Днешното никулденско заседание на бургаския местен парламент започна с едноминутно

...
Днешното никулденско заседание на бургаския местен парламент започна с едноминутно
Коментари Харесай

Бургас обяви новите почетни граждани


Днешното никулденско съвещание на бургаския локален парламент стартира с едноминутно безмълвие в памет на ненадейно умрелия през вчерашния ден общински консултант Евгений Мосинов.

Сесията обичайно се привиква за оповестяване на новите почетни жители и отличените с други награди бургазлии. Всички те бяха поздравени от кмета Димитър Николов, регионалния шеф Вълчо Чолаков и ръководителя на Общинския съвет Костантин Луков.

* Ето и имената на новите почетни жители:

Арх. Константин Коцев, проектант

Роден е на 24 май 1946 година в гр. Бургас. През 1964 година приключва Първа гимназия "Г. С. Раковски " и е признат в архитектурния факултет на Висш инженерно-строителен институт - София.

През 1972 година е част от екипа, разработващ Застроителен и регулационен проект на ж.к. "Изгрев " и за правене на проект за нов жилищен квартал в Бургас - ж. к. "Меден рудник ". Арх. Коцев е създател на огромен брой жилищни здания, измежду които най-дългият в България жилищен блок №55 в ж.к. "П. Р. Славейков " и жилищен блок №53 в ж.к. "Изгрев ", в който за първи път е приложена схемата "Dopelsekcion ".

От 1980 година арх. Коцев е назначен за основен проектант в Общински народен съвет - Бургас, а през 1988 година с негово присъединяване се създава предварителния Застроителен и регулационен проект на курортен комплекс "Слънчев бряг ". От 1987 година арх. Коцев работи в Областна администрация-Бургас като основен проектант, зам.-областен шеф, шеф отдел и основен секретар. Автор е на плана на параклис "Свети Мина ", който подарява на военното отделение в Атия.

Архитект Коцев получи своята премия персонално.

Никола Станчев, ваятел

Роден е през 1943 година в гр. Добрич. Завършва Национално учебно заведение за изящни изкуства "Илия Петров " и Национална художествена академия "Николай Павлович " в София. Никола Станчев способства за обогатяването на градския пейзаж на Бургас като създател, основен художник на Община Бургас и уредник на Международния симпозиум по статуя от камък навън през 1976-1979 година

Автор е на доста монументални произведения в града: входния знак на Бургас, пластичните композиции "Представлението стартира " пред Държавна опера, "Куфар на спомените " на площад "Царица Йоана ", "Прибой " в градинката до Часовника, паметника на Христо Фотев в Морската градина, скулптурната група "Момчето, което приказва с птици " и "Рибарска мрежа " на бул. "Алеко Богориди ". Носител е на награди от Международен конкурс за паркова статуя (Вайнсенфелс, Германия, 1999 г.), Национална премия за статуя "Приятели на морето " (2012 г.), Национална галерия "Алианц " (2014, 2016 г.), Национална премия на Съюза на архитектите (2016 г.).

Никола Станчев получи своята премия персонално.

Петър Дойчев, доайен на туризма в България

Роден е в Бургас на 19.09.1924 година След Немското учебно заведение в града приключва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в областта на туризма стартира през 1948 година. Петър Дойчев минава поредно през всички стъпала в специалността, заемайки разнообразни оперативни и управнически позиции от админ и екскурзовод до шеф на отдел "Средства за заслон и хранене " към Комитета по туризъм, в този момент Министерство на туризма.

Петър Дойчев има принос в построяването, развиването и ръководството на огромните туристически комплекси по българското Черноморие, както и в образованието и подготовката на фрагменти за туризма. Той е измежду основателите за построяването на хотелите "Приморец " и "България " в Бургас и за развиването на града ни и южното Черноморие като туристическа дестинация.

Петър Дойчев е канен като гост-лектор в влиятелни европейски учебни заведения по туризъм в Швейцария и Италия. Автор е на книги и образователни пособия за образование на фрагментите в туризма. Той е подкрепил концепцията за основаването на Институт по интернационален туризъм през 1967 година и Център за рационализиране на управителни фрагменти в туризма през 1977 година.

От името на Петър Дойчев премията получи проф. Стоян Маринов.

Мустафа Чаушев, артист

Роден е на 10 април 1943 година През 1968 година приключва първия випуск на Естрадния отдел на Държавната консерватория в класа на Ирина Чмихова. Истинският му пробив идва с кавър на песента "Жената на моя другар " на френския реализатор Адамо. Дебютира на огромната сцена през 1969 година и става известен с осъществявания на шлагери, доста от които композирани от Тончо Русев. Солист е на оркестър "Балкантон " с диригент Димитър Ганев. С преводната ария "Нямаш време ти за мен " по текст на Надежда Захариева става "Новият глас на Радио София " през 1969 година През 1970 година реализира две концертни турнета в Русия с Лили Иванова, а през идващите години неведнъж гостува там със независими шоу стратегии. Песента "Мое слънце " (музика Морис Аладжем, текст Димитър Ценов) става "Мелодия на годината " на месец май през 1972 година, а "Момчето и вятъра " печели трета премия на радио състезанието "Пролет ". Бил е солист на Ленинградския диксиленд и Московския мюзикхол. Прави турнета в Сърбия, Полша, Чехия, Алжир, Тунис, Мароко, Куба, всички руски републики и Турция.

През 2010 година е почетен с премия "Златна лира " на Съюза на музикалните дейци в България. През 2013 година артистът получава премията "Златен век " на Министерство на културата.

Мустафа Чаушев получи своята премия персонално.

Д-р Стойчо Кьосев, мъдрец

Роден е на 17 ноември 1954 година Завършва Английската езикова гимназия в Бургас и компетентност "Философия " и "Социология " в Софийския университет "Св. Климент Охридски ", където пази докторат по антична философия.

По време на комунистическия режим е преподавател по философия и основен помощник по философия в полувисшия институт по машиностроене и електротехника /днес Технически факултет в БСУ/.

Учредява общоградски метафизичен клуб "Сократ ", за което е интернационално приет за отстъпник с принос в битката за народна власт. След 1989 година е основател на първото демократично придвижване в Бургас - Клуб за демократични промени "19 ноември ". Активен участник е в активността на Българското съдружие за почтени избори и цивилен права.

Приносът му за града е във образуване и уверено отстояване на концепцията за основаване на БСУ. Учредител е на БСУ и първи шеф на Университетското издателство. Има съдбоносен принос за даване на постройката на някогашната междуокръжна партийна школа в Бургас за потребностите на опазването на здравето.

Създател е на първата частна социологическа организация в града и създател на доста публицистични и научни публикации в наши и интернационалните издания, в това число на оповестената в интернет книга "Истории на кръста ".

От името на Стойчо Кьосев премията одобри синът му Димо Кьосев.

* Тази година посмъртно бе връчена премията "Почетен общински консултант на Бургас ":

Рикардо Тоскани, проектант

Тази година се навършват 90 години от неговата гибел. През 1885 година, след вероломното навлизане на сръбските войски в България, Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и дружно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта против Сърбия, с цел да пазят Съединението на България. За присъединяване им в победния марш на българската армия са отличени с орден от италианския крал. След войната Тоскани идва в Бургас, където през 1895 година градският съвет му дава право да управлява строителството на частни постройки. Тоскани е флагман на модернизацията на града като построява някои от най-емблематичните му здания. Той взе участие в проектирането и строителството на катедралата "Св. Св. Кирил и Методий ". Негово дело са плановете на редица красиви здания в Бургас - хотел "Империал ", къщите на Йови Воденичаров, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и други До огромна степен смяната в архитектурния образ на централната част на Бургас е негова заслуга.

От името на Рикардо Тоскани премията получи Галина Кирякова от католически храм "Дева Мария ".

* Днес бяха връчени още няколко оценки:

- С медали на Община Бургас за почетна работа бяха наградени стоматологът Ана Караиванова и старшата сестра в УМБАЛ Бургас Радостина Димитрова.

- С почетни значки за спасяването на човешки живот бяха наградени Бисер Русимов, Иво Иванов и Стефан Петров.

Днес се получиха приветствени адреси от побратимените съветски градове Краснодар и Ярославъл, а двучленна делегация от Краснодар гостува на Бургас за неговия празник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР