Днес започва предварителното честване на утрешния празник Въведение на света

...
Днес започва предварителното честване на утрешния празник Въведение на света
Коментари Харесай

Честваме предпразненството на Въведение Богородично и паметта на свети Григорий Декаполит и на Дасий Доростолски

Днес стартира предварителното честване на утрешния празник Въведение на света Богородица в храма, като в богослуженията за деня се включват молебствия и песни, които ни приготвят за този огромен Богородичен празник.

Свети Григорий живял през IХ век. Бил родом от Иринопол, един от градовете на област Десетоградие в Палестина или на гръцки Декаполис, по тази причина е останал с прозвището Декаполит. В устрема си към нравствено съвършенство станал духовник и се подвизавал в молитва, като пазел непорочност на мозъка и на плътта си. Бил сдържан във всичко, като обичал да споделя, че в случай че спортистите се подлагат на толкоз ограничения, какъв брой повече духовните хора би трябвало да се владеят във всяко отношение, с цел да получат не лавров, а безконечен венец от Бога. От ревнивост за чистотата на вярата Григорий се присъединил и в яростните битки против императорите иконоборци. Предприел доста пътувания и най-после се открил в Солун, където се отдал на писмени писания. Починал от тежка болест в Цариград през 816 година

Свети Дасий живял в края на III век по времето на император Максимиан и бил боец в римска част в крайдунавския град Дуросторум или Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическия господ Сатурн и, съгласно обичая, месец преди празника те избирали хубав юноша, обличали го в богати облекла и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на божеството. В 302 година изборът паднал на Дасий. Като разбрал това, той споделил: " Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христос като християнин ". Той намерено изповядал пред военните и гражданските управляващи своята религия в Христос, даже ги изобличил за техните заблуждения. Затова бил наказан на гибел и след жестоки мъчения го обезглавили на 20 ноември, припомня Българска телеграфна агенция.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР