Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този

...
Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

Днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа. Този газопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност за Европа. Този план значи независимост, независимост от зависимостта от съветски газ. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на гала по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България.

 

Европейска комисия поддържа този план през цялото време с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира една ужасяваща война. Този газопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ на България, уточни Урсула фон дер Лайен.

 

По думите й планът за газов интерконектор седи на масата от над 10 години. Още 2009 година беше стартират, в миг, когато България беше тежко наранена от решението на „ Газпром “ да приключи потока на газ през Украйна. Наистина е належащо да има доста предпочитание, пристрастеност и воля за подобен план, съобщи ръководителят на Европейска комисия. Тя благодари на всички български и гръцки държавни управления и управления, по тази причина че помогнаха планът да се осъществя. Този газопровод трансформира обстановката и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат следствията от войната на Русия, само че с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата, акцентира Урсула фон дер Лайен.

 

По думите й са доста значими големите вложения за възобновимите източници на сила - слънчева сила, водни ел. централи и водород, вятърни ел. централи. Това е сила, която ни прави самостоятелни от външни намеси. Европа има всичко належащо, с цел да се освободи от зависимостта от Русия и всичко е въпрос на политическа воля, съобщи ръководителят на Европейска комисия.

 

Тя сподели, че Европа е изправена на сериозен кръстопът, енергийната сигурност е сериозна и изисква от Европа обща реакция, общ отговор, който да разреши да се понижат разноските за сила от семействата.

 

Вчера се споразумяхме в Европейския съюз да ограничим изключителните приходи от избрани компании и тези доходи да ги насочим към поддръжка за уязвими семейства и бизнеси, заяви Урсула фон дер Лайен. Нейното обръщение е, че би трябвало да поддържаме основите на нашата стопанска система и основата на нашия обединен пазар. Без общи европейски решения рискуваме да бъдем разцепени, съобщи тя и акцентира, че е извънредно значимо единният пазар да не се нарушава.

 

Ще се опитаме да ограничим скачащите цени на силата. Това ще обсъдим и след няколко дни с европейските водачи, сподели ръководителят на Европейска комисия. Нека дружно да се надигнем и да изготвим и създадем един мощен енергиен съюз, съобщи Урсула фон дер Лайен.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР