Днешната столица на България отбелязва историческото събитие отпреди 113 години.Пред

...
Днешната столица на България отбелязва историческото събитие отпреди 113 години.Пред
Коментари Харесай

22 септември: Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

Днешната столица на България отбелязва историческото събитие отпреди 113 години.

Пред президентската администрация стартира тържествената промяна на почетния часовой. Този боен обред се извършва на националния празник и на всичко публични празници у нас.

Както е известно, Националната гвардейска част е знак на държавността както герба, знамето и химна. Част от церемонията е демонстрацията на специфични хватки с оръжието от страна на гвардейците. За тази проява се изискват съществени тренировки, макар че гвардейците са тук всекидневно пред пост едно, който охранява националното знаме вътре в президентската администрация и пост две - гвардейците, които пазят формалния вход на президентската администрация.

За първи път тържествената промяна на караула е осъществена на 5 ноември 2003 година

Новите ритуали, които показва Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развиването на традициите, заложени в предишното. След 1879 година се практикува слагане на почетна стража пред значими държавни институции. Задължително в празнични дни, пред двореца и постройката на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана единствено от гвардейци в парадна униформа – израз на особено отношение към българската държавност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР