Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

НАСА неволно изгуби контакт с "Вояджър 2"

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
След неточност радиоантена в Австралия търси галактическия уред " Вояджър 2 ", загубен при ориентиране на антената му в посока, друга от Земята. Това американската галактическа организация НАСА.

Няколко дни по-късно известие е засечен сигнал, който, че апаратът към момента излъчва, както се очакваше. Това обаче не значи, че връзката е възобновена.

Корабът на милиарди километри, който близо половин век се отдалечава от Земята, е загубен при неверна команда, изместила антената едвам с 2% - задоволително за завършек на връзката. В резултат от 21 юли апаратът нито получава команди, нито изпраща данни към обширната мрежа на НАСА от радиоантени по света.

Според НАСА голяма антена в Канбера, столицата на Австралия, интензивно търси сигнали от разположения на 19.9 милиарда км уред. За постигане на сигнал до Земята ще са нужни 18 часа.

Най-късно през октомври

" Вояджър " потегли на пътешествието си за проучване на външната част от Слънчевата система - и Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун - през 1977 година От 5 ноември 2018 година той към този момент не е в Слънчевата система; напускайки я,, след близнака си " Вояджър 1 ", направил същото малко по-рано. И на двата може да бъде чута златната плоча, от която е част " Излел е Делю бунтовник " на Валя Балканска.

Засега грешката не допуска безвъзвратна загуба на връзката. Ако в идната седмица антената в Канбера не успее да улови сигнали, ще би трябвало да изчака автоматизираното нулиране на настройките на кораба, с което би трябвало да се възвърне и връзката.

 Днес се навършват 40 години от изстрелването на Днес се навършват 40 години от изстрелването на " Излел е Дельо бунтовник " в Космоса

" Вояджър 1 " към този момент е най-вече отдалечилият се от Земята уред, основан от хората (24 милиарда км), само че единствено " Вояджър 2 " е прелитал край Нептун и Уран.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР