Днес заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната

...
Днес заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната
Коментари Харесай

В Скопие министър Борислав Сандов обяви началото на проект за споделяне на българския опит в предприсъединителния процес към ЕС

Днес заместител министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в третото съвещание на Междуведомствената работна група за съдействие с Република Северна Македония „ Европейско съдействие - зелен преход и цифрова промяна, господство на закона “, което се състоя в Скопие.

От българска страна присъединяване взеха и заместител министър-председателят по дейно ръководство Калина Константинова, министърът на електронното ръководство Божидар Божанов и заместник-министърът на правораздаването Борислав Ганчев.

От страна на Република Северна Македония в съвещанието участваха Боян Маричик – вицепремиер по европейските въпроси, Славица Грковска – заместител министър-председател по политиките за положително ръководство, Насер Нуредини – министър на околната среда и пространственото обмисляне, Адмирим Алити – министър на осведомителното общество и администрацията, и Никола Тупанчески – министър на правораздаването.

Беше изработен обзор на осъществяването на договореностите от второто съвещание на работната група, на което Министерство на околната среда и водите беше хазаин през март т.г., след което министрите продължиха работа в обособени сесии.

По време на двустранния диалог с македонския си сътрудник Насер Нуредини министър Сандов разгласи началото на план за шерване на българския опит в договарянията по Глава 27 „ Околна среда “ в предприсъединителния развой към Европейски Съюз. Проектът е създаден от Министерството на околната среда и водите и е ориентиран към възстановяване на разговора и съдействието с Република Северна Македония. Финансирането е обезпечено от програмата „ Международно съдействие за развитие” на Министерство на външните работи. Министър Сандов акцентира, че планът ще има значителен принос към положителното ръководство посредством дейно транспониране на правото на Европейски Съюз в националното законодателство.

Партньорството сред организациите на гражданското общество на двете страни е другата значима тематика, която министрите разискаха.

По време на съвещанието министър Божанов и министър Алити подписаха Декларация за съдействие сред Министерството на електронното ръководство на Република България и Министерството на осведомителното общество и администрацията на Република Северна Македония.

Обсъдена беше и годишна стратегия на работната група, която включва график на идните взаимни действия до края на 2022 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР