Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Подбуждане към насилие, закана за репресии – "Възраждане" е заплаха за демокрацията

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
" Дневник " разгласява сигнал от подписан от 121 жители с дейна позиция и изпратен до изпълняващия активността основен прокурор Борислав Сарафов, омбудсмана Диана Ковачева и ръководителя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев. В документа се упорства за разформироване на партия " Възраждане " като противоконституционна и се сочат голям брой правни причини. Заглавието е на " Дневник ".

Уважаеми господин и.ф. основен прокурор,

Обръщаме се към Вас по отношение на активността на политическа партия " Възраждане " и на нейния ръководител Костадин Костадинов. Считаме, че в своята същина активността на тази политическа партия е ориентирана към това да унищожи гражданския мир и да отстрани открития с конституцията либерален порядък на ръководство в страната като го размени с властови модел, учреден на потъпкване на гражданските права и свободи.

В активността на групировката въпреки това се следят все по-отявлени апели за принуждение над политически съперници и български жители, които не споделят концепциите на " Възраждане ". Намираме, че в активността на политическа партия " Възраждане " са налице редица образци за систематични нарушавания на конституцията и Закона за политическите партии, част от които излагаме по-долу.

Поради това молим да предприемете дейности съгласно плануваното в конституцията и Закона за политическите партии с оглед оповестяване на противоконституционността и разформироване на политическа партия " Възраждане ".

Подробните ни съображения за това са следните.

1. Политическа партия " Възраждане " е последна националистическа партия, която през целия интервал на активността си поддържа очевидно антималцинствени позиции, а през последните месеци и прави дейности в очевиден прорез с открития в Република България либерален и правов ред. Партия " Възраждане " и нейният ръководител употребяват недемократични средства и способи за реализиране на задачите им.

Изразяването на мнение от поддръжниците на партията изгуби своя либерален темперамент, защото е обвързвано с апели и форми на принуждение над други български жители. С това редовно се нарушават наредбите на Закона за политическите партии. Дейността на партия " Възраждане " и нейния ръководител Костадинов опонира на конституцията, защото е ориентирана към това да отхвърля човешкото достолепие, свободната воля, гражданските и политически права на български жители, както и към това да бъде открито държавно ръководство, което влиза в прорез с главните начала в конституцията.

2. Макар тези характерности да са правилни за целия интервал на битие на политическата групировка, през последните два месеца изявите на партията, на нейния ръководител и на последователите ѝ се радикализират непрекъснато и се трансформират в заплаха за поддържане на цивилен мир в българското общество . Вътрешнополитическата рецесия и вилнеещата война наоколо до България също са от голяма важност за оценка естеството на активността на политическа партия " Възраждане " и допускат взимане на ограничения за ограничението ѝ, в това число посредством предприемане на ограничения за разформироване на партията.

3. Изразяването на противоположни визии по съществени въпроси на обществено-политически въпроси е естествен развой в една демократичната страна. На това се основава самото действие на демократичния модел на ръководство. Но потреблението на незаконни средства за реализиране на политически цели, в това число потребление и подбудителство към принуждение, не може да се употребява с конституционната и законова отбрана на свободата на изложение и свободата на сдружаване в едно демократично общество. Когато участници в политическия живот си слагат за цел унищожаване на открития либерален модел на обществена власт и замяната му с репресивно по своя темперамент ръководство, което изнапред унищожава отбраната на главните права на индивида и стъпва на упражняването на гнет на жителите, които не одобряват политическите хрумвания на сходно ръководство, страната е длъжна да вземе ограничения.

I. Цели и стратегия на партия " Възраждане "

1. Видно от задачите и програмата на политическа партия " Възраждане ", оповестени на формалната интернет страница на партията, съществена нейна цел е запазване на нацията. Според партията нацията е на път да изчезне, а българите да станат малцинство. Това са типични фашистки постулати , които слагат националната еднаквост преди полезности като човешко достолепие, права на индивида, мир и демократична организация на обществото.
В тази връзка не е без значение и това, че партията планува милитаризация на популацията. Съхраняването на нацията ще стане със мощна войска, която има няколко съставния елемент, под мотото " Въоръжен народ, искащ да се пази ", като се планува основаването и на " цивилен асоциации ", т.е. доброволни, паравоенни отряди.

Намираме, че доброволните въоръжени отряди са неприемлива форма на налагане на ред посредством случайно практикуване на мощ отвън правните механизми и гаранции на демократичната страна, присъща на фашисткия/нацисткия модел на публичен порядък. В правовата страна използването на мощ може да става по предписание от страната при строго написани условия и единствено по изключение от жителите в хипотезите на неизбежна защита и последна нужда.

2. Във външната си политика партия " Възраждане " показва желанието за разширение на територията на страната, като България одобри в рамките си Северна Македония, която е " втората българска страна на Балканския полуостров " , защото " [] нашите национални ползи не са затворени в териториалните ни граници, а отразяват другите аспекти на националния блян ". Това не е допустимо да стане иначе с изключение на посредством незаконна приложимост на мощ в интернационалните връзки. Политическа партия " Възраждане " изрязява неведнъж позиции по основаването на автономност на Южна Бесарабия, против което българската общественост от Украйна възразява остро в писмо, изпратено до Народното събрание.
Според тях сходни планове, изразени от " Възраждане " и нейния ръководител са " груба интервенция във вътрешните работи на страната Украйна, поддръжка за фракционизъм и съветската военна експанзия против Украйна ". Изявленията на Костадин Костадинов от май 2023 година в Народното събрание са остро наказани от групата за междупарламентарно съдействие с България на Върховната Рада, защото са ориентирани против украински жители.

3. Посочените планове на партия " Възраждане " всъщност значат настройка за предприемане на дейности против други суверенни страни, поставящи под въпрос мирните ни връзки с тях. Посланието на партия " Възраждане " и на ръководителя ѝ всъщност допускат използването на мощ против други страни, тъй че елементи от тях или да се причислят към българската страна или да придобият автономност. Намираме, че това желание за принудително изменение на конституционно открития ред у нас и разпалване на омраза в връзките с други страни.

II. Позиция и дейности на партия " Възраждане " по отношение на ограниченията против пандемията от COVID-19

1. По време на Коронавирус рецесията през 2020 - 2022 година политическа партия " Възраждане " поредно и систематично употребява разнообразни начини, с които се опълчи на предприеманите противоепидемични ограничения, целящи да подсигуряват персоналното и публичното здраве. Такива бяха имунизацията, зелените сертификати6 и тестванията. Представители на партията обществено отказваха да съблюдават противоепидемичните ограничения и призоваваха други хора да не съблюдават ограниченията за отбрана на персоналното и публично здраве.
Народни представители от политическата групировка не съблюдаваха условията за влизане в постройката на Народното събрание след проявление на документ.

2. От значение е, че по време на тези дейности на политическа партия " Възраждане " България се намира в следващ пик на заболеваемостта от COVID-19, смъртността в страната е извънредно висока, а учениците се образоват в онлайн форма през нескончаем интервал от време. Противоепидемичните ограничения са предложени от виновни институции и организации, в това число Световната здравна организация. В страни, в които тези ограничения се съблюдаваха и прилагаха дейно, заболеваемостта е овладяна, а смъртността е в пъти по-ниска от тази в България.

3. На 22 декември 2021 година от трибуната на Народното събрание ръководителят на политическа партия " Възраждане " прочита декларация на партията срещу зелените документи - удостоверения за това, че лицето е имунизирано, осигуряващи му достъп до публични места и пътешестване. В декларацията Костадинов превратно показва документите като ограничаващи правото на труд на неимунизираните, принуждаващи към имунизация, а имунизациите - за нездравословни за физическото здраве " на българина ". В декларацията Костадинов слага следния ултиматум:

" Тук, от тази естрада, желая да заявя следното: даваме опция на държавното управление в най-кратък период да анулира както зеления документ, по този начин и всички останали ограничаващи ограничения [...] до първата работна седмица на месец януари. Ако и по-късно ръководещите откажат да се съобразят с желанието на болшинството да се отстрани документът и да не се протяга ръка на децата на България, ние от ВЪЗРАЖДАНЕ ще призовем българския народ да упражни непосредствено своите пълномощия и да трансформира демокрацията от представителна в директна, като през вратата на Народното събрание дружно с народните представители от ВЪЗРАЖДАНЕ ще влязат още и хиляди българи.
Щом не желаете да методите с разсъдък, ще получите гражданска война! "

4. На 23 декември 2021 година Костадинов е посетител в телевизионното предаване " Лице в лице " по телевизия " Би Ти Ви ". В предаването той дава изявление, в което декларира следното:

" КОСТАДИНОВ: И от вашия ефир ще го кажа: в случай че зеленият документ не бъде отстранен, в случай че не бъдат отстранени тези ограничаващи ограничения, хората, които са се самозабравили и си мислят, че ще векуват във властта, пък са действително от 10 дни в нея, ще им се наложи да се сблъскат директно със своя суверен - очи в очи.

ВОДЕЩА: Как?

КОСТАДИНОВ: Така, по какъв начин? Като се съберем десетки хиляди и като ги накараме да се съобразят с нас. Защото, вижте, отново ще повторя: когато правото се изроди в беззаконие, съпротивата е наложителна. Защото сега насилникът е този, който споделя " Ама вие за какво призовавате в този момент хората ". А кого да призовем? Някоя друга страна да пристигна извън да ни избавя ли? Аз в случай че не мога да разгадавам на личния си народ, на кого да разгадавам? ".

5. На 12 януари 2022 година партията провежда митинг против ограниченията. В онлайн платформата Facebook събитието, основано за организация на митинга, е озаглавено " Не на Зеления Сертификат! ". В деня на митинга на площада пред Народното събрание е издигната алегорична бесилка, като се стига до вълнения, необятно отразени от медиите, които оповестяват, че симпатизанти на " Възраждане " са се пробвали да щурмуват постройката на Народното събрание и да нахълтат вътре. По информация от новинарската медия " Медиапул " е атакуван оператор на телевизия " Би Ти Ви ", а за влизане в постройката на Народното събрание е призовал неназован оратор, получил думата на митинга.
Българското национално радио също оповестява, че тълпата е призована да бъдe последна от народни представители на партията. По данни на Българската национална телевизия са потърпевши 9 чиновници на Министерство на вътрешните работи.

6. На 26 януари 2022 година медиите оповестяват, че мнозина народни представители от политическа партия " Възраждане " са влезнали в постройката на Народното събрание в нарушаване на противоепидемичните ограничения без да покажат зелен документ. Костадин Костадинов обществено омаловажава българското антиеврейско законодателство от годините на Втората международна война като декларира, че условието за показване на зелен документ за достъп до постройката на Народното събрание е сравнима със възбраната от 1941 година в постройката на Народното събрание да влизат евреи.

7. Шумната битка на политическа партия " Възраждане " против ограниченията срещу COVID-19 и ваксинaцията против болестта включва това, че партията бе един от главните разпространители на погрешна информация, довела до обилни усложнения за способените органи да ползват и подсигуряват спазването на противоепидемичните ограничения, а оттова, да подсигуряват публичното здраве. В резултат на систематичното разпространение на погрешна информация процесът по имунизиране в България значително се провали, като страната ни остана на едно от последните места в Европа по брой имунизирани хора. Същевременно, поради ниската имунизация и стимулирането на държание, ориентирано към неспазване на противоепидемичните ограничения, България се подрежда на едно от челните места по смъртни случаи, свързани с COVID-19, както в Европа, по този начин и в световен мащаб.

8. Отвъд препятстването на ефикасното използване на ограниченията, ориентирани да подсигуряват персоналното и публично здраве, активността на политическа партия " Възраждане " в подтекста на пандемията от COVID-19, е директен и непосреден израз на подбудителство към принуждение и стимулиране осъществяването на физически набези над конституционно открити институции на българската страна, с оглед налагане посредством физическа мощ на подмяната на суверенно изразената воля на българските жители с вижданията на една политическа партия и подкрепящите я жители.

III. Действия на политическа партия " Възраждане " по отношение на войната, водена от Руската федерация против Украйна

1. На 21 февруари 2022 година въоръжените сили на Руската федерация навлизат в окупираната от нея през 2014 година Донецка област на Украйна. На 24 февруари те минават и в други територии на Украйна, а съветският президент Владимир Путин афишира, че се прави " специфична военна интервенция " в страната, за тя да бъде " демилитарзирана и денацифицирана ". Тези дейности идват след серия ултиматуми, сложени от съветския президент както на Украйна, по този начин и на отбранителния съюз НАТО, член на който е и Република България. Военната намеса на Русия против Украйна е жигосана необятно и неведнъж от органи на Организация на обединените нации и Съвета на Европа.

2. На 27 февруари 2022 година група младежи слагат надпис на Паметника на руската войска в София, който гласи " Save Ukraine ". След като са арестувани от органите на Министерство на вътрешните работи и прекарват цяла нощ в близкото районно полицейско ръководство, група жители провеждат акция на същото място и изписват редица надписи върху паметника, в това число изразяващи неблагоприятно отношение към агресора в тази война - Руската федерация, който е наименуван " убийци ". Напомня се още, че датата 27 февруари, е годишнина от убийството на видния съветски опозиционен политик Борис Немцов, убит близо до стените на Кремъл през 2015 година

В отговор на тези дейности на жители, упражняващи конституционното си право на независимост на изложение, Костадин Костадинов разгласява на 27 февруари 2022 година в профила си в онлайн платформата Facebook фотография на надписите върху паметника, като декларира, че " май и у нас ще се наложи да проведем денацификация ". Изявлението си той добавя с обидни прилагателни към жителите, провели акцията - назовава ги " психодесни ", " хуманоиди ", имащи потребност от " психодиспансеризация ". В коментар под същата обява Костадинов разисква, че Белене (явно има поради концентрационния лагер от времето на комунистичесия тоталитарен режим на о. Белене, прочут с настанените в него политически пандизчии, нечовешките условия на задържане и осъществени изтезания) скоро ще приема " посетители ".
Така той не просто намерено оправдава репресиите на един тоталитарен режим, само че пледира за тяхното възобновление и ново използване против български жители, законно упражняващи своето главно право на независимост на изложение.

3. Налице са и други случаи, в които Костадин Костадинов показва желание, при положение, че ръководи, да изпрати в трудов лагер политици, които показват разнообразни позиции от неговите. На 25 ноември 2021 година онлайн медията " Медиапул " оповестява, че в профила си в онлайн платформата Facebook, Костадинов е показал, че изказванията срещу довършването на плана за АЕЦ " Белене " са изказвания на предатели, които следва да поставят насилствен труд:

​​​​​​​ " Ще имат огромен избор от работни места - тунела под Шипка, тунела под Петрохан, урановите мини и така нататък Тези от тях, които ще са в Белене, няма да бъдат разхождани далеко - те ще могат да се включат директно в доизграждането на АЕЦ " Белене ".

4. През юни 2023 година националният представител Стела Николова от Варна се оплаква обществено, че е застрашена, че ще бъде вкарана в Белене. Същата закана е получил и депутатът Манол Пейков. Facebook страницa с неразбираеми админи, само че очевидно обвързвана с партия " Възраждане ", защото споделя позиции на партията и на Костадинов и ги показва за свои, употребявайки първо лице множествено число, провежда анкета под надпис: " Като стана шеф на Белене - кой пръв да вкарам вътре? " (правопис запазен):

5. На 4 май 2022 година пред монумента в Княжеската градина Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на руската войска (ГИДПСА) провежда събитие, в съгласие със Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи със заглавие " Опаковане на Монумента на окупационната алена войска (МОЧА) " 24. Намерението на уредниците е скулптурните композиции в североизточния завършек на монументалната площадка да бъдат покрити (опаковани) с български и украински флагове. Организаторите не съумяват да проведат събитието, защото преди уречения час контрадемонстранти, членове и последователи на партия " Възраждане ", нахлуват на мястото и попречват слагането на знамената по принудителен метод. Участник в контрадемонстрацията е и самият ръководител на партията Костадин Костадинов.

В създалата се обстановка той стартира и живо лъчение на видеосигнал от провеждането на проведената от тази партия проява, озаглавено " Протест против даването на оръжието за Украйна! ". Впоследствие сигналът е оповестен и като запис в профила му в две елементи в 18:2826 и в 18:59 часа. Отделно от тези изявления, Костадинов разгласява и извадка от личната си тирада, произнесена на контрадемонстрацията. Един от контрадемонстрантите носи афиш с надпис: " Който тръгне против свещена Русия, рано или късно си чупи главата ". Украинското знаме е изтръгнато принудително от ръцете на деятел на ГИДПСА и не е върнато на притежателя му. Активистите на ГИДПСА са замеряни с предмети и бутилки, само че в последна сметка съумяват да слагат българското знаме на една от композициите. Постепенно числеността на деятелите на " Възраждане " се усилва, а в Княжеската градина навлиза и автомобил с озвучителна уредба. Тя е употребена от водача на партията Костадин Костадинов и други партийни деятели, които съгласно уредниците отправили апели за принуждение, обидни и нецензурни избрания, главно по адрес на украинската общественост у нас. Стои въпросът, до каква степен сходни дейности не са съставомерни действия по член 162 от Наказателния кодекс.

По време на тези събития един жител е потърпевш в подлеза на Софийския университет от дейности на последовател на партия " Възраждане ", който е открит от полицията и поканен да даде сведения. Привържениците на партия " Възраждане " носят голям брой флагове на партията, Самарското знаме, както и съветския знак Z, поставян като характерен знак на съветските окупатори във войната в Украйна. Използването на сходни знаци в обстановка на военна експанзия на Русия против Украйна, по отношение на които се проверяват възможни военни закононарушения, е извънредно обидно за многочислената украинска общественост в България.

6. През месеците април и май 2022 година политическа партия " Възраждане " организира продължителна акция за " цялостен неутралитет на България " и отвод да бъде изпращана военна помощ в Украйна. Събитията от 4 май 2022 година са част от тази акция, по време на която площадът пред Народното събрание е " непокътнат " за последователи на партията, посредством съобщение в Столична община за провеждането на мероприятие от 04 април 2022 година за 30 дни, след това продължен с още 17 дни31. Първоначално събитията на площад " Народно заседание " са отявлено проруски, на тях се развява съветския народен байрак, носи се признака Z, а на плакати има сложени надписи " Мощна морална и духовна поддръжка за братска Русия ", " Без американски военни бази и военни в България ", " Нито един български боец и патрон за Украйна ", " НАТО - вън ".

В този подтекст настояванията на партията за неутралитет на България всъщност значат поддръжка за осъществяваната от Русия военна експанзия против Украйна. Решението на Народното събрание за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, Костадинов разяснява като " национално изменничество " и приканва жителите из цялата страна към гражданско непокорство. Два дни по-рано, на 2 май 2022 година, Костадинов записва видео, в което изяснява, че тогавашният министър-председател Кирил Петков и воденото от него държавно управление, посредством подготвяното решение за даване на помощ на Украйна, тласкат България към революция и че държавното управление на Петков е " конфигурирано от американците " тъкмо с тази цел.

7. На 5 май 2022 година депутати от партия " Възраждане " своеволно и незаконно смъкват украинското знаме от постройката на Столична община в София, а водачът Костадинов разгласява видео, в което декларира, че " това знаме беше свалено от нас ", като демонстрира въпросното знаме. Във видеото той изяснява, че в България могат да се " веят " единствено български флагове, защото България е самостоятелна страна, а по отношение на решението на Столичния общински съвет да сложи украинското знаме декларира, че му е под достолепието да разяснява. Той разяснява също, че в Украйна по време на събитията известни като Майдан, са провеждани " антируски, а с тях и антибългарски изстъпления " и били горени български флагове. В същото видео Костадинов насочва послание към столичния кмет Йорданска Фандъкова да не слага непознати флагове на постройката на Столична община, тъй като ще бъде подведена под отговорност за държавна измяна. Видеото приключва със поръчката, че където и да било в България да се постави знамето на Украйна, партия " Възраждане " ще го смъкна. Това е поръчка за отявлено незаконни самоволни дейности за реализиране на политически цели.

8. На същия ден последователи на политическа партия " Възраждане " блокират входа на оръжейния цех " Арсенал " в град Казанлък, тъй като съгласно тях създаваната в него продукцията се доставя в Украйна. В този интервал Костадинов поддържа последна изразителност във и отвън Народното събрание, като декларира, че ще забрани разпространяването на медии, като да вземем за пример онлайн изданието " Свободна Европа ", изяснява, че ще изпраща държавното управление на Кирил Петков в трудов лагер в Белене, а по отношение на името на Камала Харис, чернокожата вицепрезидентка на Съединени американски щати, декларира от трибуната на Народното събрание: " Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена от време на време ".

9. На 11 май 2022 година Костадинов и политическа партия " Възраждане " провеждат антиправителствен народен протест39, на който вършат нов опит да смъкват украинското знаме от постройката на Столична община.

IV. Позиции срещу бежанци, чужденци и етнически малцинства

1. Политическа партия " Възраждане " посредством своите съществени лица и обществени послания поредно пропагандира неприемане и неприязън към бежанците в България.

2. На 9 октомври 2015 година, по време на военния спор в Сирия, вследствие на който към Европа има повишен бежански поток от сирийски и други жители, Костадин Костадинов разгласява във " Facebook " страницата си текст40, в който дефинира бягащите от войната като " ислямисти ", мними бежанци, " талибани " и ги показва като заплаха за българското общество:

" Днес във Варна Бойко Борисов ще се срещне с Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет. Ще си приказват за така наречен бежанци. Чудя се дали някой безумно смел публицист ще откри храброст да пита нашата марионетка какъв брой ислямисти ще настаним у нас на посетители, и какъв брой от тях съответно във Варна. Че се приказва за едни 800 талибана, планувани за разквартируване в нашия град, и ще ми е забавно да схвана дали е правилно ".

3. На 18 октомври 2018 година Костадинов разгласява остра позиция по отношение на убийството на Виктория Маринова в Русе, осъществено от мъж от ромски генезис - след това хванат и наказан. В поста си в онлайн платформата Facebook Костадинов изяснява, че " циганският проблем тиктака като бомба със закъснител " и декларира, че " [в] своята стратегия, която Възраждане ще предложи преди идващите избори, циганският проблем ще е една от главните точки. Той няма да е разказан политкоректно и съгласуван с Брюксел и Вашингтон, а единствено и само с ползите на цялото българско общество ". В поста си свързва причинителя на убийството с целия ромски етнос, като изяснява, че евентуално всеки български жител е пленник на " положителната воля на ромите - да ги убият или единствено да ги ограбят и набият " 41. Подобни расистки изявления са незаконни и подбуждат към ненавист и дискриминация на етническа основа.

4. През май 2022 година, след началото на военната експанзия на Руската федерация в Украйна, в медиите е оповестено, че в формалната група на партията в мобилното приложение " Телеграм ", нейни симпатизанти разгласяват известия като " България би трябвало да се отървем от всички укро-орки, включително дами и деца като създадем животът им в България неосъществим! ", " Помнете! Това не са бежанци! Това са терористи със задача, вкл и дамите, а какво ще излезе от тези деца е ясно от хилядите фрагменти в нета и от укро-нацистите, израстнали след ВСВ! ", " Хохлите са тук със задача да превземат от вътрешната страна, сходно на мюсюлманската " хиджра ", " Оставим ли дамите и децата им, доста скоро ще се надигнем пред украинския, наци-фашистки сюжет, който вместо да унищожи до крайник и до семка бандеровците след ВСВ, оставя дамите и децата, потвърдено провинените мъже осъжда, само че по-голямата част от тях оцеляват ".42 Подобни извънредно нападателни изказвания съставляват подбудителство към ненавист, дискриминация и принуждение към уязвими хора, изложени на незаконна експанзия, което би могло да е в нарушаване на член 162 Наказателен кодекс.

5. През май 2023 година в обява, която след това изтрива, само че е необятно публикувана от симпатизанти на партията във " Facebook " 43, Костадин Костадинов разгласява следното изказване (получер - наш):
" Напомням на украинското посолство, че се намира в България, а не в Украйна. Следователно е длъжно да се преценява с нас българите, а не ние с него. Това първо. Второ, напомням на наглите нацисти, че ми постановиха възбрана за влизане в тяхната страна за 10 години единствено тъй като отидох да договоря филантропична помощ за българите в Украйна - тъй че е много безочливо да показват угриженост за своите жители от български генезис, които са в България тъкмо поради дискриминационната политика на киевския режим. Трето, още един път декларирам, че когато Възраждане стартира да ръководи, всички украински туристи, представящи се за бежанци, ще бъдат експулсирани от страната ни. Истинските туристи от Украйна, плащащи си сметките по хотелите, са добре пристигнали. Четвърто, Възраждане упорства за автономност за българите в Южна Бесарабия, която е остаряла българска земя, намираща се краткотрайно под украинска администрация.

На финала ще прибавя, че в действителност не съм виждал друга такава безочливост! До момента сме дали съвсем 1 млрд лева държавни пари за прехрана на украинските туристи и когато кажем, че ще спрем да ги храним и поим, украинското посолство приема това за вражески акт! Колкото по-скоро Украйна се освободи от нацизма и фашизма, толкоз по-добре за нея и нейния народ ". Подобни изказвания подбуждат към ненавист и принуждение, учредени на националност.

Публикацията провокира острата реакция на посолството на Украйна в София.

6. На 12 юни 2023 година дребен магазин за бира в столицата получава надпис " Jude " ( " евреи " ) и шестоъгълна звезда на Давид - знаци, които нацисткият режим в Германия в годините на Втората международна война слага и принуждава евреите да носят. Причината този случай да се свързва с партия " Възраждане " идва от това, че на 10 юни 2023 година (когато партията стопира излъчването на кино лентата " Близо " в кино " Одеон " ) група мъже с тениски на партия " Възраждане " влизат във въпросния магазин и се държат жестоко с личния състав. В резултат на това магазинът слага надпис, че няма да обслужва последователи на " Възраждане ". На идващия ден група мъже дружно с депутат от партията се връщат в магазина, държат се жестоко и се разотиват едвам след идването на полиция.
Следва слагането на надписа Jude и шестоъгълна звезда, на витрината на магазина, а ръководителят на Организацията на евреите в България " Шалом " проф. доктор Александър Оскар показва мощна паника от случая и от неналичието на институционална реакция, в това число от президента или от служебния министър-председател.

7. В седмицата 10-14 юли 2023 година в канал в платформата " Телеграм " със заглавие " Възраждане ", се появява антисемитски колаж, който демонстрира по какъв начин група лица във военни униформи, наподобяващи тези на немски бойци от интервала на националсоциализма, принудително водят различен човек, който е с инсталирано лице на Соломон Паси и носи раирана пижама. Върху фотоколажа е подложен и надпис с текст " Щом не искаш от съветския газ, ела да ти пуснем от нашия ". Макар партия " Възраждане " да отхвърля, че този канал е формален, случаят се свързва точно с партията. Този колаж е остро наказан от Министерство на външните работи, от посолства и от еврейската общественост в България.

V. Позиции и дейности срещу ЛГБТИ общностите

1. Дейността на партия " Възраждане ", както и в частност на нейния ръководител Костадинов, редовно са ориентирани към проповядване на ненавист на основата на полова ориентировка и полова (джендърна) еднаквост, както и срещу упражняването на съществени човешки и конституционни права на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсекс (ЛГБТИ) хората в България, най-много правото им на свободно изложение и на спокойно събиране.

2. На 21 април 2021 година в формалната Facebook страница на " Възраждане " е оповестено искане от локалната организация на " Възраждане " в Бургас за незабавна анулация на Бургас Прайд, плануван да се организира на 15 май 2021 г.47 В писмото до кмета на община Бургас ръководителят на месната организация на " Възраждане " в Бургас Борис Аладжов упорства да не бъде позволено провеждането на това събитие, което " опонира на обичайните християнски полезности, които са в основата на българското семейство ".

3. На 14 май 2021 година във Facebook страницата си Костадин Костадинов разгласява следното:

" [...] Възраждане изрично се опълчва против провеждането на сходно събитие на територията на страната ни! Заставаме в отбрана на нравствената непорочност и непорочност на децата и подрастващото потомство на България ".

4. На 15 май 2021 година във Facebook страницата си Костадин Костадинов разгласява видео, излъчено онлайн със заглавие: " #Възраждане е в Бургас, с цел да отбрани обичайните християнски полезности " 49. Първият гей прайд в Бургас е осуетен, знамето, което символизира гей общността, е изгорено, а участниците в него са замеряни с яйца, краставици и бутилки с вода от протестиращи против проявата. Подобни дейности, посредством приложимост на принуждение и закани, пречат на провеждането на спокойно заседание.

5. На 10 юни 2023 година, по време на София Прайд Филм Фест - кино фестивал, отдаден на така наречен прайд месец, в отбрана на правата на ЛГБТИ хората, е планувана прожекция на, режисьор Лукас Донт, в столичното кино " Одеон ". Малко преди планувания час на прожекцията, последователи на партия " Възраждане " нахлуват в киносалона, а част от хората остават извън. Привържениците на " Възраждане " са нападателни като намерено заплашват събралите се фенове.
Макар на място да участва полиция, тя не съумява дейно да противодейства на агресивното държание на " Възраждане " и уредниците от София Прайд Филм Фест вземат решение да спрат прожекцията на кино лентата от съображения за сигурност. На оповестени видео материали от събитията пред кино " Одеон " се виждат голям брой хора, някои от тях с тениски на " Възраждане ", други с тениски с българския народен байрак, които скандират " Не желая в тоя град да има гей церемониал ", а в ръце държат плакати с хомофобски надписи.
Визираното препятстване на филмовата прожекция провокира съществено публично напрежение, а към Столична дирекция на вътрешните работи са изпратени редица запитвания за съответните дейности, които са и не са подхванати, с цел да се подсигурява мирното осъществяване на плануваната прожекция на кино лентата " Близо ".

6. На идващия ден, 12 юни 2023 година, партия " Възраждане " разгласява на формалната си интернет страница позиция, в която се споделя:

" Възраждане " няма да разреши агитация на педофилия и хомосексуализъм както измежду деца, по този начин и измежду възрастни. Агресивната рекламна акция на гей парада в София и събития в него са ориентирани към децата на България. [...] Нашите младежи и техни другари от други български организации през вчерашния ден стопираха прожекцията на кино лентата и ще не престават интензивно да показват гражданската си позиция по тематиката. ".
Подобни дейности, посредством приложимост на принуждение и закани, пречат на провеждането на спокойно заседание.

7. На 14 юни 2023 година последователи на партия " Възраждане ", предвождани от депутата Емил Янков, се пробват да спрат излъчването на кино лентата " Близо " в Пловдив, част от френскоезичния фестивал " Франкофоли ". Някои от последователите на " Възраждане " са с авансово напечатани плакати, а други - с съветските " георгиевски лентички " - лентички в черно и алено, които се носят в чест на успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Нацистка Германия. Излъчването на кино лентата в Пловдив не е спряно, а нахлулите хора в салона са изведени на открито от полицията.

8. След провеждането на София Прайд на 17 юни 2023 година, партия " Възраждане " разгласява остра позиция, в която декларира, че " Принципна и безапелационна позиция на " Възраждане " е, че когато българските жители дадат доверието си на политическата партия, тя стане първа политическа мощ и стартира да ръководи независимо страната, ще забрани всяка агитация на хомосексуализъм измежду деца и възрастни, ще забрани и провеждането на гей паради в България ".

9. На 23 юни 2023 година последователи и членове на партия " Възраждане " нападателно стопират излъчването на кино лентата " Близо " във Фестивалния конгресен център във Варна, а от локалната конструкция на партията категорично се " хвалят " с това в своята Facebook страница, както и благодарят на всички други, които са се присъединили. Това е авансово проведено от " Възраждане-Варна ", основала Facebook събитие, в което написа: " Във Варна педофилия няма да допуснем! Възраждане-Варна кани своите съидейници на 23.06.23 от 18:30 пред ФК Варна, където ще защитим децата си от педофилската еднополова фракция, която протяга пипалата си към тях! "

На събитията пред Фестивалния конгресен център участва и Юлиян Губатов, ръководител на Централната контролна комисия на партия " Възраждане " 56. Поканата за митинга е оповестена също във " Facebook ", със заглавие: " Ще защитим децата си от педофилската еднополова фракция, която протяга пипалата си към тях! ". По време на шумните викания се чува " Умрете, педали! ", събралите се агитки замерят с предмети, а по-късно ненадейно атакуват и физически събралите се гости на кино лентата и охраняващите ги полицаи57.
Журналистката Татяна Кристи разгласява видео на група млади мъже, които атакуват посетителите на кино лентата, а към нея насочат и закани за ликвидиране с думите: " Ще те убия, мършо! " 58. Видео на същото нахлуване разгласява и националната представителка Стела Николова, като в него се чуват извънредно доста на брой и извънредно цинични псувни, в това число думите " умри, бе, педал, ще те убия " и други

VI. Действия на политическа партия " Възраждане " против медии и публицисти, ограничаващи свободата на изложение

1. През май 2019 година партията популяризира в обществените мрежи избирателен видеоклип с обществен разстрел на група хора, събрали се в зал
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР