Днешният ден е любим на българите.На 1 март отбелязваме празника

...
Днешният ден е любим на българите.На 1 март отбелязваме празника
Коментари Харесай

Баба Марта дойде, връзвайте мартениците

Днешният ден е обичан на българите.

На 1 март означаваме празника на Баба Марта – един от най-почитаните български традиции, запазил се до наши дни. На днешния ден всички българи си закачат мартенички за здраве и шанс, написа tvn.bg.

В националните показа пролетта идва с идването на баба Марта. Нейният двойнствен облик — ту радостен, ту ядосан, по едно и също време утвърждаващ и отрицаващ, показва женското, пораждащо живота начало, и в това време — отново женското, само че стихийно, рушащо начало. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, знак на пробуждането и култа към слънцето. Според поверието бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а алената -здраве и мощ. Това е обяснимо, тъй като мартеницата се носи в края на зимния сезон, когато виталните сили и питателните ресурси са на привършване.

Мартеницата е самобитен талисман против злите сили и окичването с нея е един вълшебен обреден акт: усуканият бял и червен вълнен конец резервират индивида посредством механизмите на контактната магия. Според обичая мартеницата се носи на видно място и се смъква в часа, в който видите щъркел. Тези, които нямат шанса да видят щъркел, носят мартеничките си до Благовец – 25 март – тогава ги поставят под камък или ги връзват на цъфнало дърво или шубрак.

Днес честват Марта, Мартин, Евдокия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР