Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха в комисия ветото на Радев върху промените в Закона за съдебната власт

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Правната комисия в Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за правосъдната власт, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това стана посредством наново гласоподаване на законопроекта, който беше признат с 13 гласа " за ", два - " срещу " и един " въздържал се ". Депутатите не разискаха претекстовете на президента. Предстои гласоподаване и в пленарна зала.

 Президентът наложи несъгласие на измененията за системата за избор на проверяващ на основния прокурор Президентът наложи несъгласие на измененията за системата за избор на проверяващ на основния прокурор

Радев наложи несъгласие върху законовите промени на 1 август, като върна за ново разискване в Народното събрание измененията в Закона за правосъдната власт,, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен шестмесечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

Според президента този закон не допринасял за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат съгласно него в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.

Секретарят по правни въпроси на президента Крум Зарков, който показа претекстовете на президента, означи, че някои от признатите текстове предизвиквали подозрения за противоконституционност. Той подчертава на основаването на нова система за систематизиране на сигналите против основния прокурор и заместниците му, като добави, че не е ясно по какъв начин новите ремонти ще се отразят на назначението на към този момент избрания арбитър за ad hoc прокурор Даниела Талева. в Закона за правосъдната власт бяха импортирани от депутати от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи близо месец откакто Народното събрание към този момент беше приел измененията в правосъдния закон, въвеждащи механизъм за следствие на основния прокурор. Някои от магистратите ги дефинираха като объркващи и внасящи правна неустановеност. Междувременно прокурорската гилдия по този начин и не назначи определения арбитър, който да ревизира сигнал против изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, подаден, до момента в който той още е заместител на Иван Гешев. От там означиха, че има неясноти в текстовете, и стопираха процедурата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР