Днешното решение на Германия за предоставяне на танковете е резултат

...
Днешното решение на Германия за предоставяне на танковете е резултат
Коментари Харесай

Изслушаха военния министър в Комисията по отбрана в НС

Днешното решение на Германия за даване на танковете е резултат от срещата предходната седмица на съдружниците на Украйна във военната база " Рамщайн ".

Министър Стоянов не отговори дали тъкмо тази тематика е разисквана, акцентира обаче, че диалозите са били координационни. По думите му всяка страна е уведомила за свои суверенни решения какво може и ще даде, с цел да се реализира по-добра успеваемост на помощта. Димитър Стоянов е уведомил депутатите и за тъй наречените " псевдо рационализация ", т.е. за военната техника и въоръжението, което преговаряме да получим от нашите сътрудници против даването на военна помощ за Украйна, както и за съпътсващите диалози по време на срещата в Рамщайн.

" Във формата " Рамщайн " никой не насилва никого да дава нещо, суверенно решение е всяка една страна какво ще даде. България дава това, което е по приложение 1 от листата, който беше гласуван в Народно събрание. По отношение на войната виждаме, че сега е една позционна защита от страна на Украинската войска, такава е апропо от страна на съветската войска, страната която е в инвазия в Украйна. Не чакам някое значително развиване на спора към този миг. Тоест двете страни просто ще вземат позиционна защита ", съобщи Димитър Стоянов.

" Едно нещо, което мисля, че е казвал доста пъти е, че сме безпределно закъснели. Ако това нещо, разновидностите за даване на заместваща техника, се е било случило при започване на войната, сме щели да получим доста по-добри благоприятни условия, в сравнение с в този момент ", разяснява Христо Гаджев, ръководител на Парламентарната комисия по защита.

Стана ясно, че диалозите за заместваща техника против помощта, която предоставяме на Украйна са затруднени главно поради това, че към този момент такава техника е предоставена на други страни напролет и лятото на предходната година. Така сега това, което България би могла да получи, е доста по-малко. Тъй като съвещанието беше закрито поради характерната информация, това което разбрахме е, че огромна част от депутатите и служебния министър са на общо мнение, че е трябвало да се включим в тази стратегия доста по-рано.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР