Днес внасяме проекта на Бюджет на Столичната община за 2023

...
Днес внасяме проекта на Бюджет на Столичната община за 2023
Коментари Харесай

Столичната община иска 2,5 млрд. лв. бюджет за 2023 г.

Днес внасяме плана на Бюджет на Столичната община за 2023 година Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, представена от БГНЕС.

Тя уточни, че бюджетът е в размер на общо 2,555 милиарда лева

Фандъкова изрази вяра пре септември депутатите да го поддържат, тъй като по него в идващите два месеца ще работи нейният екип, а по-късно и идващият екип на общината.

По думи на кмета 930 млн. лева са личните доходи на общината.

Фандъкова открои построяването на булевардите " Филип Кутев " и " Тодор Каблешков " като стратегически обекти.

" Продължаваме ремонта на Ломско шосе, напреднали сме и на бул. " Рожен ", както и на съществени улици в кв. " Овча купел " и други столични квартали. Заложили сме над 48 млн. лева за тротоари, заложили сме построяването на 100 км канализация в 12 квартала на града, за това са заделени 104,5 млн. лева, като 65 млн. са безплатни ", уточни тя и добави, че има подготвеност за създаване на 6 км метро през Слатина. Фандъкова посочи, че няколко жители апелират строителството и изрази вяра градежът да стартира след решението на съда.
 Макар и без държавен бюджет, Столична община ще строи стремително
Макар и без държавен бюджет, Столична община ще строи стремително

Все още не е явен претендентът за столичен кмет от ГЕРБ, сподели Фандъкова

По нейни думи 60 млн. лева са заделени за построяването на детски градини и ясли, като се финансира строителството на 45 такива заведения, както и градежът на ново учебно заведение в кв. " Манастирски ливади ".

Тя регистрира, че новите построени площадки ще са 150, 2,6 млн. лева са заделени за спортни обекти, а огромният акцент е цялостното поправяне на междублокови пространства. Фандъкова съобщи, че през актуалната година са били ориентирани близо 9 млн. лева европейски средства за тази цел, като се планува построяването на два нови парка - в " Младост " и " Красно село ".

Сстоличният кмет съобщи, че със лични средства обезпечават и театрална техника на Театър " София ". Обръщало се внимание и на общинското опазване на здравето, като средства в размер на 8,6 млн. лева са за ремонт на общински лечебни заведения.
 Ремонтът на столичния бул.
Ремонтът на столичния бул. " Филип Кутев " завършва наесен

Новият сектор ще е с 6 ленти за придвижване, необятни тротоари и велоалеи

Заложени са също близо 3 млн. лева за реорганизация на домове за възрастни хора и за такива с проблеми, а 7,5 млн. лева - за пътна сигурност.

Днес бюджетът се внася в Общинския съвет, след което ще бъде разискван с неправителствени организации и синдикатите.

По думи на Фандъкова след 15 септември ще бъде пуснато придвижването по бул. " Филип Кутев " , а до 15 септември се чака да бъде пуснато придвижването по Ломско шосе.

По отношение на тя посочи, че пренареждането продължава и контролът остава повишен.

От своя страна, заместник- министърът по превоз Дончо Барбалов съобщи, че на 29 август ще се състои публично разискване за Бюджет 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР