Днешното време е време, което разрушава традицията, поставя кръст на

...
Днешното време е време, което разрушава традицията, поставя кръст на
Коментари Харесай

Проф. Ваня Добрева: Днешното време разрушава традицията, поставя кръст на паметта и на онова, което ни прави българи

Днешното време е време, което унищожава традицията, слага кръст на паметта и на това, което, в последна сметка, ни прави българи. Това сподели проф. Ваня Добрева по време на проведената от СИНПИ полемиката „ Демография и културна еднаквост ", която се организира в Благоевград в навечерието на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

По думите й нашата писменост, която е намерила кей в старобългарската просвета, по-късно е била съхранена, развита и обогатена на север от нас - в Русия.

„ От тази просвета нашите възрожденци в епохата на ХІХ век се учиха и разбираха какво е независимост, какво е хубост, какво е лирика, драматургия, и с тези свои познания облагородяваха Отечеството ни. Те откриват голямо количество познания за това кои сме ние, българите, в книгите, които са съхранявани в съветските манастири ", посочи проф. Добрева, която часове по-рано получи годишната премия за 2022 година на Съюза на българските писатели за литературна рецензия.

По време на събитието бе показана изложбата „ Македония в карикатури ", отдадена на 145-ата годишнина от рождението на Александър Божинов - карикатурист, боен фотограф и публицист, който през 1930 година разгласява свои карикатури на тематика Македония.

Изложбата, който ще гостува в Регионалния исторически музей в Благоевград идващите две седмици, е готова от теоретичен екип на Унибит, управителен от проф.дфн Ваня Добрева, по план на Фонда за научни проучвания „ Между комичното и трагичното - Александър Божинов ".

„ Най-подходящото място за такава галерия е в Благоевград, тъй като съм сигурна, че през душите на всеки един от вас минава въпросът за Македония, за протичащото се там, за нашите връзки с Република Северна Македония ", означи проф. Боряна Бужашка, която е част от авторския колектив.

Тя изясни, че след Ньойския кротичък контракт, когато губим толкоз скъпи за нас български земи, в това число Македония, създателите, българската интелигенция не са излизали на манифестации, само че са се опитвали по собствен метод да изразят чувството си за това, което се е случвало с българското население по тези земи.

„ Като че ли това е настоящо и в днешно време. В карикатурите на Божинов ще намерите актуалното звучене на това, което слушаме и четем всеки ден, че се случва с българите в Република Северна Македония ", смята проф. Бужашка.

Председателят на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания доктор Калоян Паргов уточни, че тематиката за демографията е интердисциплинарна и няма по какъв начин едностранно да се преглежда.

„ Не можем да приказваме за културна еднаквост изолирано, без да отчетем районното развиване, свързаността, инфраструктурата, образованието, стопанската система, сигурността на средата, в която живеем, подрастващите и възпитанието им, опазването на здравето и раждаемостта. Те са част от общата картина и среда, която би трябвало да е в синхрон и баланс, с цел да има предпоставки, които да вдъхват на всеки човек възприятието на обществен оптимизъм, вероятност и развиване ", уверен е Паргов.

Той показа и останалите членове на СИНПИ, които взеха присъединяване в срещата с благоевградската общност - проф. арх. Иван Данов, Дончо Атанасов, Христо Монов, Пламен Милев, Даниела Везиева, Валентин Николов, Чавдар Минчев и Димитър Пенков.

Според Дончо Атанасов, който е някогашен ръководител на АПИ, пътната инфраструктура е извънредно значима за демографията и за развиването на регионите.

„ Развитието на инфраструктурата в Благоевградска област е доста значима за България. Областта граничи с две прилежащи страни ", сподели той и добави, че към момента не е ясно по кое време ще стане свързването на Община Струмяни с Македония.

Атанасов изясни, че по времето, когато е управлявал АПИ, за построяването на автомагистрала „ Струма " през Кресненското дефиле е било определено трасе, което подсигурява най-екологично и най-икономически защитимо развиване.

„ Първата ни задача като народ, като нация, като политици е да запазим българското население на българската територия ", безапелационен бе проф. Данов.

Той сподели, че с цел да запазим популацията и да го увеличим, е належащо да се работи в извънредно доста области - както за физически приръст на популацията, по този начин и в региона на образованието и региона на стопанската система.

„ Българите би трябвало да припознаят нашата страна, да я харесват, да виждат бъдещето на поколенията в нея и тези генерации да се радват, че живеят тук ", съобщи Иван Данов.

По думите на Христо Монов националната еднаквост, родовата еднаквост и половата еднаквост са в основата на хубавичко персона.

„ Учебните стратегии бяха осакатени и от тях изпаднаха такива неща, които са в основата на националната еднаквост ", смята той.

Монов обърна внимание на това, че на матура по желание, на която се явявили множеството от учениците, тази година са били едвам 47 000 деца. „ Този випуск, който през днешния ден беше на матура, е към 75 000 индивида. Между 25 и 28 хиляди от родените през 2004 година няма да завършат приблизително обучение ", сигнализира психологът.

„ Един от изходите от тази наклонност е, откакто нямаме задоволително деца, да работим за повишение личностното им качество. Това е една от задачите на СИНПИ ", разгласи Христо Монов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР