и юни, от над 477 на месец.

" Май и юни бяха пикови, а чакаме и август да има пик, все пак ", сподели шефът на румънската организация за ръководство на река Дунав.

В края на юли генералният шеф на Дунавската комисия, междуправителствена организация, която ръководи корабоплаването по реката, сподели пред Ройтерс, че украинските вътрешни пристанища би трябвало да бъдат предпазени от въздушни офанзиви, с цел да се възвърне доверието и да се подсигурява, че износът на зърно може да продължи.

За разлика от България, Полша, Унгария и Словакия, Румъния не забрани вноса и преноса на украинско зърно, защото това щеше да блокира и дунавския маршрут. Петте европейски страни се считат за най-засегнати от безмитния импорт на украинско зърно в Европейски Съюз и си отвоюваха възбрана за импорт на четири украински храни - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, до 15 септември, както и стабилен финансов пакет от над 100 млн. евро за компенсиране на локалните зърнопроизводители, чиято продукция остана в складовете поради по-евтиния украински импорт.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР