Днешният празник е свързан с един от най-важните и красиви

...
Днешният празник е свързан с един от най-важните и красиви
Коментари Харесай

Какво символизира Манифестът за независимостта?

Днешният празник е обвързван с един от най-важните и красиви документи в историята на българската държавност - Манифестът, с който княз Фердинанд афишира Независимостта на България. Именно след прочитането на този Фердинанд става цар на българите.

Толкова значим, колкото и хубав. Манифестът, направен в духа на средновековните златопечатни грамоти, е индикативен за смисъла, което страната отдава на своите документи.
Дарина Билярска, специалист в ДА " Архиви ": Буквите са със златно покритие, има остарели плетеници, които са с флорални детайли, които доста наподобяват тогавашните текстове. И това е концепцията - да се показва последователност сред остарялото Българско царство и в този момент оповестеното след 1908 година Царство България.
Художественият план на Манифеста е поръчан едвам откакто Независимостта е приета от Великите сили. Струва скъпо за своето време или 6000 златни лв.. Впечатляващите изображения с значимите дати от нашата история и печатите на 8 настоящи министерства са дело на художника Хралапми Тачев.

А създател на думите, след които Третото българското царство става равноправно на другите европейски нации - министър-председателят Александър Малинов. В черновата на текста личат и поправките на цар Фердинад.

Дарина Билярска, специалист в ДА " Архиви " : Една подготовка от концепцията за освобождението на България посредством Освободителната война, присъединението на двете елементи с акта на Съединението, с цел да се стигне до прослава на историята и възхвалата на традициите на Българското царство, което би трябвало да бъде без значение.
Вълнуващ е моментът, в който владетелят вижда за първи път Манифеста.

Дарина Билярска, специалист в ДА " Архиви " : Правителството взема решение да изненада цар Фединанд, отивайки на посещаване при него в Царска Бистрица и нормално към връх Мусала. Когато стигат на върха, това тук е извънредно мощно и прочувствено, се изважда сандъчето с Манифеста и върху един гранитен камък се разстила този Манифест и негово величество поставя подписа си, дружно с министрите, горе високо в планината.
Днес документът се съхранява в Централния държавен списък и рядко се демонстрира пред жители.

 Още по тематиката 109 години самостоятелна България
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР