Днешният ден е ден за солидарност с американските сценаристи, които

...
Днешният ден е ден за солидарност с американските сценаристи, които
Коментари Харесай

Александър Чобанов: Disney, Netflix и HBO трупат милиарди на гърба на сценаристите

Днешният ден е ден за взаимност с американските сценаристи, които се борят за обективни и пропорционални хонорари по отношение на облагите, които се реализират. Това сподели в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " Александър Чобанов – български публицист и сценарист и член на Управителния съвет на БАФТРС. " Защото " Disney ", " Netflix ", HBO  и другите такива платформи натрупат милиарди на гърба на тези, които основават наличие. "

Припомняме, че стачката на американските и българските сценарист през днешния ден,14 юни, и е международен ден на взаимност с американските сценаристи. Гилдиите на сценаристите в целия свят приготвят разнообразни събития, с които да покажат поддръжката си към стачката и да дадат публичност на своите лични проблеми. БАФТРС също ще се включи в това огромно събитие с проява през днешния ден от 10 часа пред Народното събрание.        

Авторите, изключително в малкия екран, са съществена движеща мощ, счита още Александър Чобанов: " Платформите натрупат големи облаги, които не разделят съразмерно. Нека този доход да бъде разпределен и по отношение на носителите на авторски права напълно съответно и тъй че да се усещат те задоволени. "

Другият проблем, за който се борят американските сценаристи, е регулацията в потреблението на изкуствения разсъдък, който " най-вероятно ще бъде евтина работна ръка и още не се знае какво ще създава той. Аз съм последовател на технологиите и считам, че те оказват помощ на индивида, и мъчно биха заменили един сценарист ". Това изкуство, съгласно сценаристът Александър Чобанов, е обвързвано с доста работа и има доста добавена стойност по веригата, също така посредством него се възпитава обществото в полезности.

" Ние, българските сценаристи, имаме своя лична идея: отдавна никой от ръководещите не се застъпва за създателите и за носителите на авторски права. Свидетели сме от какъв брой време Филмаутор се пробват да наложат съответни промени в Закона на авторското право, които да ни защитят, да ни подсигуряват заслужено и съразмерно заплащане, да ни подсигуряват тези отчисления за повторните предавания. Но тези наши претенции, на Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи дружно с Филмаутор и още няколко организации, не срещат никакви самодейност от Министерство на културата, а постоянно се препокриват с корпоративния интерес, инцидентно или не, " показа аргументите за митинга на българските сценаристи Александър Чобанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР