Днес започна принудителното премахване на незаконните постройки на заведението Веселото

...
Днес започна принудителното премахване на незаконните постройки на заведението Веселото
Коментари Харесай

След години спор: Багер бута Веселото село в Борисовата градина

Днес стартира насилственото унищожаване на противозаконните постройки на заведението " Веселото село " в Борисовата градина. На събарянето участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Столичният общински съвет Георги Георгиев, основният проектант на София Здравко Здравков, кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков.
Още по темата
След премахването на противозаконните постройки още 7,5 дка ще бъдат присъединени към Борисовата градина, заяви кметът Фандъкова. Тя сподели, че с началото на правенето на Подробния организационен проект (ПУП) на парка е упълномощила юридически разбор на собствеността в Борисовата градина и е поискала три от обектите да бъдат оповестени за обществена общинска благосъстоятелност. Това са автокъща " Капитолия ", " Веселото село " и т.нар Лодки.

Фандъкова напомни, че през 2018 година беше издадена заповедта за унищожаване на противозаконните постройки на " Веселото село " . Последваха обжалвания на две инстанции, като най-после през май т. година Върховният административен съд удостовери решението за законността на заповедта за унищожаване, уточни кметът.

" Изчакахме периода за непринудено унищожаване. В интерес на истината, притежателите от няколко дни като видяха, че към този момент няма избавление, започнаха последователно да отстраняват част от обекта, само че срокът е изминал, по тази причина по този начин, както поехме ангажимент, техниката влиза. Това, което съм поискала, доста деликатно да се отнасят към дърветата, тъй като в самия обект има дървета. Те би трябвало да бъдат непокътнати. ", сподели столичният кмет.

 Снимща: Facebook профил на Йорданка Фандъкова

Здравков добави, че притежателите са употребявали всички вероятни механизми да бъде забавено премахването . Фирмата се е криела от месеци, с цел да не получи известията. Въпреки това заповедите за непринудено унищожаване бяха връчени и те видяха, че връщане обратно няма, сподели Здравков.

 Снимща: Facebook профил на Йорданка Фандъкова

Кметът Фандъкова заяви, че в плана за Подробен устройствен план е заложено на мястото на " Веселото село " да има детска площадка , само че тя може да бъде построена едвам след приемането на Подробен устройствен план. Затова след събарянето теренът ще бъде измит и облагороден, разясни кметът Фандъкова.

 Снимща: Facebook профил на Йорданка Фандъкова

Тя напомни, че скоро към Борисовата градина бяха присъединени 12 дка от къпалнята " Мария Луиза " , където регион " Средец " завършва работа с премахването на оградата.

 Отварят отнова къпалнята ”Мария Луиза ” Виж още

С днешния акт демонстрираме, че няма да има примиримост към нито един противозаконен обект в София, благосъстоятелност на Столичната община, без значение дали се намира в Борисовата градина или някъде другаде, съобщи основният проектант Здравков.

Той насочи обръщение към притежателите на " Капитолия " , като сподели, че Столичната община още веднъж започва процедури по сформиране на констативни актове за унищожаване на оборудванията. Съдът несъмнено откри, че Столичната община е притежател на терена, на който се намира автокъщата. Преди това те желаеха да бъдат приети за притежатели, което е неуместно, тъй като не може територия на парк да принадлежи на една автокъща, сподели Здравков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР