Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Не е Микеланджело: Папата се пробва в рисуването на стенописи

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Папа Франциск, чиито прародители поръчаха Сикстинската шапка във Ватикана преди епохи, се опита в рисуването в четвъртък, нанасяйки последните линии върху стенна живопис с дължина 3 км в учебно заведение западно от Лисабон.

Стенописът е част от плана " Живот сред световете " на Scholas Occurrentes, интернационално просветително придвижване, което свързва към половин милион учебни заведения на пет континента. Франциск е главният спонсор на групата.

Около 30 стенописа, нарисувани от възпитаници и членове на общността, бяха събрани, с цел да образуват едно произведение в крайбрежния португалски град Кашкайш, оповестява " Ройтерс ".

Таванът и стените на стаята, където папата приказва на учениците и където стенописът приключва, бяха покрити с рисувани тематики.

" Вие, момчета, сте нарисували личната си Сикстинска шапка ", сподели Франциск.

 Папата с шефа на Scholas Occurrentes Жозе Мария дел Корал се среща с млади членове на просветителната фондация Scholas Occurrentes по време на петдневното му посещаване за присъединяване в срещата на младите католици на Световния ден на младежта в Кашкайш
© Reuters

Папата с шефа на Scholas Occurrentes Жозе Мария дел Корал се среща с млади членове на просветителната фондация Scholas Occurrentes по време на петдневното му посещаване за присъединяване в срещата на младите католици на Световния ден на младежта в Кашкайш

86-годишният папа получи четка за изобразяване, прикрепена към приспособление за виртуална действителност, което разреши на учениците в учебно заведение в Мозамбик да гледат в действително време неговия опит като художник.

Първият опит не мина добре. Папата, изглеждайки малко комплициран, направи втори опит и съумя да нарисува зелена линия във формата на половината от елипсовидна арка.

" Това е доста виртуално, само че не доста физическо ", пошегува се Жозе Мария дел Корал, президент на Scholas Occurrentes, сред първия и втория опит на папата.

Истинската Сикстинска шапка във Ватикана получава името си от папа Сикст IV, който я е построил сред 1473 и 1481 година Микеланджело рисува тавана за папа Юлий II сред 1508 и 1512 година, напомня " Ройтерс ".

Франциск, който е в Лисабон за международно събиране на млади католици, сподели на учениците в учебното заведение да не се опасяват да рискуват в живота и да оказват помощ на потиснатите хора.

 Сексуалните насилници са Сексуалните насилници са " врагове ", само че заслужават християнска обич, сподели папата

" Понякога в живота би трябвало да си изцапате ръцете, с цел да запазите сърцата си чисти ", сподели той на младежите, измежду които имаше некатолици и атеисти.

" Молете се за мен и тези от вас, които не знаят по какъв начин да се молят. Изпратете ми положителни трептения ", добави Светият отец.

В четвъртък вечерта се чака папата да се обърне към стотици хиляди млади католици, стекли се в Португалия от целия свят за празненствата по случай Световния ден на младежта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР