Днес започва най-големият процес срещу мафията през последните десетилетия. Пред

...
Днес започва най-големият процес срещу мафията през последните десетилетия. Пред
Коментари Харесай

Започва „процесът на века“ срещу мафията с българска следа

Днес стартира най-големият развой против мафията през последните десетилетия. Пред съда в Италия ще се изправят 355 хипотетични членове на могъщата мафиотска група Ндрангета. Над хиляда юриста и още толкоз специалисти са ангажирани в наричания „ развой на века “.
Понастоящем мафиотската група Ндрангета (кланът Манкузо) превъзхожда от дълго време известната в миналото " Cosa Nostra ". Тяхната „ територия “ е калабрийската провинция Вибо Валентия, само че „ пипалата “ на мафиотския клан от дълго време са се популяризирали по целия свят. По време на процеса 355 лица (включително политици, служители на реда, държавни чиновници и магистрати) ще бъдат упрекнати в убийства, изнудване, трафик на опиати и пране на пари. Очаква се над 900 души да дадат свидетелски показания по делото, а самият развой ще отнеме към две години. Сред подсъдимите е Луиджи Манкузо, прочут като " чичо ". Разследването счита, че той е началник на мафиотския клан.

Никола Гратери ще съставлява прокуратурата. Това е най-известният италиански антимафиотски прокурор. Повече от тридесет години той живее под непрекъснатата отбрана на полицията, само че има намерение да извърши клетвата си да отърве страната от мафията.

Такива огромни и шумни процеси над мафията в Италия не са провеждани от 80-те години на предишния век. Сградата, където ще заседава съдът в калабрийския град Ламеция Терме, е ремонтирана и оборудвана по метод да бъде предпазена и с условия съвещанията да се водят умерено, а медиите да имат достъп за отразяване на събитията.

Италианските осведомителни организации оповестяват, че в подтекста на огромната интервенция против незаконната организация „ Ндрангета “ от Калабрия е имало арести в България, Германия и Швейцария. Задържанията в тези страни са осъществени по европейски заповеди за арест със съдействието на управляващите в Рим.

Сред задържаните са: някогашният народен представител от партията на Силвио Берлускони Джанкарло Пители, градоначалникът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция в град Вибо Валентиа Филипо Неши, както и представител на съда на Вибо Валентиа и известният предприемач Марио Артуса.

В края на август 2019 година италианското издание „ Линкс “ разгласява публикация за навлизане на „ Ндрангета “ в бизнес браншове особено в България. Престъпната група е необятно ангажирана с изкупуването на туристически компании, в това число хотели, питейни заведения и заведения за хранене, с цел да изпира пари, твърди изданието.

Ето част от доказателствата за корените, пуснала италианската мафия на българска територия, отразени обстойно в медиите и на двете страни.

Един от високопоставените членове на клана, Джанлуиджи Сарконе, който е в пандиза е имал партньорка, българката Виктория Гузгулова от Бургас. Заедно с майка си тя записва компания през 2010 година „ Италианско строителство “. Компанията се занимава със строителство и, макар че показва финансови документи сред 2012 и 2015 година, няма забележителна активност, което води до подозрения, че е следена от „ Ндрангета “ за осъществяване на редки преводи. Самият Джанлуиджи Сарконе основава българска компания, наречена „ Innovative Locking Systems “, записана през декември 2011 година в София. Според документите за регистрация, компанията се занимавала със строителство, превоз, недвижими парцели и други

Правим бизнес в Гана, Кот д`Ивоар и България “, похвалил се член на клана „ Гранде Аракри “ Алфонсо Дилета, в телефонно позвъняване, сочи СРС на италианските служби. Става дума за следствието с кодово име „ Aemilia”. По него са разкрити „ изпрани “ 330 милиона евро. Предполага се, че над 100 млн от тях са „ изпрани “ в България. Италианците са предотвратили „ изпирането “ у нас на още 160 млн евро. Трябвало това да стане посредством създаване на хотелски комплекс в местността Цигов чарк, до язовир Батак.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР