Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ, заяви

...
Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ, заяви
Коментари Харесай

Радев: Всичко е в ръцете на нашия събуден народ

Днес всичко е в ръцете на нашия разсънен народ, съобщи президентът Румен Радев в приветствието си за Деня на националните будители - 1 ноември, което насочи в Гербовата зала на " Дондуков " 2 към ръководители на културни институции, общественици и дейци в региона на науката, образованието, културата и изкуството.

Сред присъствалите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на образованието и науката и на културата Николай Денков и Велислав Минеков, представители на БПЦ.

Времето е спешно, тежко, мъчително, само че такова е и всяко пробуждане. Нека не чакаме някой различен да ни буди, а да бъдем будни, да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и операцията, прикани президентът.

Миналата година доживяхме огромното национално пробуждане. България се трансформира, търси нови хрумвания, разисква нови решения, проблемите се изричат на глас, а заблудите с изминал период на валидност отминават в историята, сподели президентът Радев.

Вечна благодарност към паметта и делото на будителите от предишното. Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и вярата, към непримиримите, сподели още в приветствието си президентът.

По-рано през днешния ден се състоя обичайна гала по издигане на националното знаме пред президентството за Деня на националните будители.

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков насочи приветствие за Деня на националните будители, заяви пресцентърът на МОН.

В него той отбелязва, че на този празник славим всички български просветители, книжовници, писатели, журналисти, революционери и родолюбци, които са построили и съхранили духовните полезности и националното съзнание на българите.

През 1922 година тогавашният министър на националното просвещение Стоян Омарчевски предлага 1 ноември да бъде разгласен публично за Ден на българските национални будители - ден за отдаване на респект към паметта на строителите на България.

" Но будителите не са единствено част от предишното. И през днешния ден ги срещаме по учебните коридори, в библиотеките, във висшите учебни заведения и институтите. Защото учебното заведение, университетът, научният институт са местата, които съхраняват историческата памет и градят духовните опори, които ни оказват помощ да вървим напред макар компликациите. Затова на този ден освен се прекланяме пред възрожденци и националреволюционери, само че споделяме благодаря и на учители, учени, писатели, публицисти, лекари и хора от други класи, които са носители на будната национална съвест. Днес всички ние сме принудени да се оправяме с тестванията на тежка пандемия. В този комплициран миг персоналният образец на актуалните просветители е това, което може да ни изведе от рецесията. Ето за какво се обръщам най-много към учителите - вярвайте в науката и научете и вашите възпитаници да ѝ имат вяра, тъй като тя е главният мотор на развиването. Да благодарим на всички знайни и незнайни, минали и сегашни национални будители за концепциите, които са ни завещали. Да отворим сетивата си и да работим дружно за действителна смяна в образованието и науката - смяна, която ще ни направи по-високообразована нация с по-добро бъдеще. Пожелавам на всички здраве, бодрост и ученолюбивост! Честит празник! ", споделя в поздравлението си министър Денков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР