Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Народното събрание избра Димитър Главчев за председател на Сметната палата

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Управляващото болшинство ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " благодарение на Движение за права и свободи избра Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата. Кандидатурата му, издигната от ГЕРБ, събра поддръжката на 148 депутати. Другият претендент за поста - Нина Стоянова получи утвърждение единствено от парламентарната група на " Възраждане ". Гласуването в пленарна зала мина без спор.

С този избор Народното събрание дефинитивно ще затвори проблема с управлението на одитната институция, почнал още при започване на тази година на някогашния началник Цветан Цветков.

Цветков бе отстранен от поста през януари с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " с претекст, че е забавил даването на няколко отчета, както и с обяснението, че мандатът му е изминал преди една година. За изпълняващ длъжността ръководител беше издигната заместничката му Горица Грънчарова-Кожарева, като болшинството подцени обстоятелството, че нейният мандат също е изминал.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България ", а съдът се произнесе четири месеца по-късно като Цветков се, само че бе възпрепятстван по разпореждане на изпълняващата длъжността Кожарева, която в това време подаде сигнал против него в прокуратурата.

По същото време " Продължаваме промяната " - " Демократична България " внезапно си смени позицията и дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " гласоподава одитната институция да се управлява краткотрайно от. Президентът, а Цветков от своя страна разгласи, че същинските аргументи за отстраняването му са прикриване на одитен отчет след фалирането на Корпоративна комерсиална банка (КТВ), обвързвана с Делян Пеевски и кофликта му с Цветан Василев, прекъсване на глоба за социална поръчка по времето на ГЕРБ и прикриване на отчет за злоупотреби в община, следена от Движение за права и свободи.

 Фалиралата КТБ, контракти, Движение за права и свободи: за какво счита, че беше отхвърлен, шефът на Сметната палата (допълнена) Фалиралата КТБ, контракти, Движение за права и свободи: за какво счита, че беше отхвърлен, шефът на Сметната палата (допълнена)

Въпреки това обаче " Продължаваме промяната - Демократична България " за разпределение на управителните позиции в Българска народна банка, Сметната палата и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и поддържа Главчев за ръководител на Сметната палата, с което дефинитивно попречва връщането на Цветков в институцията. Малко по-късно през днешния ден се чака ГЕРБ да върне жеста и да поддържа претендента на обединението за шеф на НЗОК.

Кой е новият ръководител

Димитър Главчев ще поеме ръководството на Сметната палата за период от 7 години. Той към този момент има опит стабилен опит с одитната институция като през 2010 година взе участие в правенето на закон за Сметната палата, настоящ и до момента. Във визитката му, показана от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се споделя, че има над 30 години професионален опит в региона на одита, финансовия надзор и счетоводството.

Член е на ГЕРБ от 2006 година, а от 2017 оглавява контролната комисия на партията. През това време е бил шест пъти народен представител, а през 2017 става ръководител на Народното събрание за 7 месеца. Напуска поста, поискана от страна на Българска социалистическа партия поради изгонването на водача на социалистите Корнелия Нинова от съвещание на Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР