Днес започва Седмица на гората. Тя се отбелязва у нас

...
Днес започва Седмица на гората. Тя се отбелязва у нас
Коментари Харесай

Започва Седмица на гората

Днес стартира Седмица на гората. Тя се отбелязва у нас всяка първа цялостна седмица на април още от 1925 година, когато е въведен осмият за България Закон за горите. Мотото тази година е „ Довери се на лесовъда! “.

Горските структури в цялата страна провеждат акции, свързани със залесяване и разчистване на горските територии. Предвидени са просветителни игри и събития с деца от учебни заведения и детски градини в цялата страна.

През всичките тези години дните от празника са отдадени на всеобщи залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

БДЗП означават изгодите на горите - те обезпечават огромна част от питейната вода. Изворите на доста реки и потоци са точно в горите. Дърветата филтрират водите и ни обезпечават чиста питейна вода, която е в основата на живота.

Те вършат градовете ни по-устойчиви, като естествено охлаждат въздуха и отстраняват замърсителите. Те пазят здравето ни, като ни дават места за отдих. Те се оправят с деградацията на земята и се опълчват на загубата на биологично многообразие, като обезпечават местообитания на растенията и животните.

Горите всмукват към 2 милиарда тона въглероден диоксид всяка година в международен мащаб. Но когато дърветата се изсичат, те отделят този въглероден диоксид назад в атмосферата. Обезлесяването в действителност е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. Изгарянето на дървесина съставлява съвсем 20 % от всички излъчвания на парникови газове - повече от излъчванията, издадени от целия транспортен бранш в света.

Устойчивото ръководство на горите и потреблението на техните запаси са основни в битката с климатичните промени и загубата на биоразнообразие. От тях зависи и благосъстоянието на актуалните и бъдещите генерации. Загубата на гори значи и загуба на незаменими местообитания за животинския и растителен свят. Тяхното възобновяване е съществена цел на плана " Земите и горите на орела ". Той се реализира от Изпълнителна организация по горите в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците, Югоизточно и Североизточно държавни предприятия, припомнят от Българско дружество за защита на птиците.

Дългосрочното запазване на дребния писклив орел в страната ни, посредством обезпечаването на отбрана и стабилно ръководство на неговите местообитания и основаване на нови, е фокусът на действия по плана.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР