Днешният ден е много специален за българите в Истанбул. Навършват се

...
Днешният ден е много специален за българите в Истанбул.
Навършват се
Коментари Харесай

Желязната църква в Истанбул става на 130 години

Днешният ден е доста специфичен за българите в Истанбул.

Навършват се 130 години от полагането на главния камък на българската православна черква на брега на Златния рог " Свети Стефан " - скъп монумент на българското културно-историческо завещание в Турция.

По този мотив в свещената за българите Желязна черква ще бъде отслужена литургия, проведена от Фондацията на българските църкви в града с ръководител Васил Лиязе.

Вицепрезидентката Илияна Йотова, която е на аудиенция в Истанбул, ще участва на службата.

Сред формалните посетители се чака да бъдат още Вселенският патриарх Вартоломей, Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, митрополити и министри, осведомиха от Фондацията.

По-късно Илияна Йотова ще открие новата образователна година за учениците и учителите в българското неделно учебно заведение " Свети Свети Кирил и Методий " в Истанбул, което се обитава в Екзархийския дом в квартал Шишли. Основано преди 6 години, то е единственото българско учебно заведение в Турция.

Г-жа Йотова ще се срещне и с българската общественост в Истанбул отпред с Васил Лиязе - така наречен цариградски българи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР