Днес започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди в бившия

...
Днес започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди в бившия
Коментари Харесай

Поне 10 тона изоставените пестициди от старозагорското село Елхово се унищожават  

Днес стартира подготовката за унищожаването на изоставени пестициди в някогашния икономически двор на с. Елхово, община Николаево. Те са били съхранявани десетки години в рушаща се сграда край селото.
На мястото дойдоха регионалният шеф Гергана Микова и заместникът й Димитър Драчев, чиновници на регионалната администрация, представители на Регионалната ревизия по запазване на околната (РИОСВ), Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията (РД ПБЗН) и чиновници на френската компания, която ще приготви сортирането, преопаковането и извозването на пестицидите до инсинератор за заличаване на рискови боклуци във Франция. 

Опасните субстанции за растителна отбрана, съдържащи отровни химични детайли, са били складирани в стопанския двор преди близо 40 години. Те се съхраняват в найлонови чували и железни варели и по предварителна информация са към 10 тона. След привършване на преопаковането обаче е допустимо тази цифра да се окаже по-висока. 

„ Разчистването на този склад за пестициди е вследствие на положителната взаимна работа на Върховната административна прокуратура (ВАП), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и регионална администрация. Изказвам специфична признателност на заместник-главния прокурор при ВАП Даниела Пиронева и на министър Емил Димитров за светкавичната им реакция след подадения от нас сигнал за съществуването на рискови пестициди в с. Елхово “, сподели регионалният шеф Гергана Микова. 

Спешното разрешаване на казуса се наложи от обстоятелството, че рушащият се склад се намира наоколо до вододайна зона, което създаваше евентуален риск от проникване на отровни субстанции във водата за питейни потребности. 
Днес френските експерти започнаха вземането на проби за определяне на точния химически състав на пестицидите в Елхово. След това те ще бъдат сортирани, преопаковани в специфични бидони и превозени до Франция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР