Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В най-подходящия момент президентът ще представи идеите за промяна в Конституцията

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
В най-подходящият миг президентът ще показа концепциите за смяна в Конституцията, по които екипът му работи от 2019 година. Това сподели през днешния ден пред Би Ти Ви вицепрезидентът Илияна Йотова. Изказването и става факт в деня, в който " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи своите визии за смяна в главния закон. Румен Радев към този момент подлага на критика плана,.

Според Йотова забавянето от страна на президента е от една страна поради пандемията от COVID-19, а от друга поради разбирането му, че дебатът за смяна в Конституцията би трябвало да се води в Народното събрание.

" Бих излязла на спор против хората, които мислят, че трети март е дата, която поляризира хората ", сподели Йотова в отговор на въпрос какво мисли за концепцията националният празник да е 24 май. Според нея по-правилният ход е да бъде изпълнена със наличие датата 24 май.

Йотова е на мнение, че концепцията за длъжностен министър председател да може да се избира сред ръководителя на Народното събрание и шефовете на Българска народна банка и Върховния касационен съд, е ориентирана против президента. " Някой ги посъветва реформаторите на българската конституция, че анулацията на служебното държавно управление може да се направи от Велико национално заседание и те избраха по този палиативен метод да лишават власт от Румен Радев ", акцентира вицепрезидентът. Според Йотова измененията се вършат от хора, които даже не са чели Конституцията. " Това държавно управление е синоним на най-голямото разделяне на българския народ. Мярката е против Румен Радев. Търсят оправдания за страната формула, по която работят. Трябва им зложелател и конкурент ", сподели още Йотова.

Тя разяснява и двустранните връзки със Северна Македония, като акцентира, че откогато постоянното държавно управление е на власт не е чула да е правена инспекция дали се съблюдават поетите от страната задължения към България. Вицепрезидентът разгласи, че е изпратила на комисаря по човешките права в Съвета на Европа материали за офанзивата от Северна Македония, и рисували пред президентството.

Повече вижте във видеото
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР