Днес започват да излизат официалните данни от проведените в неделя

...
Днес започват да излизат официалните данни от проведените в неделя
Коментари Харесай

На живо: Ромският вот в три квартала буди съмнение, обяви щабът на Манолова

Днес стартират да излизат формалните данни от извършените в неделя локални избори. Очакват се формалните изказвания на " Демократична България " и " Спаси София " за дейностите им на балотажа в София. В 11 регионални града няма да има балотаж по предварителни данни. През нощта се разбра, че протоколите от секциите в София са цялостни с неточности, обработването и отчитането на резултатите върви извънредно мъчно и постепенно.

" Дневник " наблюдава онлайн първите резултати и първите мнения на политическите играчи след вота.

Най-важното от изборния ден - тук.

Ключови моменти 18:34Ромският избор в три квартала буди подозрение, разгласи щабът на МаноловаВотът в ромските секции в столичните квартали " Красна поляна ", " Слатина " и " Люлин " буди големи подозрение. Имаме терзания, че това е проведен избор. Това сподели през днешния ден в щаба на Мая Манолова ръководителят на " Движение България на жителите " Димитър Делчев. Председателя на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова за кмет на София, Никола Вапцаров сподели, че щабът е подал над сигнала за 30 нарушавания на изборния развой.
18:25Приети са всички протоколи от секционните комисии в " Арена Армеец " Работата в зала " Арена Армеец " е завършила. Вече са признати протоколите на секционните изборни комисии в София и членовете на комисиите са си тръгнали.18:08Около 500 гласа не стигнаха на Портних, с цел да стане кмет на първи турОколо 500 гласа не стигнаха на претендента на ГЕРБ Иван Портних, с цел да стане кмет на Варна на първи тур. След 100% обработени протоколи, той получава 49.3%, заяви ръководителят на Общинската изборна комисия Велин Жеков по време на конференция, съобщи организация " Фокус ".

 Иван Портних и Костадин Костадинов
© Дневник

Иван Портних и Костадин Костадинов

274 гласа повече изпратиха на балотаж Костадин Костадинов от партия " Възраждане ", който получава 14.3% от гласовете. Претендентът на Българска социалистическа партия - Анелия Клисарова има 14.1%.16:15Кандидатите на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили ще са един против различен на балотажа във ВидинВидин ще избере кмет на втори ту, който ще е сред претендента на ГЕРБ Огнян Ценков с 32.12% от гласовете и Цветан Ценков от локалната коалиция Съюз на демократичните сили (НДСВ, Нова опция, ЗНС, Български земеделски народен съюз, БДСР), за който са дали своят вот 30.41 на 100. Това демонстрират окончателните данни на Общинската изборна комисия. Активността във Видин е била 34.97% към 17.30 ч. в деня на първия тур.16:03Окончателно: Балотажът в Пловдив ще е сред Здравко Димитров и Славчо Атанасов Новият кмет на Пловдив ще бъде определен на балотаж в неделя, като един против различен се изправят Здравко Димитров от ГЕРБ, спечелил 36.14% от гласовете и Славчо Атанасов (НФСБ ВМРО), получил 16.15 на 100. Данните са след 100% обработени протоколи от изборните комисии.

 Здравко Димитров (вляво) и Славчо Атанасов
© Дневник

Здравко Димитров (вляво) и Славчо Атанасов

След края на изборния ден, на база информацията от екзитпол, изглеждаше, че на балотаж отива Дани Каназирева от Съюз за Пловдив, само че в следствие това се промени. Обратът накара ръководещият сътрудник в социологическата организация " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова да разгласи през днешния ден, че казусът не е в методиката на екзит пола, а в действителността в града.

По-късно Каназирева сподели, че има операции на протоколи и заключи и се е оказал правилен циничният израз " Не е значимо кой гласоподава, значимо е кой брои ".14:30Досегашният кмет на Кюстендил Петър Паунов завоюва петия си мандат отпред на града. След обработването на всички протоколи от секционни комисии той приключва вота с 54.96% от гласовете против 25.80% за втория в класирането - самостоятелния Здравко Милев. На тези избори Паунов се явява като претендент на необятна коалиция, в която влизат ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация, ДБГ, ЗНС и Обединени земеделци.14:24Хасан Азис поема към пети мандатОчаквано кметът на Кърджали Хасан Азис (ДПС) завоюва петия си мандат отпред на града от първия тур. За него са дали своят вот 53.02%, демонстрират окончателните данни на Общинската изборна комисия. Втори остава Николай Чанев от ГЕРБ с 29.67% поддръжка. При общинските съветници Движение за права и свободи даже печели по-голям % – 54.86. Освен Движение за права и свободи място в градския парламент на Кърджали сигурно намират ГЕРБ с 25.49% и Българска социалистическа партия с 11.32%. На локалните избори през 2015 година Азис получи 59.41% с 18 229 гласа (около 2 хиляди гласа повече спрямо вота сега).14:22 " Демократична България " не поддържа никого за балотажаВ първото си изказване след вчерашните избори " Демократична България " разгласи, че не вижда в нито един от претендентите за балотажа в София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, модела на дълбинна смяна на ръководството и по тази причина не може да призове за поддръжка на нито една от двете. " Нашите гласоподаватели са хора интелигентни и всеки ще реши по какъв начин да осъществя упованията си за смяна в София ", разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. Той обаче прикани за интензивно гласоподаване за претендентите на групировката за районни кметове, които ще вземат участие във втория тур.

 На живо: Ромският избор в три квартала буди подозрение, разгласи щабът на Манолова
© Анелия Николова
13:58Мястото на Портних не е сигурноВъв Варна с обработването на протоколите успеха на ГЕРБ на първия тур на кметските избори става все по-несигурна. При обработени 79.01% от протоколите на секционните комисии досегашният кмет Иван Портних, който до момента имаше задоволителен резултат да приключи още през днешния ден надпреварата, към този момент пада под 50 на 100 от гласовете. Резултатът му е 49.44%.

Втори към този момент е Костадин Костадинов от " Възраждане " с 14.24%. На минимална отдалеченост след него е номинираната от Българска социалистическа партия Анелия Клисарова 14.06%.

Варненският регион " Владислав Варненчик " има определен областен кмет още на първи тур - Николай Костадинов от ГЕРБ с поддръжка от 56.58 на 100. В другите четири региона се обрисуват балотажи сред претендентите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Впечатление прави високият % на гласувалите с " Не поддържам никого ". 13:32Резултатите от изборите демонстрираха, че гласовете на столичани за претендентите на десницата са доста повече от тези за претендента на задкулисието – Мая Манолова. Ние одобряваме втория тур като конфликт на дясната и демократична общественост с яркия представител на ретроградната социалистическа партия и дългогодишно тяхно острие – Манолова, в този момент прикриваща се зад жителите. Това написа в послание на Съюз на демократичните сили до водачите на " Демократична България ".

С някои от вас вървяхме един до друг в една партия – Съюз на демократичните сили. После сме били и съперници, и сътрудници. Имали сме и разлики. Но в никакъв случай във връзка с някогашната компартия, в този момент изявяваща се като Българска социалистическа партия. Защото нашите социалисти нямат нищо общо с европейските, се добавя в позицията. за 14 ч. е планувана конференция на " Демократична България ". 13:22И в Добрич ще има балотаж. Най-много гласове – 41.22%, на първи тур получава претендентът на локалната коалиция ДБГ (ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН) Йордан Йорданов. На второ място е претендентът на обединението ГЕРБ-СДС Надежда Петкова с 29.46 на 100 поддръжка, демонстрират данните на Общинската изборна комисия при 100% обработени протоколи.13:06В Благоевград на балотаж отиват Атанас Камбитов от ГЕРБ с 25.65% поддръжка против самостоятелния Румен Томов, за който са дали своят вот 20.50 на 100 от гласоподавателите. Това демонстрират данните при 100% обработени протоколи от секционните комисии.12:53Каназирева: Не е значимо кой гласоподава, а кой броиМногобройните закононарушения против демокрацията нощес би трябвало да ни послужат за сигнал, че скоро ще е изцяло правилен циничният израз, че " Не е значимо кой гласоподава, значимо е кой брои ". Това разгласи в известие до медиите претендентът за кмет на Пловдив на " Съюз за Пловдив " Дани каназирева в известие до медиите. При оповестението на данните от екзит половете през вчерашния ден излизаше, че тя отива на балотаж, само че при паралелното броене и формалните данни резултатът й трагично спадна.

" Видяхме с очите си секции, в които бяха подписвани по два протокола - в единия има гласове за нас, в другия няма. Познайте кой беше изпратен в Общинската изборна комисия. По четири-пет задраскани гласа в секция бяха задоволителни, с цел да бъде заличена преднината ни и на балотаж да отиде различен ", написа Каназирева в известие до медиите. Тя показва, че това е позволено, тъй като членовете на секционни изборни комисии са на директно послушание на парламентарните партии. Още четете тук. 12:14В Хасково се обрисува победа на първи тур за претендента на ГЕРБ. При близо 82% обработени протоколи Станислав Дечев от ГЕРБ получава 51.27% от гласовете. За съперника му от Българска социалистическа партия Коста Стоев са дали своят вот 17.20%. На пето място по брой гласове е " Не поддържам никого " - тази опция е предпочетена от 4.49 на 100 от отишлите до изборните урни. Би Ти Ви заяви, че поради голям брой неточности стартира наново броене на бюлетините.12:12В Разград ще има балотаж сред претендентите за кмет от Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Денчо Бояджиев от Българска социалистическа партия за България получава 25.38%, а Валери Василев от ГЕРБ – 24.36%, демонстрират данните от Общинската изборна комисия при 100% обработени протоколи от секционните комисии. Трети се подрежда претендентът на Движение за права и свободи Левент Апти със 17.71 на 100 от гласовете, следван от Мирослав Грънчаров от локалната коалиция Демократична България – обединяване с 16.77%. " Не поддържам никого " в бюлетина са зачеркнали 3.35% от гласувалите. Данните за от общинските изборни комисии можете да следите тук.11:42В средата на предходната седмица асоциация " Прозрачност без граници " разгласи в кои общини в страната са регистрирани най-вече нови поданици по сегашен адрес преди локалния избор. Целта на изследването е да се наблюдава един от най-дискутираните проблеми в изборния развой – " изборния туризъм ". От асоциацията откриха, че водачи по този индикатор са общините Трекляно, Минерални бани, Грамада, Джебел и Бобошево. Оказва се, че в 4 от тези 5 общини изборите завършват още на първи тур.

При 100% обработени протоколи в Трекляно печели претендентът на Българска социалистическа партия Радко Петрунов (59.29%), в Минерални бани Мюмюн Искендер от Движение за права и свободи получава поддръжката на 82.05% от имащите право на глас, в Грамада Милчо Башев от локална коалиция " Нова опция " получава 73.55%, а в Джебел Неджми Али от Движение за права и свободи печели с 59.07%. Единствено в Бобошево ще има балотаж сред претендентите на Българска социалистическа партия и локална коалиция Съюз на демократичните сили, в която са още НФСБ, Обединена социалдемокрация и Воля.

 На живо: Ромският избор в три квартала буди подозрение, разгласи щабът на Манолова
© Надежда Чипева, Капитал
11:37Ценко Чоков губи Бяла СлатинаПодсъдимият някогашен кмет на село Галиче Ценко Чоков се провали в опита си да поеме ръководството на община Бяла Слатина. При обработени 100% от протоколите Иво Цветков от ГЕРБ печели изборите още на първи тур, като за него са дали своят вот 63.85%. Неговата брачна половинка Цветелина Нелова обаче реши да се кандидатира за кмет на Галиче и съумя да стигне до балотаж. Повече четете тук. 11:22Кметът на Царево Георги Лапчев ще продължи да заема поста, откакто при обработени 100% от протоколите взима 62.69% от гласовете. Така той ще встъпи в трети следващ мандат отпред на морската община.В Созопол ще има балотаж сред претендентите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Още по тематиката вижте тук.10:59Обратът в ПловдивПричина за обрата в Пловдив, при който в края на изборния ден някогашният кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който на тези избори се кандидатира от локалната коалиция НФСБ/ВМРО излезе втори, изпреварвайки Дани Каназирева от обединението " Съюз за Пловдив ", не е в методиката на екзит пола, а в действителността в града. Така ръководещият сътрудник в социологическата организация " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова разяснява разминаването в екзит пола и паралелното броене. Повече четете тук.10:58Въпреки, че в София към момента са обработени по-малко от половината протоколи, имащите право на глас ще би трябвало да избират кмет на града на балотаж. За кого ще гласувате в неделя Ви питаме в анкетата ни през днешния ден. Гласът си можете да дадете тук.10:47Балотаж за определения с 15/15Кандидатът на Българска социалистическа партия за кмет на Силистра Момчил Неков отива на балотаж с досегашния кмет Юлиян Найденов. Момчил Неков бе евродепутат от левицата в предходния мандат с помощта на така наречен феномен 15/15. Повече четете тук.10:31И при повече обработени протоколи, балотажът в няколко огромни регионални града към момента е " на кантар ", а в други наклонността към този момент е трайно обърната. Във Варна към този момент поддръжката за кмета Иван Портних, номиниран за нов мандат още веднъж от ГЕРБ, продължава да понижава и към този момент е 50.19 на 100 при малко над 55 на 100 обработени резултати. Колебливо е ситуацията и за кандидата на ГЕРБ в Хасково - Станислав Дечев към този момент взима 51.03% при към 67 на 100 обработени протоколи, като допреди час резултатът му беше малко по-добър. С малко пада и резултатът на претендента на ГЕРБ в Търговище и към този момент той устойчиво е под чертата, като евентуално ще би трябвало да се бори за поста на балотаж - до ранните утринни часове при 63% обработени протоколи и в Търговище се обрисуваше победа за ГЕРБ, а досегашният кмет Дарин Димитров взимаше 51.86%. При 74.41% от обработените резултати обаче процентите за Димитров паднаха под нужните за победа на първи тур 50 на 100 и той получаваше 49.49%. При въведени над 97 на 100 от гласовете, той към този момент взима 49.17 на 100.

Окончателно балотаж ще има в Сливен, където също допреди малко резултатът беше колеблив. Сега при изцяло обработени данни, дали претендентът на ГЕРБ Стефан Радев получава 48.47%. При обработени 70.50% от протоколите той взимаше 47.95% от гласовете и въпреки резултатът му да се е качил с малко, той не минава прагът от 50 на 100, като на втори тур ще се яви против кандидатът на левицата Кольо Милев, получил към 24 на 100 поддръжка.10:05При обработени 70.5% от протоколите в Сливен води претендентът на ГЕРБ Стефан Радев с 47.95%. Втори е Кольо Милев от Българска социалистическа партия с 24.82%, сочат данните на ЦИК. В града няма екзит пол. Такъв няма и в Смолян. Там при 100% обработени протоколи води Николай Мелемов от ГЕРБ с 39.84%, следван от Стефан Сабрутев от Българска социалистическа партия с 21.46%.10:02В 10 регионални града евентуално ще има кмет на първи турПървите неокончателни данни при донякъде обработени протоколи в общинските изборни комисии, демонстрират, че за момента в 10 регионални града има определен на първи тур кмет. В още два огромни града нещата са динамични, а първият в класирането кандидат ту излиза над, ту пада под нужните 50 на 100 поддръжка, с цел да не се стигне до балотаж. Повече четете тук. 09:48Засега Русе е единственият регионален град, където претендентът на левицата води пред този на ГЕРБ. Това обаче са данните към 08:30 при обработени 45.55% протоколи и не е известно дали наклонността ще се резервира и при по-голям брой обработени резултати. Засега Диана Иванова от ГЕРБ печели 25.80%, а Пенчо Милков, повдигнат от локална коалиция, отпред с Българска социалистическа партия, взима 35.63% от гласовете. В Русе организацията на ГЕРБ влезе в тежък конфликт и несъгласия с централата към номинацията на претендент за кмет. Дотук се стигна откакто през лятото водачът на ГЕРБ Бойко Борисов забрани на досегашния кмет да се кандидатира. Повече по тематиката четете тук.08:53И от ареста кметът на Несебър печелиДори и арестуван и към момента в ареста по обвиняване за пазаруване на гласове, досегашният кмет на Несебър Николай Димитров печели нов мандат и то още на първи тур. Това демонстрират данните от общинската изборна комисия все още. Повече четете тук.08:48Бонев: Повече са хората, които желаеха промянаПовече хора избраха да има смяна в сравнение с за опазване на статуквото в София, тъй като и тримата, последващи по резултат Йорданка Фандъкова, желаят смяна. Това проучва в ефира на Би Ти Ви Борис Бонев, който събира 11.2% от гласовете при 20.9% обработени протоколи в София. Много огромна част от хората, които гласоподаваха за мен, или не са дали своят вот до момента или са давали вота си за по-малки партии, уточни той. Повече от коментара му - тук.

 На живо: Ромският избор в три квартала буди подозрение, разгласи щабът на Манолова
© Цветелина Белутова, Капитал
08:30От към 30 400 протокола към този момент 15 800 са въведени в базата данни. Останали са тези, които по-трудно ще се вкарат, тъй като са доста дълги - софийските, и има комплицирани преференции и доста преброяване. Това сподели пред БНР Димитър Димитров от ЦИК. Според него на тези избори се е получило " още един път от същото ". Само в един регионален град – Ямбол, най-вероятно ГЕРБ може да не взе участие във втория тур, изясни Димитров. Там се обрисува един от най-големите обрати на тези избори. Още за това четете тук.

Според него упованията, че Мая Манолова ще размести пластовете още на първи тур " най-вероятно няма да се потвърдят и на втори тур, защото третият, четвъртият претендент няма по какъв начин да заведат гласоподавателите си до урните да гласоподават за Мая Манолова.08:03Отново припаднали в " Арена Армеец " Отново има припаднали хора в зала " Арена Армеец ", където се предават протоколите от изборите в София. От " Нова телевизия " оповестиха, че имат сигнал за припаднали вътре, а от общинската комисия удостоверили, че има такива случаи. По данни на малкия екран има трима припаднали - мъж, жена и служител на реда. Мъжът и дамата са откарани с коли за спешна помощ. При дамата става дума за проблем с кръвното налягане, а мъжът е получил епилептичен припадък. На служителят на реда му прилошало, само че бързо е влезнал във форма и още веднъж е на работа.07:49Вотът демонстрира предпочитание за промянаНа доста места вотът сподели очакване и предпочитание за смяна, само че гласоподавателите не назоваха името на тази смяна, разяснява пред Българска национална телевизия Геновева Петрова, шеф на социологическата организация " Алфа Рисърч ". Допълни, че на доста места изключително за общински съветници ГЕРБ продължава да е водеща мощ, там, където има балотажи съвсем на всички места единият претендент е от ГЕРБ и няма политическа мощ, която да консолидира по-голяма част от упованията за смяна. Повече четете тук.07:28Много неточности в изборните бумаги са повода за по-бавната им обработка в " Арена Армеец " в София, оповестиха от Общинската изборна комисия, представени от Би Ти Ви. Не се оповестява за хора в неприятно здравословно положение. Предаването на протоколите протича умерено. Някои членове на комисии към този момент напущат залата, само че безсънната нощ ще продължи и през днешния ден за други. До сутринта са обработени към една трета от изборните бумаги, което прави към 600 Секционни изборни комисии, остават още към 1000. Началото на приема на изборните протоколи стартира с опит на Волен Сидеров да нахлуе в " Арена Армеец ". Повече за това тук.07:21При 20.90% обработени протоколи за София досегашният кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) резервира водещия си резултат с 36.34%, следвана от Мая Манолова (БСП) с 26.73% и Борислав Игнатов ( " Демократична България " ) с 13.27%. Борис Бонев (Инициативен комитет) взима 11.27%.07:18В 11 регионални града няма да има балотажИзбирателната интензивност за цялата страна е 42.85% при по-малко от половината обработени данни, регистрира ЦИК, представена от Би Ти Ви. В 11 регионални града няма да има балотаж по предварителни данни. Обработени са друг % протоколи в по-големите градове. Това са към 30-40 %, а в по-малките градове има места като Силистра, където са обработени 99% от изборните протоколи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (326)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР