„Днес всички си честитим празника, развяваме знамената, гордеем се, но

...
„Днес всички си честитим празника, развяваме знамената, гордеем се, но
Коментари Харесай

Жители и гости на Враца почетоха 134-годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България /снимки/

„ Днес всички си честитим празника, развяваме знамената, гордеем се, само че все по-рядко се замисляме върху смисъла на думата „ дружно “ – дума, трансформирала се в народен знак, лозунг на нашата страна. Днес, все по-често сме обединени към негативизма и забравяме за силата, която имаме. В 21-ви век не е нужно да даваме живота си за Родината и да оставяме фамилиите си, с цел да търсим свободата, тъй като тя е вътре в нас, в нашите души. Когато повярваме, че всеки един от нас е Съединението, във всеки един се крие триумфът, тогава няма нещо, което да ни спре. Само по този метод България ще е просперираща, европейска страна. Скъпи съграждани, в случай че желаеме да сме горди наследници на предците ни, би трябвало да сме родолюбци, а не потребители и песимисти. Никога не забравяйте, че във всеки един от нас е Съединението и силата, а празникът не е на избрана дата, той е всеки ден. Вярвам, че ние можем и ще го потвърдим!
Съединението прави силата! Честит празник! Да живее България! “ – сподели кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.
Официалната гала по случай 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се организира пред паметника на починалите във войните за национално обединяване, до гаровия площад в града /Лъвчето/.
Тържественото честване стартира с осъществяване на стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов - „ Новото гробище над Сливница “, в осъществяване на артиста Борислав Борисов. Исторически обстоятелства за Съединението показа Луиза Тозлушка - старши преподавател по история.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на благодарност и поклонение, пред паметника на починалите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и починалите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.
На тържествената гала участваха още народни представители, регионалният шеф Малина Николова, зам. ръководителят на общинския съвет Владимир Христов, командирът на военно формирование 54 990 подполковник Симеон Цеков, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, секретарят на община Враца Нина Дакева, шефове на институции, възпитаници и жители.
В отбелязването, проведено от община Враца, присъединяване взеха духов оркестър при Народно читалище „ Развитие – 1869 “ - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, възпитаници, жители.
Честването продължи с концерт на духов оркестър при НЧ „ Развитие 1869”, пред постройката на културната институция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР