Днес започва пренареждането на жълтите павета по бул. Цар Освободител

...
Днес започва пренареждането на жълтите павета по бул. Цар Освободител
Коментари Харесай

Започва пренареждането на жълтите павета в столицата

Днес стартира пренареждането на жълтите павета по бул. „ Цар Освободител " в сектора сред бул. „ Васил Левски " и ул. „ 15-ти ноември ", оповестиха от пресцентъра на Столичната община. Движението в тази права се затваря , а различните направления за придвижване са бул. „ Васил Левски " в посока бул. „ Патриарх Евтимий ", бул. „ Дондуков ", бул. „ Сливница " и  ул. „ Оборище ".

Забраняват се престоят и паркирането на пътни транспортни средства на североизточната дъга на пл. „ Св. Александър Невски " сред ул. „ Оборище " и ул.„ Дунав ".

 БГНЕС

" Пренареждането на проблематичния сектор от бул. „ Цар Освободител "   е за сметка на фирмата- реализатор „ Трейс Груп ". Ремонтът няма да коства нищо на Столичната община ", съобщи заместник-кметът Ангел Джоргов. " Първото пренареждане още не е платено, пренареждането на жълтите павета коства към 206 хиляди лв.., които не са платени, като това наново пренареждане също няма да бъде платено ", разяснява той. Паветата ще бъдат пренаредени на повърхност от 2000 кв. метра. 



След разбъркването на жълтата паважна настилка в сектора, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, бе основана експертна група с преподаватели, строители, проектанти и специалисти от Столичната
община. Експертната група извърши поредност от проучвания и изготви предложение за смяна на технологията на редене, на материалите за фугата и основата под паветата. Предложената технология беше изпълнена на тестови сектор до хранилище „ Враждебна ", където се направиха и спомагателни изпитвания, припомниха от Столичната община. 

Предложената технология е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно завещание .
 БГНЕС
Очаква се дейностите по бул. „ Цар Освободител " да приключат в средата на септември.
 БГНЕС
Според историческа информация на уеб страницата на Столичната община, жълтите павета са на повече от 100 години . През първото десетилетие на 20 век, в устрема за обновяване на столичния град, се появява тази истинска паважна настилка, излъчваща и многообразна символика. Нейната реализация е дело на кмета Мартин Тодоров, произхождащ от жанр, дал цяла плеяда бележити персони на България. Негов брат е акад. Александър Теодоров-Балан - академик, лингвист и първи ректор на Софийския университет. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР